Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Budiž světlo. Richard Loskot v žilinské neologické synagoze

Budiž světlo. Richard Loskot v žilinské neologické synagoze

Budiž světlo. Richard Loskot v žilinské neologické synagoze

FESTIVALY: Fest Anča 2012  / EXPERIMENTÁLNÍ FILM – GALERIE – KINEČKOvystavuje: Richard Loskot – MARIE MEIXNEROVÁ  – 

Letošní Fest Anča nabízel hodně silných zážitků. Kromě filmového (jak jinak než animovaného) programu duší festivalového návštěvníka otřásl i velmi vyvedený doprovodný program, sestávající z řady koncertů, podnětných workshopů, jejichž výsledky byly v rámci festivalu také odprezentovány, a – výstav. „Doprovodný“ program nás nadchl natolik, že jsme se rozhodli věnovat mu více prostoru než jen zmínku v shrnujícím článku o festivalu, a fotogalerii tak doplnit textem.

Následující článek lze brát jako doplnění fotografií pořízených v žilinské neologické synagoze a, stejně jako ony fotografie, je vpravdě subjektivním líčením netušeného okouzlení instalací mladého českého umělce Richarda Loskota.

KINEČKOvystavuje: Richard Loskot. Fest Anča: neologická synagoga v Žilině. Žilina, Slovenská republika. 28. 6. – 1. 7. 2012. Kurátorka: Katarína Gatialová.


Budiž světlo 

Venku pozvolna začíná další parný festivalový den a do majestátného chládku židovské synagogy se každou štěrbinou snaží prodrat sílící sluneční paprsky. Postupující světlo otvírá v trámoví spletitou síť stínů a soustavně a nezadržitelně proměňuje interiér právě rekonstruované budovy. Tichou strukturu stínů náhle naruší nečekaný pohyb, jemuž předchází cizí, vrčivý zvuk. Prudce vzhlédnu a halou se neslyšně k zemi snáší bílý list papíru. Klidně a nekonečně pomalu, unášen proudy pozvolna se oteplujícího vzduchu v synagoze, jakoby náhodně dopadá na zem. Vrčivý zvuk. Trhnu hlavou a nahoře v trámoví spatřím zpoza břevna pomalu vyjíždějící papír. Mechanické vrčení ustane a papír začne svůj klesavý balet k zemi. Dopadne o kus vedle od svého kolegy, doprostřed světelného kruhu, který ve středu synagogy vytyčuje osvětlovací technika.

V kruhu již leží spousta bílých listů papíru, zářících pod náporem světla, hrajících duhovými barvami při jeho okrajích a ztrácejících se v šedi přirozeného osvětlení mimo kruh. Na některých jsou šlépěje zvědavých návštěvníků, ostře kontrastující s čistotou a jasně definovanými jednoduchými tvary instalace. Vrčivý zvuk. A kratičký záblesk, poetický moment vykoupení, když se část pohybu jasně se snášející bílé částice odrazí v jednom ze zrcadel, nastražených v kruhu několik okamžiků před tím, než malebně přistane mezi svými souputníky. Zářivě bílou změť naruší geometricky dokonalý stín, tiše se snášející a zvětšující. Vzhlédnu trochu a spatřím prchavý okamžik dopadu, kdy má list zdánlivě stejnou velikost, pozici, úhel i barvu jako projekce uměleckého díla v pozadí,1 které je součástí další instalace probíhající v synagoze. Symbióza.

Bujňákovi stoupající dělníci2 a Smetanovy hvězdy3 tiše sledují pozvolna se měnící dráhy, stíny, teploty a intenzity, jež jsou díky Loskotovi v posvátném prostoru zpřítomněny, či alespoň přítomnější, než mohly být kdy jindy. V zrcadlech se znovu (ovšem jen někdy) zjevují na zemitém pozadí synagogy bílí papíroví ptáci, předtím, než se ladně snesou a vklouznou pod pokrývku svých starších kolegů tak, jak to umí jen hladký list papíru. Chronologie je narušena.

Obcházím tiše kruh a sleduji lidské stopy, kamínky a části omítky, které si nějak našly cestu na povrch bílé pláně, která však není bílá zcela. Přemítám o tom náhodném příběhu, který snad mohou tenkou linkou načrtnuté geometrické tvary skládat.

Po chvíli hledám odstup, avšak shledávám, že z odlehlejších částí synagogy, skrze probouraná okna a výklenky, není instalace o nic méně působivější. Odcházím naplněna hlubokým smutkem, neboť si z celého srdce od samého počátku nepřeji nic víc než zůstat. Jsem zahanbena a uvažuji o vlastní soudnosti, čase, světle, nekonečnosti, předvídatelnosti náhody. Stará neologická synagoga. Nedokážu si představit lepší site-specific.

Bohužel, Fest Anča toho nabízel až příliš na to, abych si mohla dovolit zdržet se zde celé tři dny (ovšem nic mi nezabrání toho v skrytu duše hořce litovat). Útěchou je, že v srpnu má Loskot v Žilině další výstavu, a tentokrát samostatnou. Mám takový nejasný pocit, že vydat se do galérie Plusmínusnula by nemuselo být tak úplně od věci.

KINEČKOvystavuje: Richard Loskot. Fest Anča: neologická synagoga v Žilině. Žilina, Slovenská republika. 28. 6. – 1. 7. 2012. Kurátorka: Katarína Gatialová.

Z oficiálního textu k výstavě: „Český umelec Richard Loskot (1984) sústredene rozkrýva rôzne aspekty súčasného technologického sveta. Jeho tvorba sa pohybuje v rozpätí od zvukových inštalácií, cez rôzne simulácie prírodných javov – či už biologického rastu, alebo vesmírnych zvukových a svetelných podmienok, až po reflexiu civilizačných výdobytkov, ako je rádiová komunikácia alebo zdanlivo jednoznačný pozemský spôsob merania času. Napriek technologickému zameraniu prekvapia inštalácie Richarda Loskota svojou estetickou intuíciou a premyslenou prácou s konkrétnym priestorom. Ich zmyslové pôsobenie je niekde na rozhraní sci-fi a hĺbavej metafyziky.“

Richard Loskot (1984) je jedním z finalistů letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého (více viz http://www.cjch.cz/).

Ještě jeden GIF

 

Odkazy:

oficiální stránky umělce: https://sites.google.com/site/richardloskot/

videoprofil na Artyčok.TV: http://artycok.tv/lang/en-us/8179/loskot-richard

Photo Stream Novej Synagógy v Žilině na Flickeru: http://www.flickr.com/photos/novasynagoga/7463539142/

Oficiální stránky Nové synagógy: www.novasynagoga.sk

Promo k oběma výstavám v Synagoze v rámci Fest Anča 2012 + mapka rozvržení výstavy + fotogalerie z vernisáže dostupné na oficiálních stránkách Nové synagógy: http://www.novasynagoga.sk/2012/06/27/fest-anca/

  

Webové stránky časopisu Kinečko: kinecko.com

Galéria Plusmínusnula na facebooku: http://www.facebook.com/pages/Plusmínusnula-galéria/130955396979007?sk=info

 

Richard Loskot v radiogalerii Českého rozhlasu 3 (audio + doprovodný text a obrazový materiál):

Richard Loskot: Jednoduchá věc. 30. března 2012. http://www.rozhlas.cz/mozaika/vytvarne/_zprava/richard-loskot-jednoducha-vec–1039224

Richard Loskot. 20. prosince 2011. http://www.rozhlas.cz/mozaika/radiogalerie/_zprava/richard-loskot–992601

Projekt „Dvě slunce“ v nové Galerii Spejs. 24. března 2011. http://www.rozhlas.cz/mozaika/vytvarne/_zprava/projekt-dve-slunce-v-nove-galerii-spejs–869034

 

 

V naší prosincové fotogalerii na facebooku uvízla také instalace Mezi vším a ničím, kterou měl Loskot na loňské Přehlídce animovaného filmu v Olomouci, a to včetně Loskota. Set dostupný zde.

Fotografie: © Marie Meixnerová

Print Friendly, PDF & Email
  1. (Cheesy Snow, Pavel Ryška, 2006) []
  2. (Robotníci, Tomáš Bujňák, 2012) []
  3. (Továrne, Matěj Smetana, 2012)   []

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru