Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nejen česká zima, ale i Severská filmová

Nejen česká zima, ale i Severská filmová

Nejen česká zima, ale i Severská filmová
FESTIVALY: Severská filmová zima – LUCIE ZUBKOVÁ –

Severská filmová zima se opět blíží, na třech místech republiky se v polovině února postupně vystřídají filmy z Dánska, Norska, Švédska a Islandu. Akce, kterou jako vždy pořádá občanské sdružení Severský filmový klub, odstartuje v Praze (kino Atlas) a Brně (kino Art) již 15. 2. 2012, od pátku 17. se k těmto městům (a k hlavnímu víkendovému dění) přidá i Ostrava (Minikino). Během pěti dnů se tak diváci budou moct seznámit nejen s novinkami, ale také s „prověřenými“ a mnohdy oceňovanými filmovými tituly z produkce severských zemí. K vidění bude např. islandský snímek Spodní proud (2010, režie: Árni Ólafur Ásgeirsson), jehož děj se odehrává na otevřeném moři. Hlavními postavami jsou členové posádky malé rybářské lodi, muži s jedinou ženou na palubě – s neteří kapitána, která se ocitla v těžké životní situaci. Rozbouřené masy vody, klaustrofobický pocit a pověry o ženách přinášejících neštěstí dohromady čítají syrové drama doprovázené kvalitní hudbou skupiny Slowblow.

Syrovost a realismus se pak objevují i v některých dalších filmech, např. ve švédském počinu Harryho dcery (2005, režie: Richard Hobert), který mapuje příběh dvou sester (a jejich manželů), kdy se jedna z protagonistek vyrovnává se smrtí dítěte. Na programu však budou i méně náročné snímky: romantická komedie Import/Export (2005, režie: Khalid Hussain) vypráví o norském mladíkovi, jenž se snaží zalíbit rodičům své pákistánské přítelkyně, jeden z novějších filmů Naše vlastní Oslo (2011, režie: Reynir Lyngdal) pak přibližuje neobratné námluvy dvou čtyřicátníků – inženýra Haralda a jeho vyvolené, svobodné matky Vilborg.

Všechny snímky budou uvedeny s rozšířenými a barevně upravenými titulky vhodnými pro neslyšící publikum. Jako doprovodná akce se chystá Severský hudební mejdan, který se uskuteční 17. února v pražské Malostranské besedě. Návštěvníci se v průběhu večera budou moct zúčastnit výuky jednoduchých lidových tanců severských zemí, nebo si poslechnout koncert moderně-folklórní elektroakustické skupiny l’Arachecoeur.

Více informací na webu www.sfklub.cz a na Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru