Zde se nacházíte: 25fps » TV » Patálie ztraceného Kouře

Patálie ztraceného Kouře

Patálie ztraceného Kouře
SERIÁL – TIP: The River – JANA JEDLIČKOVÁ –

V posledních třinácti letech se zejména v americké seriálové produkci výrazně projevil důraz na pozitivistický přístup. Do popředí nejvíce sledovaných TV projektů se opět protlačily detektivní a krimi seriály pracující s tvrdými fakty jako s alfou a omegou celého vesmíru, do seriálů lékařských a soudních se znovu prodralo vášnivé pátrání po absolutní pravdě a na poli faktuální televize se do popředí dostaly zaručeně live přenosy z nejdůležitějších událostí světa a reality show, které jako jediné v TV vysílání dokáží publikům zprostředkovat tu pravou, nefalšovanou a surovou realitu. Na vějičce téměř dokonalé iluze poznání nepoznatelného se nesly i dnes již kultovní snímky Záhada Blair Witch a o něco novější Paranormal Activity a mnohem zábavnější (a méně děsivější) Lovec trolů.

Ke spojení zdánlivě nespojitelných žánrů reality show a paranormální fikce (spolu s vědecko-popularizačním dokumentem) se odhodlali i Oren Peli (Paranormal Activity) a Michael R. Perry (Mrtvá zóna, Milénium) a za produkční podpory Stevena Spielberga vytvořili pro americkou celoplošnou televizi ABC prozatím jednosezonní osmidílný seriál The River.  Žánrový, narativní a tematicko-obsahový mix Ztracených, Paranormal Activity, Dead Set, Virtuality a Ghost Hunters je překvapivě funkční a nápaditý, přestože v sobě místy nezapře jistou schematičnost. Navzdory lacině působícím upoutávkám (zejména pro ty z vás, kdo žánr paranormální fikce sledujete pravidelněji a očekáváte jisté standardy v čele s originalitou) dokáže The River zaujmout natolik, že není nejmenším problémem ztratit pojem o čase (bohužel osobní zkušenost), tedy pokud se netýráte sledováním jednotlivých dílů s týdenním odstupem, ale namísto toho zhlédnete najednou všech osm dílů.

Narativ The River začíná kdesi před patnácti, dvaceti lety, kdy výzkumník a slavný popularizátor vědy doktor Emmett Cole (Bruce Greenwood) vyrazil na průzkum Amazonie, na oprýskané lodi vybavené důmyslným systémem kamer a ve společnosti natáčecího týmu a své rodiny, manželky Tess (Leslie Hope) a malého syna Lincolna. Cílem bylo zprostředkovat „magii“ povodí Amazonky, tajemného a pomyslného ducha přírody, který ovládá život Amazonie. Family Friendly pořad sledovaly týden co týden miliony amerických diváků několik let. Dobrodružství v panenské přírodě a dokonalá rodina doktora Colea proslavily všechny zúčastněné. A téměř zničily soukromý život nejednoho člena posádky, doktora a jeho milované nevyjímaje. Syžet The River nás uvádí do situace šest měsíců poté, co je Emmett Cole prohlášen úřady za mrtvého. Je pohřešován od chvíle, kdy se ztratil kdesi v Amazonii při své poslední pouti řekou, aby našel onu magii. Spuštění nouzového signálu na jednom z Coleových přístrojů ale dává jeho ženě Tess poslední naději na šťastné shledání. Bývalý producent Emmettovy show, Clark Quietly (Paul Blackthorne), přichází s nabídkou, která se dá jen těžko odmítnout: Studio bude financovat záchrannou misi do Amazonie oplátkou za práva na vysílání každé vteřiny této cesty. A tak se zrodila unikátní reality show, jejímž cílem je předčít sledovanost původního pořadu a vydělat nehorázné množství peněz.

Žánr reality show je pro The River klíčovým. Zásadně ovlivňuje formu a obsah seriálu, od narativních zápletek přes střih a zvukovou stopu až po nejdůležitější formální prvek The River – kameru (John R. Leonetti). Studio má poněkud odlišné představy o prioritách akce, a tak se soustředí především na znovusjednocení rodiny, aby vytvořilo kýžený konflikt (otec a syn v podání Joe Andersona jsou si i kvůli původní reality show dlouhá léta odcizeni) a zároveň srdceryvné shledání otce se synem a manželky s manželem (poté, co Emmett kvůli poslednímu dobrodružství ženu opouští). Snaha zachytit doposud neviděné je často silnější než pud sebezáchovy a povinnost pomoci potřebnému v nouzi. Konflikt pokřivené etiky a svědomí se ale v The River objevuje až příliš povrchově a nedůsledně. Už během několika prvních dní je celé posádce jasné, že je čeká zdlouhavá a po všech stránkách náročná cesta. Tým doplňuje na poslední chvíli dcera jednoho z Coleových kameramanů, Lena Landry (Eloise Mumford), hledající otce, kterého všichni opomínají, a snažící se opět navázat vztah s Lincolnem, se kterým kdysi trávili dětství uprostřed amazonských pralesů. Tvůrci seriálu poměrně chytře nabízenou milostnou romanci oddalují a vyhýbají se tak zdárně jednomu z největších klišé v dějinách fikčního narativu, aniž by ublížili samotnému příběhu.

Reality TV je doplněna na stejné úrovni také prvky z žánru paranormální fikce. Na první pohled ve zřetelné opozici, v The River však dva žánry, které se beze zbytku doplňují a místy dokonce tíhnou i k žánru hororu. Emmettovo hledání magie se brzy ukáže v pravém světle a záchranný tým je nucen konfrontovat svoje znalosti a povědomí o realitě se světem skutečné magie, duchů a paranormálních jevů, které jsou v povodí řeky Amazonky vnímány jako pevná a zcela reálná součást života. Nevěřícím Tomášem je nejen Lincoln coby vystudovaný lékař a především genetik, ale také producent Clark, který upřednostňuje ve jménu vyšší sledovanosti amazonské záhady nad zdravým rozumem. Na pochybách o pravé povaze věcí jsou často i sami diváci a divačky, kteří musí nutně pracovat s tím, že jim není skrze kamery reality show ukazováno všechno a ani prostřednictvím found footage z poslední cesty doktora Colea, kterou sledují s dychtivou potřebou doplňujících informací stejně jako hrdinové a hrdinky The River, se nedozvídají všechny nutné informace k zaplnění mezer ve fabuli. Na některých místech tedy není zcela jasné, zda se jedná o událost zapříčiněnou paranormálními jevy, nebo o úkaz vysvětlitelný chladnou pozitivistickou logikou. Čím více se ale dostává posádka lodi ke svému cíli, tím více jsou jak postavy, tak diváci a divačky ochotni přistoupit na existenci magie uvnitř pralesa.

Důležitou složkou a dynamickým prvkem The River se stává dobře dávkované (a takřka neustávající) napětí zapříčiněné dramatizací děje. Vyvstává jednak ze vztahů mezi postavami, jednak z informací obsažených nebo absentujících v obraze. Vizuální podoba seriálu je převzata z reality show observačního typu. Využívána je jak fiktivní found footage, tj. nalezené videozáznamy doktora Colea a jeho týmu, které členům záchranné mise poskytují doplňující informace o pohybu výzkumníka a událostech, které potkaly jeho kolegy a kolegyně, jednak videozáznamy z lodi a na cestách pralesem pořízené novým týmem. Ty jsou ovšem ve své podstatě také found footage materiálem. Jak se totiž diváci a divačky dozvídají na začátku každého z dílů, po záchranné výpravě zbyly jenom (stejně jako v Záhada Blair Witch, Lovec Trolů nebo Paranormal Activity) videonahrávky, které s laskavým svolením vysílá televize, aby osvětlila celou záhadu. Klíčový je ale, jak už bylo několikrát naznačeno, zejména obraz a zvuk. Tvůrci pracují s očekáváním publika a tak se jim skrze roztřesený obraz, rámování, rychlý střih, švenkování a roztodivné úhly natáčení nebo naopak dlouhé záběry statické kamery daří generovat kýžené napětí a silná očekávání diváků a divaček, která jsou ku prospěchu věci ne vždy naplněna.

První sezona The River evidentně počítala s dalším pokračováním, které je ale v tomto okamžiku více než nejisté. Televize prozatím seriál do další sezony neobnovila, a tak je škoda, že nastolené otázky a nevyřešené záhady zůstanou asi nezodpovězené navždy. Zakončení posledního dílu je sice natolik uzavřené, aby mohlo fungovat jako závěr celého seriálu, ovšem zároveň zcela nevysvětluje celou řadu událostí, které byly divákům a divačkám prostřednictvím narativu přislíbeny k vyřešení. Na druhou stranu je ale lepší smířit se s neobnovením seriálu a domýšlet konec než v ohlášené poslední sezoně čekat na vysvětlení podstaty tajemného Kouře (až nápadně podobného jedné z prvních paranormálních entit přítomných v The River) a existence ledního medvěda uprostřed tropického ostrova…

 

The River

Tvůrce: Oren Peli, Michael R. Perry
Scénář: Oren Peli, Michael R. Perry, Michael Green, Aron Eli Coleite
Kamera: John R. Leonetti
Střih: Alan Cody, Tim Alverson
Hudba: Graeme Revell
Producent: Steven Spielberg, Oren Peli, Michael Green, Steven Schneider ad.
Hrají: Bruce Greenwood (Dr. Emmett Cole), Joe Anderson (Lincoln Cole), Leslie Hope (Tess Cole), Eloise Mumford (Lena Landry), Paul Blackthorne (Clark Quietly), Thomas Kretschmann (kapitán Kurt Brynildson), Daniel Zacapa (Emilio Valenzuela), Paulina Gaitan (Jahel Valenzuela), Shaun Parkes (Andreus Jude „AJ“ Poulain), Scott Michael Foster (Jonas Beckett), Lee Tergesen (Russ Landry), Jose Pablo Cantillo (Manny Centeno) ad.
USA, 2012, ABC, 1 sezona/8 dílů, 43 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru