Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nejen Žlutá ponorka aneb Gerald Potternon na AniFestu 2013

Nejen Žlutá ponorka aneb Gerald Potternon na AniFestu 2013

Nejen Žlutá ponorka aneb Gerald Potternon na AniFestu 2013

FESTIVALY: Anifest – MARKÉTA GIBLOVÁ –

Po dvanácté se v Teplicích, Duchcově a Krupce uskuteční soutěžní festival animovaných filmů AniFest, s jehož existencí je dlouholetě spjata pozice čestného prezidenta. Ten je vydatně představen svoji tvorbou a v případě nerozhodnosti poroty má jeho hlas funkci rozhodnout o vítězi. V minulosti se této pozice zhostili třeba Barry Purves, Ludmila Zeman, Raimund Krumme nebo Michaela Pavlátová.

Letos bude prezidentovat dvaaosmdesátiletý, původem britský režisér, producent a animátor Gerald Potternon, který je veřejnosti nejvíce znám díky režii kultovního snímku Heavy Metal nebo díky animační práci na slavné hudebním filmu Žlutá ponorka. Poté, co vystudoval prestižní Hammersmith Art School, nastoupil do NFB (National Film Board of Canada), kde například spolupracoval na snímku The Railrodder, což byl jeden z posledních filmů legendárního komika Bustera Keatona. Na konci šedesátých let NFB opustil, aby zformoval Potternon Productions. Společnost se věnovala výrobě reklam či televizních pořadů (populární jsou například animované TV pohádky podle klasických příběhů Hanse Christiana Andersena nebo Oscara Wildea) a během deseti let se stala jednou z největších soukromých firem v Kanadě.

Nejslavnější je Gerald Potternon díky režii filmu Heavy Metal, který pojí film, hudbu a výtvarné umění. Snímek vycházející ze stejnojmenného komiksu patří do antologie světového sci-fi a fantasy. Kultovní status si vydobyl nejen zobrazováním násilí, nahoty a sexuality, ale své hraje i skvělé propojení kreslených postav s hudbou Black Sabath, Nazareth, Blue Öyster Cult a dalších heavy metalových kapel. Na výrobě filmu pracovalo několik animačních dílen. Ve výsledku Potternon korigoval více než 1000 umělců, animátorů a techniků ze 17 zemí.

Letošním tématem festivalu je propojení filmu, rytmu a hudby. Žlutá ponorka s hudbou legendární skupiny The Beatles bude AniFest zahajovat, dojde i na projekci Heavy Metal a dalších vybraných kusů. Samotný režisér se do Teplic velmi těší: „Kdo by se nechtěl podívat do země Jiřího Trnky, který je pro mě ekvivalentem Pabla Picassa ve světě animace!?“ Podle organizátorů bude účast cenami ověnčeného tvůrce lákadlem nejen pro návštěvníky, ale bude i inspirativní pro české profesionály.

www.anifest.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 6

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru