Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Vsetín ve znamení balkánského filmu

Vsetín ve znamení balkánského filmu

Vsetín ve znamení balkánského filmu

FESTIVALY: 3. Balkánské filmové návraty – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

Příznivci balkánské kinematografie mají potřetí možnost sejít se ve Vsetíně na každoroční přehlídce, kterou organizuje místní filmový klub. Letošní Balkánské filmové návraty se odehrají v kině Vatra od 8. do 9. února 2013 a budou zaměřené na osobu slavného srbského herce, režiséra a producenta Ljubiši Samardžiće.

Jedná se skutečně o návrat Samardžiće do Vsetína, i když tentokrát jen prostřednictvím jeho filmů. V červnu loňského roku byl totiž hlavním hostem vsetínského Letního filmového maratonu věnovaného srbskému filmu posledních dvaceti let, v rámci kterého bylo uvedeno pět jeho filmů. Po příznivých ohlasech se organizátoři rozhodli věnovat tuto únorovou akci pouze Ljubišovi. V rámci Balkánských filmových návratů bude uvedeno celkem osm snímků, z toho tři v režii Samardžiće, a jak podotýká jeden z organizátorů tohoto semináře Jiří Fiala, čtyři z nich budou promítány v české premiéře.

Ljubiša Samardžić patří mezi nejobsazovanější jugoslávské herce. Čeští diváci ho především mohou znát z jugoslávského seriálu Horký vítr (Vruc vetar, 1980), kde ztvárnil hlavní postavu Šurdu a který byl uveden na našich televizních obrazovkách. Na tento již kultovní televizní počin budete mít možnost zavzpomínat v pátek. Ljubiša Samardžić si zahrál značné množství postav a za své herecké výkony získal nejedno ocenění. Z jeho tvorby budou mít možnost účastníci semináře vidět především pozdější snímky jako Řekni, proč jsi mě opustila (Kaži zašto me ostavi, 1993, r.: Oleg Novković), Sršeň (Strsljen, 1998, r.: Gorcin Stojanović), Kola (Točkovi, 1999, r.: Djordje Milosavljević)

V roce 1991 založil Samardžić nezávislou komerční společnost Cinema Design se záměrem umožnit mladým režisérům točit filmy a v některých z nich se pak i jako herec objevil. V roce 2000 se pak vrhnul i na filmovou režii a jeho debutem v tomto směru byl Nebeský koš (Nebeska udica), jenž bude promítán ve Vsetíně společně s jeho dalšími snímky Nataša (Natasa, 2001) a Plácek (Ledina, 2003).

 Program Filmových návratů navíc doplní dva balkánské snímky ze současné české distribuce. Nebude tak chybět skandální srbský snímek Klip (Klip, 2012, r.: Maja Milos). Dále se jedná o film legendárního chorvatského režiséra Rajka Grliće Zůstane to mezi námi (Neka ostane medju nama, 2010), který zároveň organizátoři zařadili do programu jako pozvánku na letošní ročník Letního filmového maratonu. A pokud si budou chtít diváci odpočinout od filmového plátna, nasnadě je páteční koncert berlínské kapely Di Grine Kuzine v Domě kultury.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru