Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Český výběr na AniFestu

Český výběr na AniFestu

Český výběr na AniFestu
FESTIVALY: AniFest – VLADANA BAČOVÁ –

Jak bylo zmíněno v pozvánce na tento prestižní festival animovaného filmu, budou zde uvedeny snímky studentů FAMU ve studentské kategorii a filmy českého původu se objeví i v kategorii klipu a nenarativních snímků. V tomto článku se však soustředím na tři výrazná díla, která budeme mít možnost na festivalu zhlédnout – Tramvaj (Michaela Pavlátová, 2012), Nejmenší slon na světě (Libor Pixa, 2012) a Čtyřlístek ve službách krále (Michal Žabka, 2012).

Snímek Tramvaj už si ve světě stihl udělat jméno. Nejen že byl uveden na festivalu v Cannes jako jeden ze tří vybraných českých zástupců (dalším byl snímek Tambyller režiséra Michala Hogenauera, Ondřej Zima se pak zúčastnil producentského programu), ale byl také nominován na Oscara v kategorii krátkých animovaných děl, kdy byl vybrán z 65 snímků do první desítky. Cena, kterou snímek zaslouženě získal, je pak z festivalu v Annecy. Pro autorku snímku Michaelu Pavlátovou to ovšem nebyla první nominace na Oscara, už v roce 1993 byla nominována její animovaná groteska Řeči, řeči, řeči (1991). Mezi ostatní její filmy patří například animovaný snímek Repete (1995), za nějž získala na Berlinale v roce 1995 cenu Zlatého medvěda v kategorii krátkých filmů. Dalším jejím oceněným filmem jsou Nevěrné hry (2003), který získal Zvláštní cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Snímek Karneval zvířat, který natočila v roce 2006, zase vyhrál hlavní cenu Grand Prix na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Třeboni a Grand Prix ve Španělsku. Jak si asi povede její snímek Tramvaj na AniFestu a, jak se lidově říká, o čem to vlastně je? Snímek vznikl jako první film z projektu Sexperience, do něhož se řadí animované filmy od ženských animátorek, které zachycují ženské erotické sny. Těšit se tedy můžeme na tramvajačku s bujným poprsím stejně jako fantazií, jejímiž aktéry jsou muži, které veze ve své tramvaji.

Čtyřlístek ve službách krále láká publikum na osvědčený koktejl. Staré známé komiksové postavičky, populární herci jako Jiří Lábus, Petr Nárožný, Ondřej Brzobohatý a Martha Issová, to vše téměř zaručuje diváky v kinech. Režisér Michal Žabka se zaměřuje na dětské snímky během celé své kariéry, mezi nejznámější díla můžeme zařadit seriál Tři prasátka (2009), kde své hlasy propůjčili Yvetta Blanarovičová a Petr Rychlý. A jak je hodnocen Čtyřlístek? Recenzenti kritizují cílený product placement, na druhou stranu se jedná o určitou nostalgii, kdy jsou nám představeny tak známé postavičky z dětství. V tomto filmu se čtveřice hrdinů setká se samotným císařem Rudolfem II., kterému mají obstarat kámen mudrců. Tak se rozběhne kolotoč obživlých lvů, korunovačních klenotů a podlých alchymistů. Ale nebojte se, Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík si určitě poradí!

Posledním dílem, které bude zmíněno, je Nejmenší slon na světě animátora Libora Pixy. Ten má za sebou už několik krátkometrážních animovaných filmů, z nichž některé dokonce získaly ocenění. Hned několik jich obdržel za svůj film PsiCHO (2005), a to například cenu za nejlepší český krátký animovaný film a cenu publika na AniFestu roku 2006. Vyhrál také druhé místo na festivalu Anima Mundi v roce 2006. Dalším oceněným filmem je Graffitiger (2010), ten získal Cenu Magnesia Českého lva 2011 za nejlepší studentský film. Na co se můžeme těšit letos? Sloník Béďa moc nevyrostl a běžným slonům nesahá ani po kolena, protože je veliký asi jako středně velké štěně. Do světa slonů, tedy světa síly a velikosti, moc nezapadá. Béďa se však nenechá odradit, neboť má bystrou mysl a dobré kamarády. Uvidíme, jak si večerníčkový seriál povede na letošním AniFestu.

www.anifest.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru