Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Pro barvu kůže, pro kus železa

Pro barvu kůže, pro kus železa

Pro barvu kůže, pro kus železa

RECENZE: Epizoda ze života sběrače železa (režie: Danis Tanović, 2013) – ROBERT JAWOREK –

Dnešním dnem vstupuje do české distribuce snímek oscarového režiséra Danise TanovićeEpizoda ze života sběrače železa. Krom tradičního uvedení do kin máte však možnost zhlédnout film i na internetu. Konkrétně zdarma na portálu DAFilms nebo na webu časopisu Respekt, a to až do neděle 27.10. DAFilms přitom budou nabízet snímek ke zhlédnutí či stažení za malý poplatek i po tomto víkendu. K alternativnímu způsobu distribuce day-and-date release dodává ředitel Film Distribution Artcam Přemysl Martinek: „Našim cílem je dostat kvalitní filmy k divákům, kteří o ně mají zájem. Věřím, že řada lidí bude ráda, když bude moci film hned po premiéře zhlédnout na internetu a nebude ho muset složitě hledat a stahovat z webů.“ Ve způsobu uvádění filmů na všech možných platformách vidí budoucnost i Diana Tabakov z DAFilms.cz, která pozoruje vzrůstající sledovanost filmů na internetových portálech.

Dvojí příběh, jeden konec

Epizoda ze života sběrače železa vypráví v pozvolném tempu příběh o životě lidí žijících stranou velkých měst na okraji společnosti, jenom z toho mála, které se z ní sváží na skládky a dá se ještě alespoň trochu zpeněžit. Přestože je zde hlavní důraz kladen na neúprosnou konfrontaci Nazifa a jeho manželky Senady s určitou formou rasismu, s bosenskými zákony týkajícími se zdravotnictví, jež jsou málem příčinou její smrti, nelze nahlížet na snímek pouze v této rovině. Což je dáno především zvoleným stylem kamery. Dokumentaristický ráz mnohdy rozechvělého obrazu zachycujícího drsnou zimní krajinu a bídu, v níž žijí tamní Romové, vybízí k zamyšlení nad celkovým údělem lidí žijících v podobných podmínkách. A to nejenom v Bosně a Hercegovině.

Tanovič obsadil do rolí protagonistů i většiny dalších osob skutečné aktéry příběhu. „Nazifovi bratři, bratranci, celá vesnice… Dokonce i doktor je ten samý, který Senadu v nemocnici vyšetřoval,“ dodává režisér. Ti jej budují za pomocí svého minimalistického herectví, které jenom umocňuje autentičnost snímku. Ani ve chvílích největšího emočního vypětí se neuchylují k prvoplánovým gestům, nesnaží se zdůraznit vážnost situace. Vše potřebné se dá vyčíst z jejich tváří, žádné slovo zde není proneseno navíc. Nazif Mujic si dokonce odnesl z letošního Berlinale Cenu pro nejlepší mužský herecký výkon. Rovněž díky absenci hudebního podkresu působí snímek velmi realisticky a dává tak vyniknout obrazu. Ten, když zachycuje především venkovní sekvence, může na někoho působit poněkud monotónně, dynamický střih však drží vše v chodu a varuje se zbytečně dlouhých záběrů. A je to právě střih, jenž nejvíce narušuje zdání skutečnosti a dává znát předem dobře promyšlený režijní záměr.

sberac2

Přese všechny nesnáze spojené s vyobrazeným způsobem života působí lidé na plátně šťastně, vděční za svou rodinu a pokorně vůči podmínkám, v nichž se nacházejí. Opravdový problém nastává až s odmítnutím ředitele nejbližší nemocnice vzít Nazifovu ženu na operační sál, přestože jí hrozí smrtelné nebezpečí. Největší potíž představují peníze, které nejsou manželé schopni sehnat na vyžadovaný lékařský zákrok. Danis Tanovič se zamýšlí nad rovnocenností přístupu vůči Romům a ostatním: „Žádný systém nemůže být humánní, pokud nejsou humánní sami lidé mezi sebou.“ Podvod, k němuž se na základě bezvýchodnosti své situace nakonec pár uchýlí, pak jenom poukazuje na problematiku lékařské etiky a předpisů, jimž podléhá.

Přestože se nejedná o ojedinělý způsob rekonstrukce příběhu za užití jeho skutečných aktérů (podobně tomu bylo např. ve slavném snímku Detail iránského režiséra Abbase Kiarostamiho), odvaha, s níž přistoupili bosenští manželé k oživení takto kritických chvil svého společného života, si zaslouží uznání. A Epizoda ze života sběrače železa stojí za zhlédnutí i těm, kteří běžně dávají přednost filmům jiných žánrů či témat. Přinejmenším je totiž zajímavé sledovat, jak na sebe nahlížejí lidé zpětně v čase a nakolik si dokáží znovu připustit (nezkresleně) vlastní situaci.

Epizoda u zivotu beraca zeljaza

Scénář a režie: Danis Tanovič
Kamera: Erol Zubčevič
Střih: Timur Makarevič
Hrají: Nazif Mujič, Senada Alimanovič, Sandra Muji, Šemsa Mujič a další
Bosna a Hercegovina/Slovinsko/Francie, 2013, 74 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 17

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru