Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » FAMU sklizeň letos „Na hladině“

FAMU sklizeň letos „Na hladině“

FAMU sklizeň letos „Na hladině“

FESTIVALY: Famufest – LUCIE KLEVAROVÁ –

Podzimní festivalová Praha je v posledních letech tradičně spojena s prezentací roční úrody filmové tvorby FAMU. Letošní sklizeň bude představena na Famufestu ve dnech 13. – 16. listopadu v prostorách Divadla Komedie a Paláce Lažanských (sídlo FAMU). Kromě soutěžní sekce čítající přes sedmdesát snímků se nově festivaloví návštěvníci mohou v rámci nesoutěžní sekce seznámit jednak s pětadvacítkou filmů, které studenti FAMU nechtěli přihlásit do soutěže, dále potom s tvorbou spřátelených zahraničních filmových škol (VŠMU Bratislava, DFFB Berlin, Filmakademie Vídeň, PWSFTviT Lodž). V programu nebudou chybět ani osvědčené přednášky (např. Vít Janeček: Vodní živel a filmové struktury, Lukáš Kokeš: Český film v cizích vodách) a masterclass festivalových hostů (producent filmů Stanleyho Kubricka Jan Harlan, oscarový animátor Gene Deitch). Festivalové noci zpříjemní bohatý hudební doprovodný program.

Podtitul letošního ročníku festivalu „Na hladině“ odkazuje k symbolice vody a s ní spjatým asociacím: odrazu okolního dění (metafora filmu jako média), řeky Vltavy dělící hlavní město na dva břehy (program rozlišený na Soutěžní a Nesoutěžní břeh) či hodnocení a bilancování (výroční 30. ročník festivalu). S tématem Famufestu přirozeně koreluje jeho vizuál zobrazující dimenzi nad i pod hladinou, na němž spolupracovali studenti Pavel Soukup (Ateliér televizní a filmové grafiky, VŠUP) a Jiří Konvalinka (Ateliér grafického designu a nových médií, VŠUP).

skok-largeJednotlivá pásma Soutěžního břehu vytvořili dramaturgové sdružením tematicky souznících filmů. Názvy těchto bloků se pokusili sladit s výše zmíněnou symbolikou vodního živlu, míru úspěchu tohoto snažení nechť na následujícím výběru posoudí čtenář sám. Rodná zátoka („filmy z rodného hejna“), Soutoky a roztoky („filmy o láskách naplněných, přeplněných i nenaplněných“), Člověk v moři přírody („ekologicky-neekologický blok filmů), Mokré tričko („filmy o propadnutí pozlátku povrchnosti, blyštivý odpad módy, pop kultury“), Žízeň („žízeň po úspěchu ve světlech ramp“), Na suchu („obrazy zániku v různých podobách“), Panta Rhei („blok filmů, jejichž proud vás vrhne do historie“) a Freudův ponor („filmy, do kterých by se Freud určitě rád ponořil“). Každé pásmo má navíc svého arbitra, povětšinou filmového profesionála, který bezprostředně po projekci blok ohodnotí. Letošními arbitry jsou například Ondřej Trojan, Radim Špaček, Olga Sommerová, Iva Hejlíčková, Kamil Fila, atd. Denní program festivalu je k dispozici zde.

Snímky ze Soutěžního břehu se ucházejí o ceny v kategoriích film festivalu, dokument, animovaný film, režie, kamera, střih, zvuk, produkce a letos i nejlepší literární scénář. O vítězích rozhoduje osmičlenná festivalová porota: Tereza Polachová (producentka HBO Europe), Pavel Strnad (producent, zakladatel spol. Negativ), Tomáš Baldýnský (filmový publicista,  kreativní producent Filmového centra České televize), Václav Marhoul (režisér, scenárista, producent), Jakub Voves (střihač, režisér, scénárista), Kristýna Dufková (režisérka, výtvarnice, animátorka), Pavel Abrahám (režisér, dokumentarista) a Martin Pošta (producent Fresh Film Festu).

Ještě je třeba zmínit vstupné; jednodenní akreditace na festival vyjde na rovných 100 Kč a opravňuje ke vstupu na filmové projekce i kompletní doprovodný program (přednášky, masterclass, hudební program), k dostání je v Divadle Komedie. Nezbývá než pořadatelům popřát hladký průběh festivalu a plné projekční sály, tvůrcům pak přízeň publika a zapálené diskuze po projekci.

www.famufest.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru