Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Co nabídne letošní Finále?

Co nabídne letošní Finále?

Co nabídne letošní Finále?
POZVÁNKA na 26. festival českých filmů Finále Plzeň (21.–27. 4. 2013) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Festival českých filmů Finále postupně odtajňuje program, a tak měsíc před začátkem je ten správný čas podívat se alespoň na část toho, co organizátoři pro letošní ročník uchystali.

Těšit se můžeme na pocty třem významným osobnostem československého filmu: režisérce, scenáristce a výtvarnici Ester Krumbachové, která by se letos dožila 90 let, výtvarníkovi a režisérovi filmů pro děti Břetislavu Pojarovi, kterému by letos bylo také 90 let, a spisovateli Pavlu Kohoutovi, jenž oslaví 85. narozeniny a bude přítomen na projekcích a debatách.

Nepřehlédnutelná bude bezesporu retrospektiva dvou výrazných českých dokumentaristů Filipa RemundyVíta Klusáka – diváci uvidí ve festivalové premiéře tři dokumenty ze série Český žurnál a vedle známých snímků jako Český mírČeský sen také řadu raných a méně známých děl dvojice.

V sekci Křídla slávy, která rovněž vzdává hold významným jubilantům, se letos objeví filmy Juraje JakubiskaJiřího Menzela.  Tvorbě a osobnosti druhého jmenovaného bude navíc věnována venkovní výstava s pracovním názvem Rozmarná léta Jiřího Menzela. Podle koordinátorky festivalu Evy Košařové vystavované snímky vychází „z dokumentů, knih, fotografií, plakátů a scénářů ze soukromého archivu Jiřího Menzela a připomenou výrazné momenty jeho kariéry.“

Tradičně se během Finále uskuteční také řada besed a talkshows, na jedné z nich (23. 4. od 20:30) si budou spolu s Tomášem Baldýnským povídat o filmech, které nejvíce ovlivnily jejich život, herečka Simona Babčáková a režisér Robert Sedláček.

Značnou část programu festivalu pochopitelně tvoří soutěžní i nesoutěžní české hrané filmy a dokumenty, které byly uvedeny od dubna 2012 do dubna 2013, takže dojde i na poměrně čerstvé novinky, jako jsou Bez doteku (r. Matěj Chlupáček) a Můj pes Killer (r. Mira Fornay). Z dokumentů zmiňme například Král nic nedělá Jana Gogoly ml. nebo Otázky pana Lásky (r. Dagmar Smržová).

Loni poprvé Finále představilo sekci ZOOM, která se zaměřuje na vybranou zahraniční kinematografii. Po Polsku se pozornost letos upne k Německu, a ZOOM tak představí kromě současné hrané tvorby i práci výrazných německých dokumentaristů, kteří spolupracují s českými kolegy. Ve světové premiéře se na festivalu představí česko-německý koprodukční film Česká vesnice (Böhmische Dörfer) režiséra Petera Zacha a producentky Jany Cisar pojednávající o česko-německém soužití a film Der Turm Christiana Schwochowa, který se natáčel v Plzni. Německé osobnosti se zúčasntí debat a usednou rovněž v porotách rozhodujících o tom, komu připadně Zlatý ledňáček.

Přichystán je také program pro děti (např. premiéra nového Večerníčku Bílá paní na hlídání) a doprovodný program vedle koncertů obstará také PechaKucha Night (25. 4. od 20:20) v prostorách bývalého kina Elektra nebo Street Market (26. a 27. 4.) ve Smetanově ulici v centru Plzně.

Finále

21.–27. 4. 2013, Plzeň
Web festivalu
Facebookové stránky Finále

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru