Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Byl tady Tommy…

Byl tady Tommy…

Byl tady Tommy…

RECENZE – KOMIKS: Hitman: Pár vražd navíc (Garth Ennis & John McCrea) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Garth Ennis se stal postupně na stránkách 25fps téměř štamgastem, jeho sérii Hitman jsme ale dosud nereflektovali. Naštěstí je ještě možná náprava, sice po Zavíračce, ale určitě ne s křížkem po funuse.

 Tommy Monaghan je irský profesionální zabiják, žijící a pracující v Gothamu. Tím pádem nepřekvapí, že se běžně setkává nejen s Batmanem, Kočičí ženou a dalšími superhrdiny (nebo superpadouchy), ale také s mimozemskými entitami všeho druhu. Po útoku jedné z nich mu náhle přibyly dvě superschopnosti: rentgenový zrak (proto nosí zásadně tmavé brýle) a čtení myšlenek. Nejraději však tráví čas v baru Seana Noonana s partou kamarádů – Nattem, parťákem do každého počasí, s nímž ho pojí vzpomínka na jednu zpackanou vojenskou akci během války v Zálivu, poněkud opožděným Hackenem, Ringo Chenem, elegantním střelcem střiženým podle rolí Yun-Fat Chowa v hongkongských filmech Johna Woo, a Patem Noonanem, který mu v dětství nahrazoval chybějící sourozence. A pokud nepije pivo, nehraje poker, nediskutuje o filmech nebo se zrovna nekutálí po podlaze se dvěma štěkajícími pistolemi v rukou, prožívá Tommy turbulentní vztah s bývalou policistkou Tiegelovou. Někdy se dokonce stihne věnovat i několika z těchto činností najednou.

JLA-Hitman2032V osmi svazcích, počínaje Hitmanem a konče Zavíračkou, se chová jako typický ennisovský antihrdina, zabiják s vlastním morálním kodexem, který mu velí brát zakázky jen na opravdu odpudivé lidi, neochvějnou loajalitou vůči výše jmenovaným a pohrdavým postojem vůči maskovaným superhrdinům. Tedy až na Muže z oceli, ten je podle Tommyho oukej. Vizuální podobu jeho dobrodružstvím po celou dobu dodával John McCrea, který je také autorem prvního a posledního příspěvku ve sborníku Pár vražd navíc.

V něm je čtenáři dovoleno nahlédnout na úplný začátek, kdy se stane svědkem Hitmanova zrození (tedy ne přímo porodu, ale okolností, za kterých Tommy získal svoje nadpřirozené schopnosti). Následuje #1.000.000, zbytečnost, bez které by se svazek klidně obešel, dále setkání Hitmana s nesmrtelným intergalaktickým lovcem odměn Lobem (kresba Doug Mahnke). Pocty dolarové trilogii Sergia LeonehoClintem Eastwoodem se výtvarně zhostili Carlos Ezquerra a Steve Pugh. Jejich kolega Nelson DeCastro nakreslil drobnou deliriovou etudu Šestipíva a vše završuje minisérie Na temné straně, ve které Tommy zachrání hrdiny Ligy spravedlnosti.

hitman2907Pár vražd navíc působí poněkud nesourodým dojmem a kvalitou se nemůže rovnat ani jednomu z osmi předchozích svazků. Jde o dílčím způsobem zábavné výjevy z Hitmanova života, ale s výjimkou Rakve plné dolarů chybí typický motiv parťácké soudržnosti. V crossoveru s Lobem aspoň potěší zapojení Šestipívova Paragrafu 8, té nejúchylnější parodie na supertým, jaká se kdy v Ennisově mozku vylíhla (mými favority jsou Defenestrátor a Psovařič). Pokud bych měl nějakou část vyzvednout nad ostatní, bylo by to Na temné straně. Odehrává se po ději Zavíračky a Clark Kent v interview mimo záznam vypráví o svých setkáních s Tommym Monaghanem (viz Je nebezpečné dotýkat se hvězd v závěru páté knihy Tommyho hrdinové). Tommyho přítomnost na měsíční základně Ligy spravedlnosti je pro Ennise znovu příležitostí předvést ikonické hrdiny DC Comics jako partu, která se zmůže leda tak na vzájemné popichování a hádky, přičemž ze skutečné krize (náhlá ztráta superschopností, ohrožení virem Bloodlines a nukleární hrozba) je nakonec vyseká osoba, kterou ve své morální nadřazenosti pohrdají. Závěrečná scéna je emocionálním úderem a skutečně dojemným, kontemplativním vyvrcholením celé série. Připomněla mi poslední záběr Vesmírných kovbojů (2000) herce a režiséra Clinta Eastwooda, jehož inspirační vliv na Ennisovu tvorbu je mimo vší pochybnost.

Pokud teprve hodláte zabrousit do světa Tommyho Monaghana, postupujte raději od prvního svazku Hitman. Mohlo by se stát, že pro Pár vražd navíc jej odepíšete dřív, než pochopíte, že za všemi těmi divokými přestřelkami, výbuchy, popkulturním mudrováním, démony, vesmírnými monstry a klasickými superhrdiny se skrývá oslava mužského přátelství, minimálně jedna netuctová romance a poznání, že před minulostí člověk neuteče. K tomu přičtěte skutečnost, že Hitman je snad jediný, komu se kdy povedlo pozvracet Batmana, a co se týká této Ennisovy série, není proč váhat.

Garth Ennis & John McCrea

Hitman: Pár vražd navíc

Nakladatelství BB/art, Praha 2013
280 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru