Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Přijďte snášet Jeden svět!

Přijďte snášet Jeden svět!

Přijďte snášet Jeden svět!

POZVÁNKA na 15. ročník festivalu Jeden svět (4.–13. 3. 2013, Praha) – NATÁLIE ČERNÁ –

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět letos přináší jako své hlavní téma otázku „Bojíte se snášet?“ Cílem této provokativní otázky je posílit zájem o téma netolerance, diskriminace a rasismu, které je stále aktuálnější nejen ve světě, ale také u nás v České Republice. „Bojíte se snášet?“  představuje i samostatnou sekci, ve které se představí celkem 13 snímků. Mezi nimi se objeví i čtyři díla českých dokumentaristů, zabývající se aktuální romskou problematikou. Sekce, která dále nabídne především německé, britské a severské dokumenty, nejspíš také překvapí zařazením jednoho animovaného snímku Rybolidi (Merfolk, 2012).

V Hlavní soutěži bude českou dokumentární tvorbu zastupovat Helena Třeštíková se svým filmem Vojta Lavička: Nahoru a dolů (2012). O Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii se vedle tohoto snímku, mapujícího šestnáct let života romského hudebníka, bude ucházet dalších třináct snímků, nejčastěji z dílen britské a dánské produkce. Zajímavé prolnutí dokumentárního a hraného filmu se dá očekávat ve filmu Způsob zabíjení (The Act of Killing, 2012), zachycujícím proces natáčení filmu o brutálním vojenském převratu v Indonésii. Vizuální intimitu a citlivost nabídne polský snímek Zapletení (Uwiklani, 2012) o stigmatu kdysi zneužívaného muže, který své zážitky z dětství přenesl na další oběť. Nejvíce bylo do hlavní soutěže vybráno snímků z jednotlivých oblastí asijského kontinentu: Když se Hari ženil (When Hari got married, 2012) a Salma (2013), které se oba dotýkají tématu předem dohodnutých sňatků v Indii, dále Rodina k pronájmu (Rent a Family, Inc., 2012) o japonské firmě na pronájem příbuzných, Můj Afghánistán (Mit Afghanistan – Livet in den forbudte zone, 2012), viděný optikou samotných obyvatel této země, Svět, který není pro nás (Alam Laysa Lana, 2012), sestavený z rodinné filmotéky palestinské rodiny žijící v Libanonu, a Stroj, který cokoliv vymaže (Manqana, romelic kvelafers gaaqrobs, 2012), plný osobních výpovědí obyvatel Gruzie na pozadí krutých podmínek této země. V Hlavní soutěži ještě budete mít možnost vidět dokument o letošních volbách v Rusku Zimo, odejdi (Zima, uhodi!, 2012), který pod odborným vedením natočili studenti, německý film Po propuštění (Nach Wriezen, 2012), sledující život po odpykání trestu tří mladých kriminálníků, a britský dokument, zobrazující několik lidských osudů nedaleko nejvýznamnější britské silniční tepny A5 Cesta – příběh života a smrti (The Road: A Story of Life and Death, 2012).

O hlavní ceny se budou vedle těchto filmů ucházet také snímky ze sekce Máte právo vědět, která se zaměřuje na lidská práva v nejužším slova smyslu a ve které je udílena Cena za výjimečné přispění k ochraně lidských práv. V rámci kategorie Vedlejší účinky, věnované úskalím pokrokové i tradiční medicíny, bude uveden také vítězný dokumentární snímek ze 47. ročníku MFF Karlovy Vary Poslední záchranka v Sofii (Poslednata lineika na Sofia, 2012). Název kateogrie Moc médií je dostatečně výmluvný – snad nejpalčivější otázku moderních komunikačních i sdělovacích médií bude mezi mnohými reflektovat také film slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi Od Fica do Fica (2012), která v současné době čelí trestnímu oznámení za portrét slovenské justice ve svém snímku Nemoc tretej moci (2011). Cesty ke svobodě se zabývají lidskými osudy v zemích, ve kterých působí organizace Člověk v tísni. Českým dokumentům je věnována sekce Český pohled, která přinese také dlouho očekávaný film Šmejdi (2012) Sylvie Dymákové nebo dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy o „tykadlovém“ řidiči Romanu Smetanovi Svobodu pro Smetanu (2012). Panorama nabídne přehlídku oceněných snímků v loňském roce, Proč chudoba výběr z celosvětové kampaně veřejnoprávních médií „Why Poverty?“ a Takzvaná civilizace rozšiřuje původně ekologickou sekci o téma životního stylu, společenských hodnot i ekonomické situace. Jeden svět také nabízí výběr krátkých filmů a filmů zaměřených na děti v kategoriích Krátké filmy a Jeden svět dětem.

Jeden svět se uskuteční od 4. do 13. března v pražských kinech a následně poputuje do dalších 40 regionů České republiky. Cena jednotlivých vstupenek činí 90,- Kč, divácká akreditace 440,- Kč. Kromě samotných projekcí se můžete již tradičně těšit na diskuze s tvůrci a několik panelových diskuzí. Divácká akreditace také umožňuje vstup na East Doc Platform, program pořádaný institutem dokumentárního filmu, zaměřený na finanční, produkční i distribuční rozvoj projektů ze střední a východní Evropy.

Cesta – příběh života a smrti (The Road: A Story of Life and Death, 2012; r.: Mark Isaacs)
Když se Hari ženil (When Harry got married, 2012; r.: Ritu Sarin, Tenzing Sonam)
Můj Afghánistán (Mit Afghanistan – Livet in den forbudte zone, 2012; r.: Nagieb Khaja)
Nemoc tretej moci (2011; r.: Zuzana Piussi)
Od Fica do Fica (2012; r.: Zuzana Piussi)
Po propuštění (Nach Wriezen, 2012; r.: Daniel Abma)
Poslední záchranka v Sofii (Poslednata lineika na Sofia, 2012; r.: Ilian Metev)
Rodina k pronájmu (Rent a Family, Inc., 2012; r.: Kaspar Astrup Schröder)
Rybolidi (Merfolk, 2012; r.: Rory Waudby-Tolley)
Salma (2013; r.: Kim Longinotto)
Stroj, který cokoliv vymaže (Manqana, romelic kvelafers gaaqrobs, 2012; r.:Tinatin Gurchiani)
Svět, který není pro nás (Alam Laysa Lana, 2012; r.: Mahdi Fleifel)
Svobodu pro Smetanu (2012; r.: Vít Klusák, Filip Remunda)
Šmejdi (2012; r.: Sylvie Dymáková)
Vojta Lavička: Nahoru a dolů (2012, r.: Helena Třeštíková)
Zapletení (Uwiklani, 2012; r.: Lidia Duda)
Zimo, odejdi (Zima, uhodi!, 2012; r.: Askold Kurov, Elena Khoreva, Denis Klebleev, Dmitry Kubasov, Nadezhda Leonteva, Anna Moiseenko, Madina Mustafina, Sofia Rodkevich, Alexey Zhiryakov)
Způsob zabíjení (The Act of Killing, 2012; r.: Joshua Oppenheimer)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru