Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jubilejní Fresh Film Fest

Jubilejní Fresh Film Fest

Jubilejní Fresh Film Fest

FESTIVALY: Fresh Film Fest – LUCIE ZUBKOVÁ –

Festivalová sezóna s létem nekončí; na přelom srpna a září, konkrétně na dny 28. 8. 1. 9. 2013, se chystá Fresh Film Fest – mezinárodní soutěžní festival, který již po desáté představí debutovou a studentskou tvorbu začínajících filmařů. Co předvede tento jubilejní ročník? Více než 150 projekcí i bohatý doprovodný program, jež se odehraje v pražských kinech (ve Světozoru, v Ponrepu, v Kině 35…) i pod širým nebem v Riegrových sadech, kde je vstup zdarma.

Jako hlavní téma si letos organizátoři vybrali „fanatismus“ – nacionální, etnický, rasistický, ve smyslu pozitivní horlivosti i negativní posedlosti. K tomuto se bude vztahovat také retrospektiva britského politicky provokativního umělce Alana Clarka, který patřil k významným průkopníkům „realistické kinematografie“. Ve svých filmech propíral soudobou britskou společnost a její problémy, jako řádění fotbalových hooligans, život ve věznicích nebo terorismus. Součástí této sekce bude také půlhodinový dokument režiséra Andyho Kimpton-Neyho Alan Clarke: His Own Man (2000). Kimpton-Nye, jenž Clarkovi zasvětil převážnou část své tvorby, se festivalu osobně zúčastní. Krom tohoto filmu uvede ještě další dva krátké dokumenty; jeden o herci Timu Rothovi (který u Clarka začínal), druhý o Clarkově televizním snímku Elephant (1989), jež minimalistickým (a tím pádem alarmujícím) způsobem pojednává o sérii vražd v Severním Irsku.

Otázkou však zůstává, jakým způsobem zmiňované snímky a obecně např. Clarkova retrospektiva souvisí se studentskou a debutovou tvorbou… Fresh Film Fest v posledních letech některými sekcemi decentně odbočil od svého původního záměru představovat prvotní tvorbu (neznámých) režisérů. „Fresh“ tak trochu ztrácí význam něčeho „nového“ a ubírá se spíše ke snaze o něco „neotřelého“, myšlenkově odvážného. Jak totiž slibují pořadatelé, desátý ročník Fresh Film Festu by měl představit progresivní a novátorská díla, která jinde neuvidíme… Organizátoři mimo jiné usilují např. o podporu filmů ze zemí s nízkou „audiovizuální kapacitou“ (Latinská Amerika, Afrika, východní Evropa).

Co se soutěží týče, zde se jedná o tři sekce; Fresh Generation, Konfrontace a Theatre Optique. Právě Fresh Generation se dá považovat za nejvýznamnější sekci, takovou, která dává tvář celému festivalu. V rámci jejího programu se totiž představí zmiňovaní debutoví filmaři a moderní trendy současné tvorby. Prostřednictvím Theatre Optique pak dostanou slovo animovaná a experimentální díla, která vznikla různými technikami (pixilací, papírovou technikou, klasickou animací…).

K bližšímu programu toho zatím moc dalšího nevíme, proto je potřeba hlídat webové stránky festivalu Fresh Film Fest.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru