Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Krrrnovský festival pro filmové fajnšmekry

Krrrnovský festival pro filmové fajnšmekry

FESTIVALY: KRRR! – LUCIE ZUBKOVÁ –

krnovském kině Mír 70 proběhne o kvapně blížícím se víkendu 12. až 14. dubna 2013 unikátní přehlídka, jež ve střední Evropě nemá obdoby; přehlídka 70mm filmů, která si vzala za úkol připomenout tento dnes již nepoužívaný formát, nejširší v historii kinematografie. Filmové pásy, jež dorazí na 8. ročník festivalu KRRR! (9 celovečerních filmů a několik fragmentů), by podle organizátorů spojily čtyřicet kilometrů vzdálená místa – a to je v dobách digitálních technologií opravdu nevídané. V Krnově navíc diváci mohou zhlédnout filmy, „staré pecky“, jichž si už žádné jiné kino pravděpodobně nikdy nepovšimne – k pravidelným „účastníkům“ KRRR! patří např. Indiana Jones nebo Ripleyová. Méně úspěšné snímky si 70mm formát totiž nezasloužily, jeho výroba byla příliš nákladná. Dříve velice kvalitní obraz s neobvykle vyvedenými detaily se dnes již kvůli dlouholetému skladování čas od času potýká se ztrátou barevnosti a s posunem k červeným tónům, ale vidět na plátně Vinnetoua za to přeci jen stojí – i přesto, že má nádech do růžova. Dalším problémem, který může během příprav nastat, je (ne)zajištění projekčních práv k zamýšleným filmům. Tak se letos návštěvníci budou muset obejít bez zmiňovaného Indiana Jonese, k Poslední křížové výpravě (1989, r. Steven Spielberg) organizátoři nedostali povolení. Na poslední chvíli se jim však podařilo najít slušnou náhradu v podobě Propasti (1989) od Jamese Camerona (bohužel s německým dabingem).

Zahájení letošního ročníku proběhne ve znamení úspěšného muzikálu Hello, Dolly! (1969, r. Gene Kelly), ale největším tahákem je bezesporu legendární snímek Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů (1983, r. Richard Marquand). Finální díl původní trilogie George Lucase, jež pozměnila chápání fantasy žánru či science fiction a která svými triky překročila soudobé snímky o mílový krok, bude uveden hned dvakrát, v pátek i v sobotu večer. Perličkou bude účast producenta Star Wars, Ricka McCalluma, který v kině zasedne k následné diskuzi. Návrat Jediů pak v programu doprovodí neméně kultovní Smrtonosná past (1988, r. John McTiernan). Postava newyorského policisty Johna McClana nastartovala hvězdnou kariéru herce Bruce Willise. Jako inteligentní hrdina, který se pouhou shodou okolností dostal do nezáviděníhodné situace, kdy musí ze spárů teroristy (Alan Rickman) zachránit svou manželku, se ikonicky vepsal do podoby akčních hrdinů 90. let. Ti jsou, na rozdíl od svých neporazitelných předchůdců z let 80., mnohem realističtější, psychologicky prokreslenější a se sarkastickými hláškami na rtech.

Krom těchto kultovek ale dojde i na kinopremiéry; jednou z nich bude snímek 2010: Druhá vesmírná odysea (1984, r. Peter Hyams) – akčnější (a o něco slabší) pokračování filmového opusu Stanleyho Kubricka – a druhou film Ve šlépějích Spasitele (1968, r. Michaela Andersona), který vypráví fiktivní příběh prvního východoevropského papeže. Ve šlépějích Spasitele je zároveň nejstarším snímkem osmého ročníku. Díky spolupráci s Národním filmovým archivem bude uveden také první československý film natočený na 70mm formát, propagandistický snímek Vysoká modrá zeď (1973, r. Vladimír Čech), zajímavý spíše z onoho technického hlediska.

KRRR! ovšem není jen o filmech, ale také o odborných přednáškách a úvodech zabývajících se velkoformátovými projekcemi či zajímavostmi ohledně Národního filmového archivu.

www.krrr.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru