Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Millenium poprvé v ČR

Millenium poprvé v ČR

Millenium poprvé v ČR

FESTIVALY: Millenium – LUCIE ZUBKOVÁ –

Festivalům, jež se zabývají dokumentární tvorbou, roste jedna konkurence; u nás zatím poměrně nenápadná, ve světě už takřka tradiční. Millenium, putovní přehlídka nezávislých dokumentárních filmů, které se věnují závažným tématům jako lidská práva, rovnost pohlaví, životní prostředí či extrémní chudoba, poprvé objede i Českou republiku. 23. až 26. dubna se představí v pražském Evropském domě a v Domě ochránců přírody, poté bude pokračovat doprovodnými projekcemi na školách a univerzitách. V září a říjnu zavítá na Moravu.

Co se stane s odloženou elektronikou? Jak žít v multikulturní společnosti? Kdo vlastně řídí Evropskou unii? A jak zajistit ochranu životního prostředí? Festival, jehož centrála je – nikoli náhodně – v Bruselu, se snaží odpovědět na podobné otázky, a to neotřelým stylem nezávislých filmařů pocházejících z různých kontinentů. Ti se například pokoušejí prostřednictvím své tvorby zdůraznit, že jednou z možností, jak pracovat na lepších životních podmínkách všech, je usilovat o komunikaci mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi. Snímky mají provokovat k přemýšlení, pobízet občany k činnosti, nenásilnou formou jim přiblížit danou problematiku. Do projektu se momentálně zapojuje deset evropských států, mezi nimi např. Francie, Lotyšsko, Bulharsko či Lucembursko.

Festival je zasvěcený Rozvojovým cílům tisíciletí, které v roce 2000 vytyčily členské země OSN, a to v rámci tzv. Miléniové deklarace. Tehdy bylo takovýchto cílů stanoveno osm, mělo se jich dosáhnout (nebo na nich alespoň pracovat) do roku 2015. Jak moc se to – dva roky před finišem – povedlo, můžete posoudit na zdejším prvním ročníku putovní přehlídky Millenium, a to díky občanskému sdružení Zaedno.

Více informací: www.zaedno.org/millenium

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru