Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Modrý Lincoln

Modrý Lincoln

Modrý Lincoln
RECENZE – BLU-RAY: Lincoln (režie: Steven Spielberg, 2012) – MILAN HAIN –

Steven Spielberg v bonusech přiložených k blu-ray disku tvrdí, že Lincoln je jedním z mála jeho filmů, kde obraz stojí až na druhém místě za slovem. Přesto jsou jeho obrazové kvality mimořádné, a „modrá“ edice snímku tak jistě byla mnohými filmovými fanoušky s napětím vyhlížena. Dvouvrstvý HD přepis se naštěstí nadmíru povedl, takže si můžete plně vychutnat jak Kaminského pečlivé svícení, v interiérech často využívající techniky šerosvitu, tak například Oscarem oceněnou výpravu Ricka Cartera charakteristickou pozorností i k těm nejmenším historickým detailům. V případě zvukových verzí můžete volit mezi sedmikanálovým DTS-HD Master Audio v původní angličtině, nebo pětikanálovou českou audiostopou. Film i všechny bonusové materiály jsou opatřeny českými titulky. A jaké ony bonusy vlastně jsou?

Na disku se kromě traileru a „Credits“ neboli titulků k bonusovým materiálům (s využitím obrazového záznamu Spielberga děkujícího komparzistům) nachází šest krátkých dokumentů o celkové délce přibližně 77 minut. V desetiminutové „Cestě k Lincolnovi“ je prostřednictvím rozhovorů s klíčovými osobnostmi krátce představen filmový štáb a dále jsou stručně popsány jeho tvůrčí záměry. Opakovaně se vynořuje úsilí vylíčit Abrahama Lincolna nikoliv jako historický monument, ale jako komplexní a komplikovanou lidskou bytost. Ačkoliv byla jako předloha využita ceněná faktografická publikace historičky Doris Kearns Goodwin, tvůrci chtěli překlenout ryze objektivní popis historických událostí. Proto do filmu zařadili například scény z Lincolnova soukromého života nebo situace, v nichž se prezident ukazuje jako obratný vypravěč peprných historek. Méně zajímavý je rovněž desetiminutový film „Ve společnosti hlavní postavy“ (v originále „In the Company of Character“), v němž herci a herečky hovoří o procesu přípravy na své role. Nejvíce své úloze údajně propadl Daniel Day-Lewis (kdo také jiný, že?), který se na dobu natáčení skutečně „stal Lincolnem“ (alespoň tak se vyjadřují jeho kolegové).

„Historická tapiserie: Richmond, Virginie“ na ploše pouhých čtyř minut demonstruje, jak Spielbergův štáb dokázal hlavní město státu Virginie přeměnit ve Washington roku 1865 (zdejší Kapitol se například po několika úpravách stal Bílým domem). Dokument „Vytváření minulosti“ („Crafting the Past“) se úžeji zaměřuje na výpravu a přínos výtvarníka Ricka Cartera. Tvůrci se inspirovali dobovými fotografiemi a malbami a pozornost věnovali sebemenším detailům, například tapetám na zdech, psacím potřebám apod. Carter skromně tvrdí, že jeho práce měla pouze pomoci hercům a režisérovi odvyprávět velký příběh intimním způsobem. Prostor je věnován i kostýmům a maskám. Maskérka Lois Burwell například tvrdí, že makeup Daniela Day-Lewise neměl působit jako toporná maska ani jako přesná kopie Lincolnova obličeje. Nešlo o „vizuální, ale o pocitovou podobnost“. Největší prostor – 27 minut – zabírá dokument „Život s Lincolnem“, kde se podrobněji hovoří o procesu natáčení, které bylo údajně nejtišší ve Spielbergově kariéře: takovou úctu měl celý štáb před Lincolnovým odkazem. Zajímavé jsou poznámky o tom, že herci byli po celou dobu natáčení oslovováni jmény postav (například Tommy Lee Jones jako „pan Stevens“), nebo že Daniel Day-Lewis hrál slavného amerického prezidenta s použitím vyššího hlasu než bylo dosud obvyklé. Závěrečný šestnáctiminutový film „V Lincolnových stopách“ dává prostor dosud opomíjeným profesím: střihač Michael Kahn hovoří o rozhodnutí používat delší záběry, které zbytečně neodvádí pozornost od slov; John Williams se rovněž zmiňuje, že jeho hudební doprovod je tentokrát méně nápadný, aby zbytečně nenarušoval proud vyprávění; a zvukař Ben Burtt popisuje zvučení úvodní bitevní scény a detailněji se rozpovídá o snaze zrekonstruovat autentické dobové ruchy – například prostřednictvím tikotu pravých Lincolnových hodinek.

Předností bonusů je mimo jiné i to, že převažuje věcnost nad tradičními komplimenty; na to, že Spielberg pracuje jen s těmi nejlepšími v oboru, přijdete sami, aniž by na to někdo explicitně upozorňoval pomocí otřepaných frází. Bonusové dokumenty jsou téměř vždy zajímavé, málokdy nudí nebo se dublují a v některých pasážích mají dokonce tendenci vás strhnout a naplnit touhou dozvědět se (mnohem) víc. Osobně bych Spielberga a jeho spolupracovníky dokázal poslouchat dvakrát i třikrát déle. Dokud se však na našem trhu neobjeví nějaká speciální edice, musíme se spokojit s touto – sice povedenou, ale nijak nadstandardní.

Lincoln

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Tony Kushner, z části podle knihy Doris Kearns Goodwin Team of Rivals
Kamera: Janusz Kaminski
Hudba: John Williams
Hrají: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook a další
USA, 2013, 150 min.
Na blu-ray  od: 29. 5. 2013 (Bonton)
Zvukové formáty: 5.1 čeština,  7.1 angličtina, 5.1 maďarština, 5.1 polština, 5.1 portugalština, 5.1 španělština, 5.1 thajština, 5.1 turečtina
Titulky: čeština, angličtina, bulharština, hebrejština, chorvatština, islandština, jiný, kantonština, korejština, maďarština, polština, portugalština, rumunština, řečtina, slovinština, srbština, španělština, thajština, turečtina
Obrazový formát: 16:9 / 2,40:1
Bonusy: • Cesta k Lincolnovi • Ve společnosti hlavní postavy • Historická tapiserie: Richmond, Virginie • Vytváření minulosti • Život s Lincolnem • V Lincolnových stopách • Trailer • Credits; celková stopáž bonusů: 81 min.
Cena: 449,-
K dostání zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru