Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Válčit v Afghánistánu

Válčit v Afghánistánu

Válčit v Afghánistánu

RECENZE – KOMIKS: Punisher MAX: Muž z kamene (Garth Ennis & Leandro Fernandez) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Nejprve krátká recenze pro fanoušky Gartha Ennise a série Punisher MAX, kterou tento plodný comicsový scenárista zahájil (2004), po čtyřech letech dotáhl k desátému dílu, načež napřel svůj tvůrčí potenciál do Bandy. Buďte bez obav, sedmý svazek s podtitulem Muž z kamene nejen že kvalitativně nijak nezaostává za svými předchůdci, ale dokonce patří v sérii k těm nejlepším. Proplétá současnost a historii, přivádí na scénu již známé (vedlejší) postavy, působivě dohrává jejich osudy, přičemž protáhne čtenáře nonstop akcí v afghánském pekle. Takže není důvod, proč s koupí váhat. Navíc se po krátké pauze vrací k sérii (již naposledy) výtvarník Leandro Fernandez, jehož kresba spolu s utlumenými barvami Dana Browna a Giulie Brusceové dodává Ennisově nářezu ten správný vizuální šmrnc.

A nyní na vysvětlenou pro ty, kteří o sérii Punisher MAX dosud nezavadili a přemýšlejí, zda do ní investovat. I když vám někteří comicsoví nadšenci budou namlouvat, že jeden díl je jako druhý, že jde jen o extrémní násilí prokládané vulgaritami bez špetky humoru, nevěřte jim. Na to, aby sekal takhle charakterizované (tedy dementní) scénáře s tupými hrdiny, má Ennis příliš velký talent pro vytváření zápletek a slabost pro svoje postavy. Punisher, vlastním jménem Frank Castle, nedisponuje superschopnostmi (pokud nepočítáme efektivní práci se všemi druhy zbraní a smysl pro strategické plánování) a nebojuje s padouchy z vesmíru. Děj série je ukotven v realitě a zlo představují nejprve ti, kdo vyvraždili Castleovu rodinu, posléze všichni, kdo si podle Franka zaslouží smrt. Především zločinci bez rozdílu národnosti, barvy pleti či náboženského vyznání. A Frank je zabíjí, protože už nemůže jinak.

Tentokrát proti němu stojí generál Zacharov, s jehož muži se Punisher již utkal v suhdeckém jaderném silu (Matička Rus), a zkorumpovaný agent Rawlins. Ten měl prsty v jedné hodně špinavé teroristické šarádě (tamtéž) a pak zkřížil Castleovi cestu znovu (Dole je nahoře, černá je bílá). Nebýt jeho bývalé manželky, agentky O’Brienové, asi by to tenkrát s Frankem nedopadlo dobře. Spolu s nimi se vrací na scénu ještě Yorkie Mitchell z britských SAS (Irská kuchyně), který si v závěru zafilozofuje o přítomnosti Spojenců v Afghánistánu. Zápletku Ennis postavil na tom, že Rawlins nabídne své služby Zacharovovi a prostřednictvím návnady (O’Brienové, která si právě v Afghánu vyřizuje účty s těmi, kteří ji před lety hromadně znásilnili) naláká Punishera do země, kde si ve válkách vylámala zuby nejedna armáda. A jak říká samotný Frank: “Když válčíš v Afghánistánu… všichni umřou.”

V průběhu dramatického děje odhalí Ennis zásadní informace o minulosti Zacharova, který v 80. letech v zemi sloužil jako člen sovětské okupační armády, a nenechá čtenáře na pochybách o tom, proč O’Brienová nenávidí Rawlinse až za hrob. Vedle retrospektiv zapojuje do příběhu I několik překvapivých anticipačních momentů.

V Punisherovi MAX vypráví Garth Ennis o našem současném světě. Bez berličky alegorie či osvobozující ironie a nadhledu. Jsou to příběhy plné špíny, intrik, manipulace a děsivých věcí, které si lidé navzájem provádějí. Lidé, pro něž se zabíjení stalo jediným smyslem života, kruhem, ze kterého neumějí vystoupit. I kdyby nakrásně chtěli. Je to po všech stránkách dospělá comicsová série. Ovšem nikoli pro každého.

Garth Ennis & Leandro Fernandez: Punisher MAX: Muž z kamene

Nakladatelství BB/Art, Praha 2013
144 strany
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru