Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Severský filmový podzim se blíží

Severský filmový podzim se blíží

Severský filmový podzim se blíží
FESTIVALY: Severský filmový podzim (28. 10. – 20. 11. 2013) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Čtvrtý ročník putovní přehlídky Severský filmový podzim tentokrát zavítá do 12 měst ČR. Odstartuje v pražském kině Lucerna (28. 10. – 3. 11.), kde bude promítnuto celkem 18 snímků, a poté se přesune do dalších měst – např. Plzně, Ostravy, Brna, Zlína či Hradce Králové. Kompletní výčet spolu s programem si můžete prohlédnout přímo na webu Severského filmového klubu.

A co letošní ročník přehlídky, která byla zčásti zafinancována díky úspěšné kampani na Hithit.cz, nabízí? Opět se v programu objevuje kultovní dánská komedie Adamova jablka (2005), kterou si vybrali sami diváci a na jejíž popularitě má nemalý podíl skvělý Mads Mikkelsen. Dalším lákadlem bude bezesporu norský dobrodružný snímek Kon-Tiki (2012) o slavném mořeplavci Thoru Heyerdahlovi. Pro zajímavost: Heyerdahl o své cestě natočil dokument v roce 1950, který získal Oscara za nejlepší dokument. Úspěch u diváků i kritiky sklidil také hraný snímek, jenž se dočkal oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film.

kon-tiki
Z velké části tvoří program Severského filmového podzimu komedie (např. Třídní sraz, Výpadky proudu, Kokpit), ale na své si přijdou i ti, kdo preferují temnější filmy. Třeba norské drama Do tmy (2012) o tom, jak vztah dvou rodin poznamenala jedna tragická nehoda, nebo Král z ostrova Bastøy (2010), o nechvalně proslulé titulní polepšovně a osudech ředitele a jednoho z žáků. Většina uvedených filmů byla sice natočena po roce 2000, ale do programu se dostal také jeden snímek z roku 1960 – dánská komedie s názvem Baronka z benzínové pumpy. V tomto snímku uvidíme výraznou dánskou herečku Ghitu Nørby, která se objeví v dalších dvou filmech z programu: Hrabě Axel (2001) a Originál (2009). Na závěr jeden tip: ti z vás, kdo mají rádi filmy odehrávající se ve vlaku, by si neměli nechat ujít velmi zajímavou a zároveň docela šílenou švédskou Iluzi – film o vlaku (2003).

Za zmínku stojí, že se organizátoři dlouhodobě snaží vyjít vstříc idivákům se sluchovým postižením, a tak jsou všechny promítané snímky uvedené s rozšířenými a barevně upravenými titulky vstřícnými i vůči tomuto publiku.

Program Severského filmového podzimu v jednotlivých městech si můžete rozkliknout zde:

Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Choceň | Jičín | Litoměřice | Teplice | Ústí nad Labem | Zlín | Hradec Králové | Jeseník

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru