Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Startovní ročník CineBENELUX

Startovní ročník CineBENELUX

Startovní ročník CineBENELUX

FESTIVALY: CineBENELUX – LUCIE ZUBKOVÁ –

Na nadcházející víkend 10. až 12. 5. 2013 se ve Veselí nad Moravou chystá historicky první ročník přehlídky nazvané CineBENELUX. Její případný úspěch zatím můžeme jen odhadovat, už nyní je však možné zmínit několik faktů, které festivalu určitě neuškodí; za prvé, Veselí hostilo filmové přehlídky už dříve, lidé z okolí jsou na tuto tradici zvyklí a je možné, že díky tomu dorazí i tentokrát. Za druhé, snímky ze zemí Beneluxu (tedy z Belgie, Nizozemí a Lucemburska) u nás znovu jen tak neuvidíme. Humorem se přitom blíží kinematografii skandinávských zemí (jdou dokonce ještě o krok dál), které v ČR dává prostor divácky oblíbený putovní Severský filmový podzim/zima. Může se proto stát, že přehlídka zaujme podobný okruh diváků. Za další, hned startovní ročník slibuje účast velice zajímavého hosta, a sice belgického režiséra Geoffreyho Enthovena, jenž představí čtyři filmy – mezi nimi i nejnovější a nejznámější počin Hasta la vista! (2011), který na MFF v Karlových Varech vyhrál diváckou cenu. Už jste o něm asi slyšeli, ale pro zopakování připomenu, že se jedná o příběh tří handicapovaných kamarádů, kteří se vydávají do Španělska, aby tam – vedle ochutnávání vín – nasbírali i první sexuální zážitky. Poměrně lákavý je také doprovodný program čítající MIDI LIDI Dj’s a slovenské Foolk či ochutnávku netradiční belgické kuchyně a tamních piv!

Hlavní program CineBENELUX tvoří čtyři cykly, do nichž pořadatelé nastřádali jak snímky nové, tak i archivní. Stěžejním tématem je Černý humor. Díky Retrospektivě bude představen belgický režisér André Delvaux, významný umělec, který se – tehdy ještě k němým filmům – zprvu dostal jako klavírní doprovod. Inspiroval se surrealismem, sny a fantazie se v jeho dílech prolínají se skutečností.

Další dvě sekce diváky seznámí se současnou tvorbou Beneluxu; ve Film News získají prostor nejnovější díla – The Girl and The Dead, The Fifth Season či Kauwboy, letošní nizozemský zástupce v bojích o Oscary.  A konečně, poslední sekcí Talent se dostáváme k hlavnímu hostu přehlídky, kterým bude již zmíněný nadějný mladý tvůrce Geoffrey Enthoven. Krom úvodu k filmům se režisér chystá také na masterclass, kde samozřejmě bude prostor k diskuzi. MIDI LIDI Dj’s a Foolk se postarají o hudební doprovod tzv. meeting pointu – místa určeného k poklidnému setkávání filmových fanoušků, hostů, pořadatelů i filmových odborníků. Zda tato lákadla postačí k úspěchu dosud neznámé přehlídky, to uvidíme již brzy. Každopádně se ale může zrodit nová kvalitní tradice – a my budeme u toho.

Vizuál přehlídky vytvořil Petr Novák, jenž k němu řekl následující: „Vizuál vychází z proklamovaného spojení tří zemí, kde každá má svou osobitou kulturu a specifika. Jejich hranice jsou ovšem takřka nerozeznatelné, stejně jako barevné plochy, které se navzájem prolínají a vytvářejí tak pestrou směs tvarů a odstínů. Logo se skládá z národních barev jednotlivých států uzavřených v pevném spojení, avšak s přesahem ven.“

www.cinebenelux.cz

Facebook/CineBENELUX

Hlavní téma: ČERNÝ HUMOR
The Northerners (1992, r. Alex van Warmerdam)
Man Bites Dog (1992, r. Rémy Belvaux, André Bonzel, Benoît Poelvoorde)
Camping cosmos (1996, r. Jan Bucquoy)
Aaltra (2004, r. Benoît Delépine, Gustave de Kervern)
Ex Drummer (2007, r. Koen Mortier)
Hasta la vista! (2011, r. Geoffrey Enthoven) 

Retrospektiva: ANDRÉ DELVAUX
Haagschool (1962)
The Man Who Had His Hair Cut Short (1965)
Belle (1973)
Appointment in Bray (1971)
Woman in a Twilight Garden (1979)
Benvenuta (1983)

FILM NEWS
The Fifth Season (r. Peter Brosens, Jessica Hope Woodworth)
Kauwboy (r. Boudewijn Koole)
The Heineken Kidnapping (r. Maarten Treurniet)
The Girl and The Dead (r. Jos Stelling)
Hemel (r. Sacha Polak)

Talent: GEOFFREY ENTHOVEN
Children of Love (2002)
The Only One (2006)
The Over the Hill Band (2009)
Hasta la vista! (2011)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru