Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Undervolt & Co – label. Ovšem pro experimentální videoart

Undervolt & Co – label. Ovšem pro experimentální videoart

EXPERIMENTÁLNÍ FILM – VIDEO – Odstartoval Undervolt  & Co, label pro experimentální videoart – MARIE MEIXNEROVÁ –

90a9498e9afd18d5bd909f0b94a9b751

Dazzling Odysseys: The Electric Mind – Johnny Woods

Před necelými deseti dny v New Yorku odstartoval nový label. Ovšem ne hudební, nýbrž audiovizuální. Bohulibým počinem s názvem Undervolt & Co je distribuční platforma pro experimentální video umělce, věc vskutku nevídaná a až dosud se prakticky nevyskytující. Jinými slovy cosi, co nám v celosvětovém měřítku chybělo. Třikrát hurá!

Undervolt will help people to find good curated experimental video art for our generation.

Za celým projektem stojí Nicholas O’Brian (editor), Johny Woods (ředitel), a především Yoshi Sodeoka (zakladatel, kreativní ředitel), v New Yorku působící digitální umělec s japonskými kořeny. Yoshi sám je vlivnou uměleckou hvězdou, zároveň však uvědomělým člověkem, který má intence pomáhat činit svět (alespoň ten umělecký) mnohem lepším. V New Yorku má dokonce pověst neskutečně skromného a milého člověka, se kterým je radost spolupracovat, což mám ostatně to štěstí potvrdit z osobní zkušenosti.1

V 90. letech Sodeoka působil např. jako editor portálu Word.com, a v podstatě tvůrce vůbec prvních animací na internetu v době, kdy kratochvíle jménem gif ještě nebyla prohlížečem podporovaná, a bylo nutno užíti čistokrevných hacků. V současnosti si celkem svébytně razí specifický formát konceptuálních videoalb, v nichž jsou celky videí nerozlučně spjaty s hudbou. Distribuční společnost pak vznikla částečně z potřeby poskytnout podobně zaměřeným umělcům pro jejich práce jiné odbytiště, než je bezplatné streamování na internetu (vedoucí k pokoutnému stahování videí z YouTube v nechutné komprimované kvalitě) nebo naopak předražený prodej limitovaných edic videí sběratelům a galeriím.

Undervolt  & Co v současnosti nabízí pro začátek na zkoušku mp4 download za střízlivou cenu pěti dolarů.

uvheaderUzel začal omezenou edicí, mezi šťastlivce, jejichž díla (vznikající specificky pro tento label a jinde tudíž nedostupná) Undervolt & Co vydal, patří např. Christopher Cichocki, Jimmy Joe RocheSpectral Net (Brich Cooper, Brenna Murphy, Sabrina Ratté, Roger Tellier-Craig), Jennifer Juniper Stratfordsám Yoshihide Sodeoka nebo Johnny Woods

Zrovna rozjíždíme label nebo distribuční uzel pro videoartisty. (…) Budeme vydávat video alba umělců, kteří pracují podobně jako já, přičemž se inspirujeme institucemi videoarchivů i tradičními hudebními labely. Bude to něco mezi EAI a Warp Records. Začneme sice malou kolekcí, doufám ale, že se postupně rozrosteme na takový hybrid těch dvou. Bude se to jmenovat Undervolt & Co a URL je www.undervolt.co. Z webu si pak lidé budou moci stahovat comba MP4 videí a PDF booklety,“ prozradil mi Sodeoka před několika týdny v rozhovoru pro Přehlídku animovaného filmu v Olomouci, která přiblížila jeho tvorbu českým divákům.


Undervolt & Co. – Upcoming Titles from Undervolt & Co. on Vimeo.

Undervolt  & Co se během těch pár dní, které existuje, již  ví, mluví a píše jako o máločem. Jak se však bude distribuční společnosti dařit ve skutečnosti, ukáže až čas. Vzhledem k tomu, že jde o vysoce profesionální počin orientující se jen na skutečně kvalitní projekty, predikujeme jí světlou budoucnost. A divoké vody internetu? Za Undervolt  & Co stojí tým, pro nějž je digitální prostředí nikoli druhým domovem, ale rovnou domovem prvním, a digitální reprodukovatelnost jim koluje v žilách stejně jako zastupovaným umělcům nebo jejich divákům. 

A co si myslí o prvních dnech labelu přímo Yoshi? Možná to, co byste čekali: „That’s been keeping me super busy. Please help us spread the word with your blog twitter etc!2 And I do a budu. Protože tenhle zajímavý počin rozhodně patří k těm málo věcem, které stojí za to podporovat.

Pokud máte chuť, lajkněte si taky  Undervolt & Co. | Facebook | Twitter

Více:

http://www.undervolt.co/About
PALOP, Benoit. „Experimental Label Undervolt & Co. Creates Online Video Art Party“. [on-line] The Creators Project, thecreatorsproject.vice.com. 9. 12. 2013. Dostupné z WWW: <http://thecreatorsproject.vice.com/blog/experimental-label-undervolt–co-creates-online-video-art-party>.

Print Friendly, PDF & Email
  1. a jak mi potvrdila Lorna Mills nebo Takeshi Murata  []
  2. e-mailová korespendence Marie Meixnerové s Yoshim Sodeokou, 20. 12. 2013, 11:29 CET []

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru