Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Volím Ji.hlavu!

Volím Ji.hlavu!

Volím Ji.hlavu!
FESTIVALY: Program 17. ročníku MFDF Ji.hlava – NATÁLIE ČERNÁ –

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě je čím dál blíž a stále přibývají nové důvody, proč si tento jedinečný festival nenechat ujít. Diváky v době kolem volebního víkendu (od 24. do 29. října) čeká 203 filmů ze 41 zemí, z nichž 21 snímků bude uvedeno ve světové premiéře.

Jedním z dalších hostů je po již dříve ohlášeném Craigu Baldwinovi Moazzam Begg, nazývaný také „básník z Guantanáma“. Ten je rovněž spisovatelem, ovšem zejména britským islámským aktivistou, věnujícím se boji za práva vězňů. Na festivalu se zúčastní tzv. Inspiračního fóra, na kterém se diskutuje o nových tématech a námětech pro dokumentární filmy. Letošními porotci sekce Mezi moři budou americký filmový teoretik Andrew Dudley, chorvatský režisér Lordan Zafranovič a belgický režisér video filmů Gwenaël Breës. Loňský porotce sekce Mezi moři Mohammadreza Farzad se na festival vrátí pouze symbolicky, neboť je kurátorem retrospektivy Průhledná krajina: Írán, která představí výběr z historie íránského dokumentu od 60. let do současnosti. Objeví se i dokumentární tvorba známého íránského režiséra Abbase Kiarosamiho, konkrétně jeho Homework (1989) a Close-Up (1990).

iran_close-up

V rámci druhé „národnostní“ sekce, nesoucí název USA Today, bude uvedeno pět snímků o současné Americe tak, jak ji vidí její vlastní dokumentaristé. Film American Winter (2013), sledující dopad americké krize na rodiny ze středních vrstev, bude uveden jedním z bratrské režisérské dvojice Joem Gantzem. Další snímek, který se zabývá tématem krize, ovšem především jejími příčinami, je Inequality for All. Z tří různých odvětví americké reality pak pochází další tři snímky – Pandora´s Promise zobrazuje nestálost slavných osobností v otázce jaderných zbraní, The Undocumented reflektuje pro USA tolik příznačnou problematiku mexických hranic a How to Lose Your Virginity je poněkud nadsazený snímek, dokumentující všeobecné vnímání ztráty panenství v americké společnosti.

S hranicemi dokumentu různými způsoby pracují sekce Reality.tv, Doc-fi či např. doprovodná sekce Rozhlasové dokumenty, která bude uvedena v kině Dukla ve dnech 26.–28. října. Každý den se budou konat tematicky sjednocené přehlídky, dva dny budou věnovány české, jeden pak zahraniční produkci. Sekce Doc-fi je prostorem, kde můžete zapomenout na přísné dělení na hraný a dokumentární film a užít si tvůrcovo zahrávání si s vaším vnímáním skutečnosti a dokumentárnosti. Reality.tv pak může být spíš oddechovým programem, v rámci něhož budete moct zhlédnout ukázky nových produktů všemožných hybridních žánrů televizních „reality“ show.

Nevím jak vy, ale já volím Ji.hlavu!

ji.hlava_poster_2013_banner

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru