Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Rok za rokem. Políčko po políčku

Rok za rokem. Políčko po políčku

Rok za rokem. Políčko po políčku
POZVÁNKA na 13. Přehlídku animovaného filmu v Olomouci (4.–7. 12. 2014) – ŠTĚPÁNKA IŠTVÁNKOVÁ –

Rok za rokem. Políčko po políčku. Tak se rozšiřují hranice animace. Tak se rozšiřuje dramaturgický plán Přehlídky animovaného filmu. Skládá jednotlivé složky do komplexního, třebaže ve své pohyblivosti značně neklidného celku. To aby nás po roce opět překvapil.

Letošní ročník se konečně odvážil vyjít na světlo kinematografického světa s otázkou, kterou si „pafí“ dramaturgové pokládají již několik let: Co je to animace? Kde jsou, či snad nejsou, její hranice? Každá ze 7 programových sekcí 13. ročníku se pokouší o svébytnou odpověď. A jak se takové odpovědi tvoří? Letos se na programovém výběru výrazně podíleli externí (ve většině případů zahraniční) dramaturgové a kurátoři – mj. Mark Fell, Laura Victoria Delgado, Alexandra Moralesová a Georgy Bagdasarov.

Přítomnost, pohyb, proměna

Tři výše zmíněné pojmy netvoří pouze název jedné z programových sekcí, ale především poukazují na základní principy animace. Právě ty se snažil ve svém výběru reflektovat britský hudebník, umělec a kurátor Mark Fell: „Pro tento projekt mne zajímá ohledávání potencialit pohybu a změny, a toho, jak je animace schopná tyto kvality synteticky utvářet a zdůrazňovat.“ Vybrána byla šestice výrazných umělců, kteří v autorských dvojicích touto dobou finalizují unikátní audiovizuální projekty, které budou na PAFu uvedeny ve své premiéře. Těšit se tak můžete na díla španělského tvůrce působícího v Londýně Davida Ferrando Girauta a japonskou umělkyni Ryoko Akama. Stejně jako na britskou dvojici Joe GilmorePaul Emery či Rebeccu Salvadori spolupracující s hudebnicí a organizátorkou londýnského Contamporery Music Festival(u) Lucy Railton.

V houštinách „Kolumbijské animace“ a experimentu Buenos Aires

O tom, že není Kolumbie jen zemí plnou koksu a sláva Argentiny nespočívá pouze v Messiho legendě, vás přesvědčí dvě jihoamerické sekce věnované tvůrcům z těchto dvou států. Obě země totiž pulsují značně neprobádanou tropickou silou animace, stínového divadla, ale i performance. Nepoznaná zákoutí Jižní Ameriky můžete na letošním PAFu objevovat společně s tvůrci, kteří se přehlídky osobně zúčastní. Program pak doplní praktická dílna vedená argentinskými umělci.

Kolumbijské stínové divadlo Pipův výlet (El viaje de Pipo) – rež. Jaime Cifuentes

Kolumbijské stínové divadlo Pipův výlet (El viaje de Pipo) – rež. Jaime Cifuentes

Na domácí půdě

PAF však nezapomíná ani na tvorbu českou. Velmi důležitou programovou částí je v tomto ohledu soutěžní sekce Jiné vize. Ta si klade za cíl mapovat dění na poli tvorby pohyblivých obrazů, filmu a videa v České republice a soustředí se na hraniční formy na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Její kurátorkou je pro tentokrát Marika Kupková – filmová historička a kurátorka výtvarného umění. A když už jsme u těch výtvarných přesahů – pozadu nezůstává PAF ani v reflexi Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014. Štětina bude a Columbo s ním!

Za filmem tma (a kousky světelného znečištění)

To, co by nejeden festival označil za doprovodný program, je pro Přehlídku animovaného filmu další plnohodnotnou programovou sekcí. Řeč je o hudebních, performativních a výtvarných projektech. V mnoha případech dochází k propojení všech těchto linií do jednoho celku. Letošním důkazem je například uskupení Kolektiv. To má v plánu na zahajovacím večeru překvapit divácké oči a uši živě vytvářenými kódy generujícími zvuk (rozumějte elektronickou hudbu) a obraz (rozumějte vizuální projekci). V průběhu festivalu pak nabídnou workshop této umělecké formy. VJing (v podání Anny Balážové) bude doprovázet také hudební vystoupení violoncellistky Kateřiny Koutné tvořící pod jménem Makak. Přítomen bude také temný rave v podání „pražských“ experimentátorů Lightning Glove. Hudební políčka naplní i Freddy Ruppert, jeden ze členů formace Former Ghost. Tím nejtemnějším vrcholem pak bude londýnský rezident, hudebník a vizuální umělec Dean Blunt, který v České republice vystoupí vůbec poprvé. Koncert proběhne v téměř absolutní tmě – přítomno bude jediné bodové světlo – a tím nemyslím předskokana Dominika Gajarského se svým projektem Slowmotiondancer – i ten se skrývá ve stínu melancholie, třebaže křehce krásné.

Jedinou cestou ze tmy tak budou djsky roztančené večery na půdě Konviktu (dné, Pjoni & Ink Midget a další) či výstavy ve Vitríně Deniska (Viktor Takáč), Galerii u Mloka (David Přílučík), v tramvaji či kapli (Ways of Something / Seeing).

Výčet není pochopitelně úplný, ale jedno je jisté: PŘIJĎTE! Veškerá očekávání budou naplněna.

 

PAF 2014

Oficiální stránky akce: www.pifpaf.cz
Akreditace na: www.pifpaf.cz/cs/akreditace
Pořadatelem akce je Pastiche Filmz, z. s. (link: www.pastichefilmz.org)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru