Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 21. ročník Semináře ruských filmů se blíží

21. ročník Semináře ruských filmů se blíží

21. ročník Semináře ruských filmů se blíží

POZVÁNKA na 21. ročník Semináře ruských filmů – KVĚTA LUJKOVÁ –

Jedenadvacátý ročník Semináře ruských filmů se už tradičně uskuteční v Hodoníně v kině Svět ve dnech 21.–23. listopadu 2014. Pořadateli této akce, která každoročně přitahuje pozornost jak rusofilů, pamětníků, tak mladých filmových diváků, jsou Dům kultury Hodonín ve spolupráci s Národním filmovým archivem, Slovenským filmovým ústavem, Ruským střediskem vědy a kultury v Praze, katedrou slavistiky – ruské sekce na FF UP v Olomouci a Asociací českých filmových klubů.

Letošním tématem Semináře se staly proměny ruské identity. Promítané filmy se budou snažit zodpovědět otázky ohledně přehodnocení ruské identity během posledních třiceti let. V Rusku, stejně jako v mnoha postsovětských státech, dnes žije několik generací, mezi kterými se vytvořily neuvěřitelné generační propasti a jejichž způsob života se vůbec neslučuje, přestože se mezi sebou setkávají třeba i každodenně. Právě střetu těchto generací je určen letošní Seminář. Hlavní část tohoto cyklu je určena osobnosti ruské kinematografie, která letos slaví osmdesátiny, Kiře Muratovové. Její filmy nastavují zrcadlo ruské společnosti a na Semináři budou promítnuty tři z nich – Astenický syndrom (1989), Ladič (2004) a Tři příběhy (1997). Naopak současné vnímání sovětské epochy se budou snažit zdokumentovat snímky postihující společenskou náladu v rozpuku socialismu jako Legenda č. 17 (2013) nebo Představení (2008). K nim pak vytvoří protiklad dvojice filmů z letošního roku, které sklidily úspěchy na festivalu v Cannes, Kmen a Leviatan, unikátním způsobem vyprávějící o problémech současného Ruska.

plemie-plemya_foto2_0

Hlavní téma Semináře bude doplněno o projekce k příležitosti oslavy filmových výročí. Letos bude promítnuta Země (1930), neboť uplynulo 120 let od smrti režiséra Alexandra Dovženka a promítnut bude také film Sloužili dva kamarádi (1968), kterým se oslaví 70 let od narození herce Olega Jankovského a 85 let od narození herce Rolana Bykova.

Zvláštní uvedení Semináře také představuje Gruzínská kronika 19. století (1979) a dokument českého režiséra o tvůrci tohoto filmu a jeho filmařských kolezích – Zvony nad Tbilisi (2014). V doprovodném programu budou mít návštěvníci možnost také zhlédnout ve foyer kina Svět výstavu fotografií, nazvanou My, která obohatí letošní tematické zaměření Semináře.

Více informací o ubytování, vstupenkách a programu naleznete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru