Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » David Bordwell dorazí přednášet do Prahy!

David Bordwell dorazí přednášet do Prahy!

David Bordwell dorazí přednášet do Prahy!
TISKOVÁ ZPRÁVA: Filmový časopis Iluminace slaví 25. výročí ambiciózním programem

Iluminace, kterou vydává Národní filmový archiv, je jediný domácí recenzovaný časopis pro vědeckou reflexi kinematografie. Letos Iluminace oslaví 25 let své existence cyklem přednášek a filmových projekcí, který začíná 14. května. Přednášet přijede i největší hvězda oboru, David Bordwell, nebo laureát ceny Emmy, filmový výtvarník Ondřej Nekvasil.

V roce 2014 Iluminace oslaví čtvrt století své existence, v níž se stala recenzovaným filmovědným čtvrtletníkem mezinárodního významu a jediným svého druhu u nás. Oslavy jubilea získaly název “Iluminace odjinud” a proběhnou formou přednášek a projekcí. “V rámci cyklu vystoupí osobnosti, jež nejsou s prostředím české filmové vědy přímo spjaté, přesto se s ním v určitých ohledech protínají. Jejich přednášky tak nabídnou iluminaci-nasvícení filmovědných témat z jiných perspektiv – odjinud,” uvádí šéfredaktorka a vedoucí oddělení výzkumu NFA, Lucie Česálková.

Cyklu Iluminace odjinud bude věnováno šest střed od 14. května do konce června, jejichž program bude tvořit vždy přednáška a následně projekce filmu či filmů, které byly vybrány po dohodě s přednášejícími tak, aby jejich téma doplňovaly či rozšiřovaly.

Filmová historička Mária Ferenčuhová se bude věnovat slovenskému dokumentu během normalizace. Scénograf Ondřej Nekvasil, známý prací na filmech Protektor nebo The Illusionist a jehož poslední mezinárodní scénografický počin – film Snowpiercer s Jamie Bellem, Tildou Swinton a Johnem Hurtem v hlavních rolích – měl premiéru na MFF Berlinale, se z hlediska filmového profesionála pozastaví nad praktickými otázkami výtvarné stránky filmu. Americká historička Nancy M. Wingfield představí protesty vůči německým snímkům v éře raného zvukového filmu jako jeden z projevů vymezování národní identity. Kunsthistorička Lada Hubatová-Vacková bude hledat inspirace avantgardního filmu v dekorativním umění přelomu 19. a 20. století. Americká filmová historička Marsha Gordon představí režiséra Sama Fullera mimo jiné jako autora dokumentární metráže z osvobození koncentračního tábora Falkenau (Sokolov). Filmový historik David Bordwell se bude 25. června věnovat žánrové hollywoodské kinematografii 40. let, zejména pak melodramatu. O den později, 26. června, David Bordwell promluví také o současném tématu, konkrétně digitální filmové projekci.

“David Bordwell a jeho partnerka a spoluautorka Kristin Thompson, jejichž vlivné knihy Umění filmu a Dějiny filmu vyšly i v češtině a tvoří základ pro výuku filmové vědy, budou během svého pobytu v Praze zkoumat v NFA filmy z 20. let. Potvrzuje to jedinečnost a význam našich sbírek,” dodává Česálková.

S výjimkou přednášek Davida Bordwella, konaných v aule Filozofické fakulty UK, se všechny akce odehrají v Kině Ponrepo. Vstup na přednášky je volný.

Návštěvu amerických odborníků podpořila Česká centra.

Program cyklu Iluminace odjinud:

Středa 14/05
17.30 Mária Ferenčuhová / Kreativita a kompromisy / Slovenský dokumentárny film v prvej fáze normalizácie / 1970-1974
20.00 Pásmo krátkých ceských a slovenských dokumentu ze 70. let
Kino Ponrepo

Středa 21/05
17.30 Ondrej Nekvasil / Filmový scénograf
20.00 Juraj Herz / Spalovač mrtvol / 1968
Kino Ponrepo

Středa 28/05
17.30 Nancy M. Wingfield / The Prague Film Protests Revisited
20.00 Friedrich Feher / Když struny lkají / 1930
Kino Ponrepo

Středa 4/06
17.30 Lada Hubatová-Vacková / Trhaný obraz v krasohledu: od secesního ornamentu k abstraktnímu filmu
20.00 Pásmo filmových variací na téma pohybu a rytmu
Kino Ponrepo

Středa 11/06
17.30 Marsha Gordon / Organized Insanity: Sam Fuller’s Forty Years as a War Filmmaker
20.00 Preston Surges / At žije hrdina dobyvatel / 1944
Kino Ponrepo

Středa 25/06
17.30 David Bordwell / I Love a Mystery: How 1940s Hollywood Changed Movie Storytelling / Aula Filozofické fakulty UK
20.00 Edward Dmytryk / Sbohem, lásko má / 1944 / Kino Ponrepo

Čtvrtek 26/06
17.30 David Bordwell / Digital Film Projection: Four Tales of Technology / Aula Filozofické fakulty UK

Anotace k přednáškám a filmům a profily hostů naleznete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru