Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Postradatelní s vychýlenou muškou

Postradatelní s vychýlenou muškou

Postradatelní s vychýlenou muškou
RECENZE: Expendables: Postradatelní 3 (režie: Patrick Hughes, 2014) – RADEK NEUMAN –

Skvadra ostřílených hrdinů si to pod vedením Sylvestera Stallona po dvou letech opět napochodovala do kinosálů. Opět láká na (staro)nové tváře a na spoustu akce s patřičnými poznámkami dobře se bavících hereckých hvězd. Chělo by se napsat „do třetice opět úspěšně,“ ale k tomuto slovnímu obratu má trojka Postradatelných daleko. Proč? Protože bavit stále stejným konceptem a zároveň se od série něčím odlišovat je úkol zřejmě nadlidský. Tvůrci to mysleli dobře, ale bohužel se výsledek dostavil spíše v opačném rázu – již viděné začíná nudit a předložené nové podněty nemají co nabídnout nebo nejsou dostatečně zajímavé. Pojďme si shrnout, o čem že je vlastně řeč.

Třetí celovečerní podívaná starých akčních ikon je svým příběhem téměř totožná s o dva roky mladší dvojkou. Tedy: někdo je na začátku filmu osvobozen (Wesley Snipes) a přidá se k týmu ihned poté, co je jeden z členů týmu Expendables (Terry Crews) vyřazen záporákem, jenž má opět fasádu nějaké akční legendy (Mel Gibson). Vše směřuje k závěrečné akci, kde se objeví všichni zúčastnění a přestřelky si náležitě užívají. Druhý díl má v tomto konceptu výhodu, protože byl po prvním dílu pojat s větší nadsázkou a místy sklouzával až k parodii (angažování Chucka Norrise byl výborný tah, stejně jako návrat Arnolda SchwarzeneggeraBrucem Willisem do akce). Třetí díl však tímto fanboyovským odérem příliš neoplývá a snaží se opět kopírovat náladu a atmosféru jedničky, tedy vypráví o vážných věcech s vážnou tváří, což celé sérii stejně moc nešlo. Troufám si tvrdit, že málokoho zajímá Trench jako postava ve fikčním světě, ale všechny zajímá, kdy se zase Arnold Schwarzenegger objeví na plátně s nějakou padnoucí hláškou, která s největší pravděpodobností bude odkazovat k jeho nejslavnějším rolím. Nadále zůstává i další palčivý problém, čímž je málo místa pro všechny postavy. Ve trojce je řešení jednoduché – odstavení hlavního týmu Expendables. Stallone totiž po zjištění, že dávný člen týmu je naživu (Mel Gibson), raději celý svůj dosavadní tým rozpustí a vydá se do světa rekrutovat několik nováčků. Zde přichází největší minela celého třetího dílu, který se fatálně míjí s cílovou skupinou diváků.

Expendables začali jako značka, která reinkarnovala osmdesátá léta se vším, co k nim patří. To znamená především poctivou fyzickou akci a herce, jež by ji s chutí na stříbrném plátně bok po boku předváděli a u toho pomrkávali na diváky, kteří mají cca 30 let  staré akční snímky nakoukané horem dolem. První díl tento kýžený efekt měl, dvojka jen přidala plyn a začala koketovat s myšlenkou dalších postav. Nynější trojka ovšem původní myšlenku zcela překrucuje. Ano, na plakátech jsou další slavná jména, která lákají svou cílovou skupinu (Antonio Banderas, Harrison Ford, Mel Gibson a Wesley Snipes), ale interakce mezi nimi již nemá patřičný motor, jelikož jsme obdobný tah viděli již dvakrát. Navíc tato nově oznámená čtveřice nikdy není ve stejném záběru, nijak na sebe nereaguje a prakticky jen zaplňuje místo po předchozích postavách v sérii. Harrison Ford nastoupil po Bruci Willisovi, Mel Gibson po Jeanu-Claudu Van Dammovi, Wesley Snipes je zde v podstatě místo Terryho Crewse a Antonio Banderas je nováček s pár vráskami navíc (a de facto nahrazuje Jeta Liho).

Nový tým, jenž se vydá Stallone hledat, neoplývá (a) žádným hvězdným statutem, (b) žádnou přirozenou autoritou, (c) žádnými speciálními schopnostmi a charakterovými atributy. Když tedy jde banda akčních ikon zachraňovat toto bezejmenné kvarteto individuí, u diváků tato akce nebudí sebemenší zájem. Ano, téma střetu starého a nového se sérií nese minimálně od druhého dílu a je to vcelku logický krok. Vytěžit se z něj ovšem dá mnohem víc než nám doposud Sly předvádí.  Navíc si tímto krokem docela zásadně podkopl nohy, protože při případném čtvrtém dílu má již teď 11 (!) plnohodnotných členů týmu. Ve své podstatě se nový mladý tým jen připojil k tomu starému, přičemž postavy Arnolda Schwarzeneggera, Jeta Liho a Harrisona Forda (přesněji řečeno jeho postava vysoce postaveného agenta) operují mimo tento rámec. Zřejmě nejsem jediný, kdo by v mladém týmu uvítal věhlasnější jména (Vin Diesel, Dwayne Johnson a další). To by se ovšem rozpočet musel nafouknout do mnohem větších rozměrů a pokud již teď jsou využívány velmi levné východoevropské lokace, nechci si ani představit, kde by se film v případě angažmá slavnějších herců odehrával. A jsme u dalšího velkého problému třetího dílu Expendables.

Třetí díl je stejně jako jednička natočen rychlým střihem (vrátil se střihač z jedničky Paul Harb) a jde ruku v ruce (poprvé za celou sérii) s ratingem PG-13. Tím mizí nejen jistá syrovost, živočišnost a zemitost akce, ale také i stopové prvky kontaktních soubojů s pořádnou choreografií. Vše se jen rychle vystřílí, akce je tedy v podstatě ve větším měřítku (závěr obsahuje opravdu spousty komparzistů), ale paradoxně si z ní není možné pamatovat žádný výraznější moment kromě podprůměrných digitálních triků. Proto je těžké pochopit, o co tvůrčímu týmu jde. Načrtnutý koncept staré gardy ve zbrani dosud slavil úspěch, jen je potřeba jej posunout jiným směrem (strukturovanějším příběhem, atraktivnějšími lokacemi) a ne celou vizi utopit a snažit se konkurovat dnešním vyhlazeným komiksovým blockbusterům (viz akci s mladíky v polovině stopáže). Mladí diváci totiž půjdou v drtivé většině na ně a nikoliv na několik vysloužilých důchodců s kvéry v ruce, o kterých tolik básní jejich starší bratři a otcové.

Expendables: Postradatelní 3

Režie: Patrick Hughes
Scénář: Sylvester Stallone, Katrin Benedikt, Creighton Rothenberger
Kamera: Peter Menzies Jr.
Střih: Sean Albertson, Paul Harb
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kellan Lutz, Harrison Ford, Randy Couture, Ronda Rousey, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger, Jet Li a další.
USA, 2014, 126 min.
Česká premiéra: 14. srpna 2014 (Bontonfilm CZ)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 14

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru