Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Noir Film Festival – budíček!

Noir Film Festival – budíček!

Noir Film Festival – budíček!

POZVÁNKA na Noir Film Festival 2014 (21.–24. 8. 2014, hrad Křivoklát) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Fandové komiksů mají svoje San Diego (nebo alespoň Chotěboř), fandové šikmooké kinematografie FilmAsii, úchylové všeho druhu Festival otrlého diváka a noiroví příznivci naleznou svůj azyl (po loňském Kokořínu) tentokrát na hradě Křivoklát. Protože je jasné, že těch několik dnů (21.–24. 8.) si vyznavači tohoto filmového žánru/stylu/kinematografického období už dávno ve svých diářích zatrhli černě, berte následující text spíše jako připomenutí než jako klasickou pozvánku (ačkoli i na tu v závěru musí dojít).

Těšit se můžete na šestadvacet snímků rozdělených do devíti programových sekcí, což jsou dostatečné počty na to, aby si každý dokázal vybrat a neodjížděl z hradu českých králů zklamán. Sportovce dozajista potěší boxerský noir. Zatímco v Polibku vraha Stanley Kubrick svůj režijní perfekcionismus teprve hledal, Tím hůř, když padnou předvádí hereckou ikonu Humphreyho Bogarta v posledním snímku jeho bohaté a pozoruhodné kariéry. Rossenovu klasiku Tělem a duší doprovodí ještě u nás nepříliš známý Karlsonův film 99 River Street.

O tom, že animované filmy zdaleka nejsou jen dětskou či rodinnou zábavou, přesvědčí trojice snímků známých i z běžné kinodistribuce: populární komiksové Sin City – město hříchu, jehož pokračování Ženská, pro kterou bych vraždil fandové Franka Millera už netrpělivě vyhlížejí (premiéra 4. 9.), francouzská Renesance a atmosferický „jesenický“ kousek Alois Nebel.

Tím stavím oslí můstek k tuzemskému noiru, v jehož rámci bude vedle filmů známých z televizních obrazovek (Krakatit, Po stopách krve, Ve stínu) promítnuta i dvojice amatérských děl od tvůrců spojených s hanáckou metropolí. Jan Haluza, Milan Cyroň a Tomáš Uher přislíbili účast, takže možná bude i nějaká ta popůlnoční masterclass.

Docu-noir neznamená přímo dokumentární filmy, nýbrž snímky, v nichž režiséři (třeba Henry Hathaway) kvůli větší autentičnosti vyhnali herce z bezpečného studiového prostředí přímo do ulic. Nebude chybět ani britský noir a dám hlavu na Brightonský špalek, že za zvuků Karasovy citery spatříte v průchodu siluetu Třetího muže.

A dojde i na pocty Billymu Wilderovi, Barbaře Stanwyck (Promiňte, omyl), Glennu Fordovi (ve Velkém zátahu je ovšem nepřehlédnutelný taky Lee Marvin) a stejně jako česká pohádka (prý) nemůže existovat bez Jiřiny Bohdalové, nemůže nic, čeho se dramaturgicky dotkne ruka Milana Haina, existovat bez připomenutí Huga Haase (vedle výstavy také Mistrův americký film Přiznání jedné dívky).

moore-haas-confession

Speciální HBO projekce v sobě zahrne všech osm dílů seriálu Temný případ, takže kdo tenhle maraton „nedal“ v Karlových Varech, může to napravit na Křivoklátě.

Pro vás, kteří se teprve rozhodujete, jsou všechny potřebné informace o vstupenkách/festivalových pasech, projekcích (tituly v předchozích odstavcích jsou pouze výběrové) či možnostech ubytování přehledně zpracovány na festivalovém webu nebo Facebooku. Osobně bych zvláště vypíchl možnost „odložit“ ratolesti do dětského koutku, kde bude mimo jiné připravena klouzačka (pravděpodobně jako v Dámě ze Šanghaje), knížky (preferoval bych omalovánky na motivy drsné školy americké detektivky) a hračky (sada akčních figurek ze Sin City to nejspíš nebude).

Chcete- li tedy strávit malou část léta s lidmi podobně prosáknutými noirem jako jste vy sami, nebo po Varech a Hradišti ještě nemáte dost a rádi byste zkusili něco nového, není lepší volba než druhý ročník Noir Film Festivalu.

nff-2014-468x60

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru