Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO 2014: Země z vesmírné perspektivy

AFO 2014: Země z vesmírné perspektivy

AFO 2014: Země z vesmírné perspektivy
TV – AFO 2014 – KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ –

Dokumentární film Země z vesmíru bude na festivalu Academia Film Olomouc uveden v rámci sekce Mezinárodní soutěž jako součást středečního programu. Název snímku je jednoznačný a na první pohled ne příliš zajímavý. Byla by ovšem chyba jej podcenit.

Navzdory tradiční výstavbě vědeckého dokumentu, která spočívá ve využití autoritativního komentáře a zjednodušených odborných výkladů vybraných vědců doplněných samozřejmě kvalitními záběry týkajících se tématu, je snímek Země z vesmíru zajímavý především velmi atraktivní vizuální podobou. Ta je založena nejen na autentických vesmírných záběrech planety či záběrech přírodních úkazů probíhajících na různých místech světa, ale také na kvalitních počítačových animacích, jež umožňují unikátní pohled na ty druhy přírodních pochodů, které běžně jako lidé nevnímáme, protože je považujeme za samozřejmost.

země1

Stačí nastolit vhodnou otázku a v kombinaci s obrazem získává běžný jev zcela nový význam. Například většina lidí si je vědoma existence písečných bouří, monzunů nebo horkých oceánských pramenů. Koho však napadne, že tyto jevy ovlivňují život na zcela opačných místech světa? Odpovědi na celou řadu otázek tohoto typu nám poskytuje nejen sám komentátor, ale především renomovaní vědci, kteří mohou s velkou přesností zkoumat zemské přírodní úkazy prostřednictvím specializovaných druhů satelitů a družic. Postupy při tomto vědeckém zkoumání jsou divákům zprostředkovány názornými animacemi Země s primárním zaměřením na zkoumaný jev, jako je například proudění vzduchu, výskyt bouří ve stejný okamžik na celé planetě, případně vliv saharské písečné bouře na Amazonii.

země3

Stěžejní myšlenkou celého dokumentu však není jen strohý odborný výklad doplněný nejnovějšími počítačovými simulacemi nebo efektivními záběry přírodních pochodů. Je to především názorný důkaz toho, že to, co lidé považují za běžnou součást života, je souhra celé řady navzájem propojených zemských jevů. Jejich vlivem Země funguje jako jeden velký živoucí organismus, jehož projevy jsou ovšem z našeho pohledu mnohdy vnímány jako ničivé přírodní katastrofy.

Celkově je Země z vesmíru velmi působivý a dobře ztvárněný dokumentární film, jehož vědeckou stránku často zastiňuje zdánlivě obyčejné uvažování o fungování života na naší planetě. Právě to také dělá z dokumentu mnohem přístupnější dílo, které zaujme příznivce těchto vědeckých témat a zároveň přiláká i do problematiky zcela nezainteresované diváky.

Earth From Space 

režie: Iain Riddick
scénář: Iain Riddick
kamera: Van Royko
komentář: Jay O. Sanders
hudba: Mark Korven
rok výroby: 2013

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru