Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO 2014: Chodící spáči

AFO 2014: Chodící spáči

AFO 2014: Chodící spáči
TV – AFO 2014 – IVETA JANSOVÁ –  

Také chodíte jako mátohy, za chůze téměř usínáte, auto regulérně řídíte ve spánku a celkově jste vlastně náměsíční? Stanice National Geographic vám ve svém cyklu Naked Science a konkrétně v dokumentu K smrti unavení: Bdění je nový spánek může ukázat, proč je tomu tak. Jaká nebezpečí ve skutečnosti skýtá tzv. spánkový syndrom, se dozvíme v rámci festivalu AFO ve středu 16. 4. od 16:30.

Narace tohoto díla je viditelně stylizovaná. Příčiny a důsledky spánkové deprivace jsou zde řetězeny do promyšleného příběhu, který zastřešuje šestidenní pokus na záchranáři Seanenovi, jenž by se rád dozvěděl, jak si prodloužit den (a tedy ukrátit spánek), aby toho více stihl. Seanen se podrobuje experimentu, který dokazuje účinky spánkové deprivace (spí pouze tři hodiny denně) v pouhém týdnu. Jednotlivé dny pokusu a sledování Seanena je prokládáno rozhovory s neuro-odborníky a postuláty vědy, jež předjímají či potvrzují následky spánkové deprivace, jichž jsme svědky u Seanena. Je zde tedy patrný prvek v minulosti typický spíše pro fikční televizi – dramatický oblouk, který vrcholí závěrečným klimaxem. Můžeme tak vnímat sklon současných dokumentů ke klasickým vyprávěním, která mají vědecké poznatky zprostředkovat obyčejným lidem tak, aby je se zájmem přijmuli a dobře jim porozuměli.

bdění2b

Stylizace díla K smrti unavení mu ovšem vůbec neubírá na síle, právě naopak. Poutavý způsob, jakým jsou podávány ještě zajímavější informace pro dnešního člověka tak typického úkazu, jako je spánková deprivace, je více než sympatická. Dokument nám přibližuje, proč je skutečně třeba spát oněch mýtických osm hodin, kolik z toho je určeno hlubokému spánku, kolik lehkému a co zbývá na snění a proč je pro nás nezbytné. Vedle výčtu negativních důsledků, jež spánkový deficit může mít na mysl, se dozvídáme i o neblahém dopadu na fungování těla. Předpokládané důsledky, jakými jsou deprese, pomalost, snížená pozornost doplňují i ty poměrně překvapivé v podobě větší náchylnosti k obezitě či fakt, že mysl může spát/usínat, i když tělo zůstává vzhůru.

Nejenže bychom tedy měli skutečně spánku věnovat větší pozornost a více času, než tomu činíme běžně v této uspěchané době, ale především bychom se měli sejít na tomto snímku na produkci AFO, abychom zjistili, co nás ještě čeká, pokud varování neuposlechneme. 

Dead Tired: Awake is the New Sleep

Tvůrce: National Geographic Television International
Vysílá: SBS Australia & National Geographic
Režie: Paul Scott
Austrálie, 2010, 54 min.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 32

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru