Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Autobus plný imaginace

Autobus plný imaginace

Autobus plný imaginace
RECENZE KOMIKS: autobus (Paul Kirchner) VERONIKA ZÝKOVÁ

Nové komiksové nakladatelství Trystero, jež by podle slov jeho provozovatele, tajemného Petera Penguida, rádo navázalo na produkci zaniklého Motu, odstartovalo svou existenci směle a skvěle. V podobě stripů Paula Kirchnera souborně vydaných pod názvem autobus se k nám dostává jeden z nejsvěžejších a nejvtipnějších komiksových počinů, který vás zaručeně vytrhne z blbé nálady.

Pokud nepatříte podobně jako já ke kdovíjakým příznivcům autobusů a preferujete spíše vlaky, dost možná po přečtení změníte názor a na tento dopravní prostředek nebudete už nikdy pohlížet jako na něco obyčejného, nudného. Proč? Paulu Kirchnerovi se podařilo vytvořit skutečně zábavný svět, který vměstnal právě do autobusu a na zastávky. A nejen tam. On totiž autobus je středobodem všeho. Protagonistou velké části stripů, pomineme-li samotný autobus, je postarší proplešlý muž v baloňáku, jenž v autobusu nebo čekáním na něj a dalšími situacemi s ním spjatými tráví hodně času. Někdy je pouze udiveným přihlížejícím, jindy se aktivně zapojuje do dění.
Druhou skupinu příběhů představují ty, v nichž se dozvídáme mnohé o evoluci autobusů, autobusech-odpadlících, ale také o dilematech atobusu, jeho představách o smrti a posmrtném životě nebo se seznámíme třeba s obsahem Manifestu komunální dopravy Karla Barxe. Kirchner nepotřebuje dialogy (v příbězích ale „hrají“ nejrůznější vtipné cedule a nápisy), stačí mu šest až osm políček, do nichž dokáže vměstnat (malý) příběh. Poté, co si člověk zvykne na to, že invence autora nezná hranic a autobus je středobodem dění a není rozhodně omezován fyzikálními zákony, je zábavné zkoušet hádat, co přinese následující políčko, domyslet pointu celého příběhu.

autobusKirchnerovi se daří vystavět komické situace opravdu bravurně, zdařile pracuje s popkulturními odkazy, humor je poťouchlý, často absurdní, není nouze o překvapivé momenty vycházející z toho, že všechno je ve světě autobusu možné a mnohá zavedená pravidla a konvence jsou před našima očima rozmetána. Jednotlivé situace někdy vyvolávají pousmání, jindy uchechtnutí a často i hlasitý smích. autobus prostě nenudí. Odolala jsem lákání dát si tu jízdu vcelku a pěkně jsem si stripy dávkovala. K autobusu se ovšem lze vracet a těšit se z něho opakovaně.

autobus_2Komu by to nestačilo, toho potěší autorův doslov, v němž vedle shrnutí své dosavadní kariéry (obálky pro porno časopis Srew, pychedelický strip Dope Rider ad.) a inspirací (Robert Crumb, Max Fleischer, Twilight Zone) zmiňuje, že se po odmlce k autobusu vrátil. Můžeme tedy doufat, že za nějaký čas se milý autobus opět objeví na scéně.
Takový nenápadný apel na závěr: autobus je ideální dárek, kterým potěšíte své blízké nebo sebe. Prostě kohokoli. Nedovedu si představit, že by mohl někoho nebavit. Tak (si) udělejte radost. Každý by měl mít svůj autobus!

 

Paul Kirchner

autobus

96 stran, pevná vazba
Trystero, Praha 2015
doporučená cena: 389 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru