Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » B16 se blíží

B16 se blíží

B16 se blíží
POZVÁNKA na 56. ročník Brněnské 16 (od 14. do 17. října, Kino Art) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Už jen něco málo přes měsíc zbývá do 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu Brněnská 16, který se odehraje 14.–17. října v Kině Art. B16 každý rok přináší ty nejzajímavější krátké filmy z celého světa. Česká republika, Polsko, Německo, Španělsko i vzdálené krajiny jako třeba Irán nebo Austrálie ukáží různé přístupy ke krátkometrážní tvorbě. Přestože název „Šestnáctka“ odkazuje k minulosti a k filmům natočených převážně amatéry na 16mm film, dnes festival ukazuje filmy, které vznikly na nejrůznější (digitální i analogové) formáty a v různorodém produkčním zázemí. V prestižní hlavní soutěži se utkají studenti filmových škol, nezávislí profesionálové i amatérští filmaři. Hraný film se střetává sanimací, minutové hříčky s půlhodinovými dramaty, hravé komedie s rozjímáním o životě a smrti.
Brněnská 16 je festival skutečně mezinárodní – všechny filmy jsou jsou uváděny s českými a anglickými podtitulky, všechny diskuze jsou překládány a kromě mezinárodní odborné poroty budou přítomni i hosté ze všech koutů světa…

Do soutěže se letos přihlásilo skoro 500 filmů. Jak zmiňuje dramaturg B16 Miloš Henkrich, „nejvíce filmů se letos přihlásilo ze Španělska (82), následuje Česká republika (57), Německo (54), Polsko (43) a Rusko (36).“ Letos bude v soutěži uvedeno 45 krátkých, z převážné většiny hraných filmů ve 12 blocích, z toho jsou 3 české filmy.
jo-je-tam-hvezda-686x300
V rámci doprovodného programu budou uvedeny krátké filmy na hraně fikce, tedy slovenské zakázkové a reklamní filmy o módě z let 1958–1987 (zajištěné ve spolupráci s Evou Filovou a SFÚ), pásmo krátkých instruktážních filmů Žijte zdravě (výběr Lucie Česálková z produkce Krátkého filmu 40.–50. let minulého století), komentované pásmo rodinných filmů Vlasty Fialové a medailon brněnského amatérského filmaře Romana Skalického. Ze současné tvorby pak bude uvedena sekce současných českých krátkých (vesměs studentských) filmů,  dále pásmo maďarských krátkých filmů a součástí bude blok filmů iShorts. V neposlední řadě je v rámci doprovodného programu nachystána Komentovaná procházka filmovým Brnem, kterou bude provázet Pavel Skopal a na níž se mimo jiné dozvíte, kde stála před sto lety v Brně kina. V rámci B16 proběhne 10. ročník Malého filmového festivalu mladé filmové tvorby.

Podrobný program je postupně odtajňován na www.brno16.cz.

56. ročník festivalu Brněnská 16

14.–17. října 2015
Kino Art
Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru