Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Pozvánka na druhý ročník Semináře duchovních filmů

Pozvánka na druhý ročník Semináře duchovních filmů

Pozvánka na druhý ročník Semináře duchovních filmů

POZVÁNKA na 2. ročník Semináře duchovních filmů – KVĚTA LUJKOVÁ –

Od 27. do 29. března 2015 proběhne v hodonínském kině Svět druhý ročník Semináře duchovních filmů, věnovaný tentokrát kinematografii Jižní Koreje. Pokud nyní očekáváte, že náplní programu bude výčet notoricky známých filmů korejské nové vlny, budete možná překvapeni. Do Hodonína letos organizátoři totiž vybrali méně známé filmy, které korejské nové vlně předcházely.

V rámci Semináře se promítne deset snímků, přičemž spojnicí mezi jednotlivými snímky představuje právě symbolika duchovna, erotiky, morálky a náboženství (kde se staví do konfrontace křesťanství, buddhismus a novokonfucionismus). Pět z nich pochází od klasika korejské kinematografie Im Kwon-tcheka, který je představitelem tzv. kinematografie národního dědictví (heritage cinema) a už od šedesátých let natáčí historické filmy a adaptace literatury. Právě jeho film Sopyonje (1993), který bude také promítnutý na Semináři, byl prvním korejským filmem, jenž ve své době prolomil hranici návštěvnosti v počtu milion diváků. Z jeho rozsáhlé tvorby bude na Semináři ke zhlédnutí například i Mandala (1981) a Píseň o věrné Chunhyang (2000).

Seminář korejských filmů náhledČtyři snímky pak budou patřit provokatérovi Sun-woo Jangovi, který se naopak po deseti snímcích před dvanácti lety odmlčel. Paradoxně mnozí z nás znají jeho poslední film Zabij systém (2002) více než jeho předcházející filmy z 90. let, proto rozhodně stojí za to nenechat si v Hodoníně ujít jeho drama o  Lásce ve Woomuk-Baemi (1989) nebo o putování v Cestě k Buddhovi (1993). Jako závěrečný film bude promítnuta Pieta (2012) od ikonicky známého režiséra Kim Ki-duka, která sice v rámci Semináře vyčnívá svojí soudobostí, avšak tematice duchovních filmů zůstává věrna.

Hosty Semináře budou docentka Miriam Löwensteinová z Ústavu koreanistiky v Praze, která bude mít přednášku o tradici a modernitě v korejské literatuře a doktor Jaromír Blažejovský z brněnského Ústavu Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury, který doprovodí jednotlivé filmy lektorskými úvody.

Seminář proběhne ve spolupráci s Korejským filmovým archivem v Soulu, Asociací českých filmových klubů a distribuční společností Aerofilms. Více o Semináři, akreditaci a ubytování nalezte na stránkách hodonínského kina Svět.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru