Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Jeden svět v jedné Olomouci: Konec bublin v Česku – soutěž o vstupenky

Jeden svět v jedné Olomouci: Konec bublin v Česku – soutěž o vstupenky

Jeden svět v jedné Olomouci: Konec bublin v Česku – soutěž o vstupenky

POZVÁNKA na 16. ročník festivalu Jeden svět v Olomouci (Olomouc, 23.-28. 3. 2015) – MONIKA BARTOŠOVÁ –

Zatímco Praha už má letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět za sebou, do Olomouce se chystá teprve od 23. března. Projekce celkem 17 dokumentů budou probíhat v kině Metropol a v sále Divadla hudby.

Heslem letošního Jednoho světa je: „Praskněte svou bublinu!“. Vtipný vizuál s lidmi obalenými do ochranných bublinkových fólií celkem perfektně shrnuje, proč lidé rádi zůstávají ve sladké nevědomosti. Nevědět a sedět doma (fyzicky i myšlenkově) je jednoduše bezpečné a bezbolestné. Jenomže na druhou stranu je zpoza fólie dost špatně vidět a svět zůstává nepříjemně sterilní. Díky bublinám, které brání lidem ve výhledu, není vidět dál, než na sousedovic dvorek. Souvislosti a rozhled jsou nedosažitelné a je snadné vytvářet si předsudky o lidech, o nichž nic nevíme. Jeden svět už ale řadu let vytrhává filmové diváky z bezpečné a komfortní zóny nevědomosti. Nabízí jim možnost přemýšlet v širších souvislostech a dozvědět se o bezpráví nejen doma, ale i na druhém konci planety. Koneckonců svět máme pořád jenom jeden.

Jeden svet cukr

Český dokument Cukr blog

Pro lepší orientaci je festival i v Olomouci rozdělen do 5 kategorií. Zástupcem Máte právo vědět je například film Bojovníci ze severu o Evropanech, kteří se v posledních letech přidávají k islamistickým radikálům. Film Dron naopak ukáže, jaké jsou reálné důsledky stále většího nasazování bezpilotních letadel americkou armádou. Filmy ze sekce Takzvaná civilizace se zaměřují na dopady civilizačního rozvoje na život lidí. Závěrečný film Jednoho světa v Olomouci ThuleTuvalu například propojuje to, jakým způsobem tající led zasahuje do života lidí v Grónsku stejně jako v Polynésii. A zatímco se odborníci přou o příčinách a důsledcích globálního oteplování, lidí z měst Thule a Tuvalu se změna klimatu dotýká v každodenní realitě. Filmy pod hlavičkou Cesty ke svobodě sledují dění v místech, kde je míra demokracie přinejmenším diskutabilní, jako je tomu ve snímku Ukrajinské hlasy, který sleduje současné dění na Ukrajině pomocí koláže osmi krátkých filmů. Český pohled sleduje tvorbu domácích filmařů, například filmem Cukr blog, který odhaluje souvislosti mezi zdravotními problémy a rozšířenou konzumací cukru v naší civilizaci, nebo filmu Danielův svět, o kterém už psala Jana Bébarová. Panorama pak přináší filmy, které měly úspěch na zahraničních festivalech, jako je film Poslední opona o derniéře úspěšného divadelního představení, v jehož hlavních rolích hráli stárnoucí drag queens a transgender performeři.

Ačkoliv na výběr filmů máte ještě čas, už před festivalem probíhá doprovodný program. V sobotu 21. března můžete například vyrazit s dětmi od 13 hodin do Smetanových sadů na Cirkus Levitare a výtvarnou dílnu. V průběhu festivalového týdne si pak návštěvníci mohou užít spoustu zábavy různého druhu, od besed, přes výměnný secondhand až po charitativní koncert kapely Vložte kočku.

Ať už se rozhodnete prasknout kteroukoliv ze svých bublin, či se úplně rozloučit s bublinkovou fólií, Jeden svět vás povede. I díky tomu, že je většina snímků obohacena debatou s autory či odborníky, uvidíte do světa mnohem lépe.
Kompletní program i informace o jednotlivých filmech najdete na webu Jednoho světa.

Soutěž

Pokud vás program láká, máte možnost získat dvě jednotlivé vstupenky na film Jednoho světa v Olomouci v kině Metropol dle vlastního výběru. Stačí napsat správnou odpověď na otázku

Kterým filmem bude letos zahájen Jeden svět v Olomouci?

na e-mail zubkova@25fps.cz do půlnoci pátku 20. března a vyhrát ve slosování.

Edit: Soutěž byla ukončena, po jedné volné vstupence získaly Marie Dostálová a Eva Nováková, gratulujeme!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 23

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru