Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Noir Film Festival – první odhalení

Noir Film Festival – první odhalení

Noir Film Festival – první odhalení
POZVÁNKA na 3. ročník Noir Film Festivalu (hrad Křivoklát, 20.- 23. 8. 2015) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Každá pořádná ofenzíva začíná palebnou přípravou. Již třetí filmový útok na noirové fandy se sice chystá až na srpen (přesněji 20.- 23. 8. 2015), ale první nástřel zahajujeme dřív, než roztaje sníh.

Jednou z programových sekcí letošního ročníku bude gotický noir, což samozřejmě ladí s místem konání. Opět se totiž sejdeme v promítacích sálech a na nádvoří královského hradu Křivoklát (spolupráce s Národním památkovým ústavem). Těžký kalibr představuje výběrová retrospektiva Orsona Wellese, tvůrce, který je pravidelně zmiňován vždy, když se mluví o posunutí hranic kinematografie či režijní genialitě. Jeho noirový majstrštyk Dotek zla (1958) nedávno vyšel u nás v podobě „režisérovy vize“ na BD.

Tradiční pocty tentokrát budou patřit herečce Joan Crawford a Johnu Garfieldovi, jehož kreaci si jistě pamatujete z loni uváděného filmu Tělem a duší (1947). Vítané odlehčení přijde s noirovými parodiemi (uvidíme, zda v jedné z nich mrtví muži nepohrdnou skotskou sukní), dvojí pohled na tutéž látku umožní noirové remaky. Chybět nemůžou domácí noiry ani oblíbené projekce HBO. Sekce francouzských noirů slibuje mnohé, zatím si lze udělat pouze tušený seznam příslušných režisérů (Dassin, Clouzot, Melville?) a posléze si odškrtnout, které klasické kousky ze země galského kohouta se na Křivoklát podaří dostat. Nebo snad někdo řekl Olivier Marchal?

NFF 2015-fb_1

Na odtajnění konkrétních titulů zbývá ještě dost času – až jaro zakuká (znalci jistě právě ocenili nenásilnou narážku na Třetího muže), vše podstatné se dozvíte, když budete pravidelně sledovat buď naše stránky, nebo přímo stránky festivalu a jeho sociální sítě (Facebook a Twitter).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru