Zde se nacházíte: 25fps » TV » Penny Dreadful: Krev, hněv a slzy

Penny Dreadful: Krev, hněv a slzy

Penny Dreadful: Krev, hněv a slzy
TV – TÉMA: BESTIALITA, JAK SE VÁM LÍBÍ? – Penny Dreadful (2014–?) – KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ –

Existují lidé, kteří si libují v temných a krvavých příbězích obestřených nadpřirozenem, a pak jsou také lidé, kteří zbožňují Evu Green, ať už hraje v čemkoli. Pokud i vy podléháte podobným zálibám, bude pro vás seriál Penny Dreadful rozhodně to pravé.

Spojuje se v něm v podstatě vše, co mívá v mediální tvorbě potenciál přilákat divákovu pozornost. Na jedné straně totiž propojuje typ spíše okrajové literatury s kanonickou klasikou, na straně druhé nabízí hvězdné herecké obsazení hlavních postav v kombinaci se zasazením do pochmurně vyhlížejícího Londýna na přelomu 19. a 20. století. To vše v celkem osmi dílech s příslibem nadcházející druhé sezóny, jejíž první díl by měl mít premiéru 26. dubna 2015.

Kvalitní škvár

Jak už jsem naznačila, skutečný význam sousloví penny dreadful byl označení pro fikční britskou literární tvorbu 19. století. Jednalo se o hororové a mnohdy krvavé příběhy, které se v podobě sešitového vydání neprodávaly za víc, než jednu penny. Samotný seriál nese nejen totožný název, kterým právě k tomuto druhu literatury odkazuje, ale zároveň se tím také žánrově vymezuje.

Pouhé využití spojení penny dreadful příběhů by ovšem pro uskutečnění seriálu těžko stačilo. Spojení s notoricky známými a hlavně uznávanými literárními hororovými skvosty však dodává seriálu zcela jiný rozměr. Zároveň se jedná o velmi ambiciózní krok. Základní otázkou je, jak propojit postavy a jejich příběhy do jednoho smysluplného celku, ze kterého by v konečném důsledku nevznikl skutečný škvár, možná i přesahující „kvalitu“ samotných penny dreadful povídek?

V tomto případě je řešení koncepce seriálu na snadě. V centru pozornosti stojí základní zápletka, a sice hledaní ztracené Miny, dcery Sira Malcolma. Ten za pomoci svého „týmu“ chce svoji dceru za každou cenu zachránit, přestože je jasné, že jeho soupeřem je něco nadpřirozeného. Zkušení diváci si už jen podle jména Malcolmovy dcery uvědomí, kdo či co za zmizením Miny stojí. Kolem této zápletky pak jako tradičně stojí příběhy jednotlivých hrdinů, které nám postupně odkrývají jejich děsivá tajemství.

http://www.sho.com/sho/penny-dreadful/aboutJakkoli by se tento koncept mohl zdát „provařený“, to, co seriálu rozhodně nechybí, je schopnost navodit skutečně napínavou a hlavně děsivou atmosféru. Ta se sice může po prvním dílu jevit lacině, ale postupně zjišťujeme, že nejvíce nás v celém seriálu děsí zejména to, o čem sice víme, ale zatím to nevidíme. Zjednodušeně řečeno, rozcupovaná těla a červenooké nahé příšery nás sice mohou trochu zaskočit, ale pavouci, kteří zničehonic vylezou zpod krucifixu na zdi, mohou v paměti zůstat přece jen o trochu déle. Nemluvě o podivně pokřiveném nitru slečny Vanessy Ives v podání Evy Green.

Zlobivá slečna Vanessa

Přestože nám Penny Dreadful nabízí hned několik dobře známých postav, počínaje Draculou, přes Frankensteina po Doriana Graye, jedna postava v tomto seriálu až nebezpečně všechny ostatní překonává. Zcela oprávněně je to tajemná Vanessa Ives. Už od pohledu doslova jiná. Právě ona stojí v centru veškerého dění. V seriálu představuje v podstatě příčinu i důsledek hlavní zápletky, tedy zmizení Miny Harker.

3Mohlo by se zdát, že to, co nás právě na této postavě nejvíce láka je pouhý fakt, že ji ztvárnila Eva Green. Nelze popřít, že je tento argument oprávněný. Jako Vanesse jí uvěříme naprosto vše. Od křečovitých modliteb po záchvaty hněvu, podivnou sexuální posedlost i paradoxně upřímnou radost z prchavých okamžiků neposkvrněné radosti. Přestože ty jsou silně zastíněny zmiňovanými děsivě zvrácenými chvílemi její vlastní existence.

Pro diváky může být asi nejobtížnější se rozhodnout, co je vlastně Vanessa za postavu. Je to oběť vlastních hříchů toužící po pokání v podobě záchrany Miny, nebo je součástí zatím jen postupně povstávajícího zla? Pravděpodobně obojí. A právě tato rozpolcenost představuje asi největší lákadlo. Ani se nelze příliš divit tomu, že její stále temnější projevy budou příznivce Penny Dreadful přitahovat mnohem víc, než ty, co stojí v  protikladu. A skutečně, vrátím-li se k tomu, že Vanessa je v podání Evy Green doslova zvrhle neodolatelná, co si zvolíme? Zbytky nezničeného „já“ slečny Ives, nebo v agonii modlící se katoličku s šeptajícím ďáblem v její mysli?

 Každý máme svoji hvězdárničku…

Samozřejmě i další zmíněné postavy mají své temné kouzlo. Jako diváci tedy rozhodně máme z čeho vybírat. Pro všechny ústřední postavy první sezóny platí v zásadě dvě věci. Tou první je skutečnost, že každá z postav něco skrývá a není to nic pěkného. Ať už se jedná o utajené pokusy přesahující hranice medicíny, hříchy minulosti, dvojí život nebo dokonce mix všeho předchozího. Ve světě Penny Dreadful má každá z postav svůj vlastní specifický prostor, pro který platí čím temnější a zvrhlejší, tím lepší. Doktora Frankensteina vidíme jako podivínského kutila, který tajně realizuje své mistrovské dílo silně zavánějící rozkládajícími se těly mrtvých. Ethan Chandler si rád vystřelí a občas se do někoho divoce zakousne, sir Malcolm má občas pod maskou dobráckého otce a velkého dobrodruha sklony k násilí a tajemný Dorian Gray je rozhodně víc než jen extravagantní sběratel obrazů a obdivovatel orchidejí, jak mnozí vědí. Z toho vyplývá i druhá věc, a sice že ani jedna z těchto postav není ryze kladná. Naopak všechny oplývají spíše nectnostmi v podobě přetvářky, pokrytectví a sobeckosti. Ale i v tomto případě platí, že větší dávka zkaženosti vůbec neuškodí.

Temnotou do druhé sezóny

http://www.sho.com/sho/penny-dreadful/aboutPenny Dreadful je zkrátka seriálem, jakým by měl v rámci žánru být, a doufejme, že bude takový i nadále. Je podmanivě temný, dostatečně krvavý a zvráceně zábavný. Jeho celkovou atmosféru skvěle podtrhávají všudypřítomné odkazy na literární velikány a nechybí ani, z hlediska historického kontextu, typická lovestory cynické a tuberkulózou nakažené prostitutky chrlící krev po chmurných ulicích Londýna, kde se občas mihne prodavač novin ohlašující, že Jack Rozparovač je zřejmě zpět.

Tento seriál má zkrátka od všeho něco. Propojuje to, co lze považovat za laciné, s tím, co obecně vnímáme jako vysoce kvalitní. Zároveň se nebojí překročit hranice a odhalovat nepřirozené ve zdánlivě přirozeném světě. Z dnešního pohledu je jen otázkou času, jak daleko bude tento seriál schopen zajít, a proto nezbývá než vyčkat na nadcházející druhou sezónu.

Penny Dreadful

Tvůrce: John Logan
Kamera: Owen McPolin, P. J. Dillon, Xavi Giménez, John Conroy
Hudba: Abel Korzeniowski
Hrají: Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Eva Green (Vanessa Ives), Josh Harnett (Ethan Chandler), Reeve Carney (Dorian Gray), Harry Treadaway (Dr. Victor Frankenstein), Olivia Llewellyn (Mina Harker), Billie Piper (Brona Croft), Rory Kinnear (Kaliban), Danny Sapani (Sembene)

USA, Irsko, Velká Británie, Showtime Networks, (2014-?), 8×50 minut

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru