Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Jeden svět: O vzestupu protestního hnutí v Hong Kongu

Jeden svět: O vzestupu protestního hnutí v Hong Kongu

Jeden svět:  O vzestupu protestního hnutí v Hong Kongu

RECENZE: Škola disentu (režie: Matthew Torne, 2014) – ŠÁRKA NOVOTNÁ 

Pohled na různé podoby protestu přináší dokument Škola disentu, který mohli ve čtvrtek v Olomouci zhlédnout návštěvníci Jednoho světa. Snímek Matthewa Torneho mapuje cestu dvou mladých aktivistů – v době natáčení snímku teprve patnáctiletého Joshuy Wonga a osmnáctiletého Ma Jaie, který u příležitosti konání Jednoho světa v Praze navštívil Českou republiku. Oba chlapci bojují za demokracii v Hong Kongu. 1. července 1997 navrátila Velká Británie Hong Kong Číně a stal se zvláštní administrativní oblastí s rozsáhlou mírou autonomie, měl být takzvaným „státem ve státě“ až do roku 2047. Jenže vliv Číny sílí a nemalé části obyvatel Hong Kongu se to nelíbí.

Dokument sleduje počátky odporu středoškoláka Joshuy Wonga proti osnovám plánované vlastenecké výchovy. Ta má „naučit“ studenty loajalitě k Číně i odporu vůči demokracii – děti si například „šplhnou“ pláčem při vztyčování čínské vlajky. Joshua osnovy viní z vymývání mozků a zakládá studentské hnutí Scholarism, které požaduje, aby byl předmět zrušen. To Ma Jai do školy už nechodí – opustil ji (dobrovolně) kvůli aktivismu, pracuje jako asistent radního a spolupracuje s Ligou sociálních demokratů. Oba mladíci, kteří navštěvovali stejnou školu a byli prakticky sousedé, aniž by se stýkali, upozorňují na ohrožující „vlaštovky“ z pevniny. Každý po svém.

Právě rozdíl v přístupu Joshuy a Ma Jaie je jednou z nejvýraznějších linií dokumentu. Popularita a známost Joshuy a hnutí Scholarism roste díky síle médií i pohotovému vystupování teenagerského lídra, který se nebojí politiky a autority zasypávat „nepříjemnými“ otázkami. Oproti tomu aktivní, ale introvertnější Ma Jai je navenek „nenápadnější“. Smysl vidí v postupném vzdělávání veřejnosti v oblasti lidských práv a také v ilegálních demonstracích, na nichž uhýbá koňským dávkám slzného plynu. Navzdory adrenalinu zachycených demonstrací je poutavější část věnovaná přímo Scholarism a Wongovi, v níž divák sleduje pozoruhodnou proměnu drobného, chytrého středoškoláka v symbol a charismatickou tvář hnutí. V jeho čele stojí teenageři, kteří aktivismus vtěsnávají mezi zkoušky, ale jsou víc a víc slyšet. Je na divákovi, ke kterému z aktérů má blíž, nicméně hlavní cíle obou ústředních protagonistů jsou totožné.

Dokument se odehrává v rozmezí osmnácti měsíců a vedle mapování vzniku disidentské síly, která nakonec dokázala vyburcovat přes sto tisíc lidí, sleduje i nástup obávaného nového hongkongského šéfa Cy Leunga považovaného za prodlouženou ruku Pekingu, i boj aktivistů za zavedení všeobecného hlasovacího práva. Další dramatický prvek filmu totiž představují blížící se volby do Legislativní rady a s ním spojené demonstrace a otázka, zda se do ní dostane dost zástupců prodemokratických stran. Klidnější pasáže pak seznamují diváky s kořeny sociálních aktivistů, významem odkazu masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, ale i otázkami aktérů ohledně nutnosti proměny odporu. Nechybí ani krátký pohled do čínských médií, které aktivisty líčí jako destruktivní sílu.

Wong a Ma Jai v aktivismu pokračují. Loni byl Wong jednou z nejvýraznějších osobností takzvané Deštníkové revoluce, v září skončil na dva dny ve vězení a s hongkongskou mocí má oplétačky stále – naposledy měl být vyslýchán počátkem letošního roku. Magazín Time ho zařadil mezi nejvlivnější teenagery roku 2014 a Wong se tak ocitl například vedle pákistánské bojovnice za lidská práva Malály Júsufzajové, ale i zpěvačky Lorde, nebo hvězdy seriálu Mad Men Kiernan Shipka.

Lessons in Dissent

scénář a režie: Matthew Torne
Hong Kong / Velká Británie, 2014, 98 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru