Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO: Jsou krásní lidé šťastnější?

AFO: Jsou krásní lidé šťastnější?

AFO: Jsou krásní lidé šťastnější?

RECENZE: Tělo plné štěstí (2014) – ŠÁRKA NOVOTNÁ –

Na zoubek „kočkám“ a supermodelům (nejen) z billboardů se ve svém snímku podíval dokumentarista Jiří Vávra. A to radikálním způsobem – rozhodl se totiž zkusit půlroční cestu k „ideálnímu“ vzhledu sám na sobě. Cíl? Vyzkoušet, zda je možné docílit vyphotoshopované předlohy vytvořené na základě krásy prezentované v médiích a reklamě. A též zjistit, jestli super postava a bujná hříva vlasů zvýší svému majiteli pocit životního štěstí. Protože štíhlí a krásní lidé přece vypadají spokojeně. To zda se experiment podařil či nepodařil a co si z něj hlavní hrdina odnesl, uvidíte na festivalu AFO ve středu 15. dubna od 14 hodin v Divadle hudby.

Jiří Vávra to vzal z gruntu a rozhodl se zapracovat na své vizáži s pomocí těch nejpovolanějších – s výživovým poradcem, fitness trenérem a majitelkou salonu krásy. Dodržoval přísný, přesně odvažovaný jídelníček (nutno podotknout, že v počátku má hlavní protagonista nijak démonických 87 kilo a rozhodně není zanedbaný lenoch), maká v posilovně a podrobuje se více či méně úsměvně působícím zkrášlovacím procedurám od masky po „hubnoucí masáže“. A do toho přicházejí další otázky a odborníci. Jak docílit ideálního vlasového porostu, pokud člověku nebyla do vínku zrovna kštice dána? A co si vzít na sebe?

Telo plné štestí cover

Péče o tělo vhodné na titulní stránky je práce na plný úvazek.

Vedle samotné proměny dokument doplňují krátké rozhovory na téma krásy v showbyznysu s odborníky, s řadou celebrit od modelingových hvězdiček jako je Agáta Hanychová a Dominika Mesarošová přes herečky (Vica Kerekes, Sandra Pogodová) a herce (Jakub Kohák, František Ringo Čech) až ke kontroverznímu Pavlu Novotnému. Ten je také jediným zástupcem tuzemských médií v dokumentu a je škoda, že se k tématu krásy na titulních stranách nevyjádřili například šéfové ženských a mužských lifestylových časopisů. Samotné výpovědi jsou pak svou zajímavostí a kvalitou různé – od banálních, nebo více či méně humorných prohlášení, po povzdech Sandry Pogodové o potížích hereček, které prostě na fotkách nevypadají tak dobře. K diktátu ideálu krásy a jeho důsledkům se vyjadřují i další odborníci – psycholožka, nebo třeba plastický chirurg. Řada věcí je poměrně známá (což jim však občas neubírá na znepokojivosti), překvapivá není ani návštěva castingu soutěže Miss. Zajímavý je pak pohled do zařízení specializujícího se na osoby s poruchami příjmu potravy, kde Vávra absolvuje test, jak vidí sám sebe, nebo postřehy sportovců ohledně toho, jak je to vlastně s tím dokonale vyrýsovaným tělem a přísnou životosprávou.

Jak bylo zmíněno, dokument sleduje i psychický a emoční stav Jiřího Vávry. To, jak mu proměna (ne)prospěla, můžete zjistit například při projekci na Academia Film Olomouc. Sledovat Vávrův experiment je velice zábavné a místy samozřejmě i absurdní. Sám protagonista proměny a svůj aktuální stav také odlehčeně komentuje, což může být pro diváka, běžně zahrnutého mediální masáží v podobě dokonalých těl, uklidňující.

Tělo plné štěstí

Režie: Jiří Vávra
Scénář: Jiří Vávra
Hrají: Vica Kerekes, Agáta Hanychová, František Ringo Čech, Sandra Pogodová, Jakub Kohák, Dominika Mesarošová, Gabriela Kratochvílová, Mojmír Maděrič

Česko, 2014

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru