Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO: Poslední dobrodružství Terryho Pratchetta

AFO: Poslední dobrodružství Terryho Pratchetta

AFO: Poslední dobrodružství Terryho Pratchetta

RECENZE: Terry Pratchett čelí vymírání druhů (2013) – MONIKA BARTOŠOVÁ – 

Film Terry Pratchett čelí vymírání druhů není moc o zvířatech, ale mnohem více je o jedné cestě, která byla důležitá pro jednoho člověka. Shodou okolností je ten člověk spisovatel Terry Pratchett, který letos v březnu zemřel. Pratchett řadu let bojoval s Alzheimerovou chorobou, která pro aktivního člověka, jakým byl, znamenala nutně řadu omezení a problémů. V roce 2012 se rozhodl vpravit se ještě jednou na Borneo; zopakovat jedno osudové setkání s orangutanem a zároveň tak upozornit na nebezpečí vymření, kterému tyto lidoopy vystavuje neustále se rozpínající lidská civilizace. Na poslední dobrodružství Terryho Pratchetta se můžete podívat v rámci programu festivalu Academia Film Olomouc 18. dubna ve 13 hodin.

Terry6

Jeden člověk proti vymírání druhů moc nezmůže.

Ačkoliv se může zpočátku zdát, že je film jednou z mnoha cest, které podnikají slavní lidé, když touží přitáhnout pozornost k problémům, které vnímají jako důležité. Velice záhy se ale ukáže, že jde spíše o velice osobní zpověď, o velkou cestu nezadržitelně stárnoucího muže o poslední pokus změnit svět, než bude pozdě. Terry Pratchett vyráží na Borneo se svým asistentem, který mu pomáhá překonávat dopady postupující Alzheimerovy choroby a zároveň s stává spoluvypravěčem příběhu.

Formálně poměrně neinvenční snímek těží ze své strohosti maximum. Nesnaží se nabízet výrazně inovativní a moderní vizualitu či oslňovat dech beroucími záběry přírody. V tomto případě je to přesně to pravé. Sledujeme jednoduchý a přímý příběh, který právě díky onomu střízlivému oku kamery zůstává příjemně civilní a zároveň intimní.

Terry4Stejně jako na problém kácení pralesů na Borneu, který má na svědomí nezadržitelně se zmenšující prostředí pro volně žijící orangutany, jde o zobrazení loučení se se životem. Terry Pratchett nijak nezastírá své problémy a velmi otevřeně mluví o způsobu, jakým se připravuje na smrt, jak je odhodlán žít na plno do poslední chvíle. Takto přímá zpověď, zejména ze strany světově známého spisovatele, není v dokumentu úplně častá. Pro diváka není jednoduché sledovat stárnoucího muže, který ví, že brzy zemře. Naše kultura odsunula stáří a smrt někam na okraj, mimo zájem lidí. Stejně tak zavírá oči před tím, jak palmové plantáže ničí bohaté prostředí pralesů a přeměňuje je v mrtvé monokulturní porosty.

Terry3

Pratchettův asistent se stává druhým vypravěčem dokumentu.

Vytvářených paralel je ale mnohem více. Spisovatel, který orangutanovi svěřil i roli Knihovníka Neviditelné univerzity ve svém nejslavnějším cyklu příběhů o Zeměploše, se s obrovským orangutanem Kusasim setkal poprvé před osmnácti lety a vnímá to jako velký předěl ve svém živote. Je rozhodnutý ono setkání zopakovat a podívat se orangutanímu králi naposledy do očí. Stejně jako Kusasiho druh i spisovatel čelí svému vlastnímu konci. Mizející pralesy i situace na Borneu přispívá k potřebě Terryho Pratchetta zamýšlet se nad blížící se smrtí. Propojení s Kusasim se prohloubí ve chvíli, kdy se spisovatel dozví, že orangutan přišel v lítém boji o své dominantní postavení a teď je pravděpodobně v pralese jako jeden z nomadických osamělých bývalých králů. Paralela mezi kdysi velkým a nepřemožitelným orangutaním samcem a velkým spisovatelem, který postupně ztrácí kontrolu nad svým tělem i myslí je nejsilnější emoční linkou filmu.

Terry2

Bez zbytečného patosu a přesto hluboce emotivně dokument předkládá palčivá témata umírání přírody i lidí a právě díky jejich symbolickému propojení dostávají obě dvě na naléhavosti. Nedozvíme se téměř nic o orangutanech a jejich životě. Zato je nám představeno osudové spojení lidí a jejich blízkých příbuzných, kteří nedokáží čelit rozpínavosti civilizace. Není potřeba neustále opakovat fakt, že kácení deštných pralesů je ekologická sebevražda. Neboť lidé to vědí, jen se na to kolektivně rozhodli raději nemyslet. Vidět umírajícího autora, jak se odhodlaně naposledy vydává najít a zopakovat osudové setkání s Kusasim, ale může přitáhnout k problému novou pozornost. A to je jeden z důvodů, kvůli kterým se na Borneo Terry Pratchett vydal. Nechtěl promarnit svůj poslední pokus o to aspoň trochu změnit svět. Svůj výlet s tímto vědomím končí slovy:

My adventure is over.

Jedinec, ani tak známý jako on, nemůže sám čelit vymírání druhů, může ale přispět svou trochou do mlýna a pokusit se přesvědčit alespoň pár dalších lidí, že je to problém, který žádá naši okamžitou pozornost.

Terry Pratchett čelí vymírání druhů
(Terry Pratchett: Facing Extinction)

Režie: Charlie Russell
Hrají: Terry Pratchett

Velká Británie, 2013, 60 minut, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 23

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru