Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Kolem stíny se dlouží

Kolem stíny se dlouží

Kolem stíny se dlouží

RECENZE – KOMIKS: Zámek a klíč 3: Koruna stínů (Joe Hill, Gabriel Rodriguez) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Klíč zjevný, obojetný, tudytam, ozvěnný a lebeční, tak tuhle sadu a její magické schopnosti už čtenář Zámku a klíče zná. Souvisejí se sídlem Klíčov v Lovecraftu, kam se přestěhuje zbytek rodiny Zámkových (matka Nina, děti Tyler, Kinsey a Bóďa) poté, co byl manžel a otec Rendell zavražděn.

Scenárista Joe Hill vtiskl prvnímu dílu své oceňované série pečeť mysteriózního thrilleru (zbylé Zámkovy ohrožuje mladistvý psychopatický vrah Sam), druhý díl prozradil víc o postavách a pozadí celého příběhu (vedle odskoků do minulosti představil zejména tajemného a manipulativního Kulišáka, který zdá se ví o klíčích a jejich tajemství všechno). Třetí kniha s podtitulem Koruna stínů se žádnými velkými flashbacky nezdržuje a opět se soustředí na ohrožení, jemuž jsou sourozenci Zámkovi vystaveni.

Ano, děti v tom zůstávají samy, protože matka se čím dál víc propadá na dno láhve. A zatímco se zpíjí, Kinsey se třemi spolužáky pronikne do Jeskyně utopenců, aby zjistila, co je pravdy na tom, že se v ní nachází nápis se jménem jejího otce. Ačkoli jde o nebezpečný podnik, není to nic ve srovnání s hrůzou, kterou rozpoutá na Klíčově Kulišák, když se zmocní Klíče stínů a s pomocí titulní koruny vypustí děsivou armádu.

zamek_a_klic_3_04

Třetí díl dále prohlubuje rodinný rozvrat, kdy si sice víceméně každý z členů jede na vlastní pěst a potýká se se svými problémy, ale v případě ohrožení se děti dokážou semknout a společně čelit nadpřirozené hrůze. Kniha disponuje třemi vrcholy (boj dvou duchů o vládu nad jedním tělem, Kinsey v Jeskyni utopenců a finální zápas Zámkových s oživlými stíny), přičemž nejvíce mě mrazilo právě ze sekvence v jeskyni. Zde se ukazuje, že o život může jít i z obyčejné puberťácké lehkomyslnosti (nezapomínejme, co si dívka v minulém dílu vyndala z hlavy), aniž by v tom bylo angažováno cokoli mimo reálný svět. Hill je báječný vypravěč, má své hrdiny rád a dokáže to přenést na čtenáře. A když je čtenář zaháčkován postavami, zajímá ho, co se jim stane, obává se o ně a drží jim palce. Vyvolat podobné sepětí s comicsovými hrdiny není vůbec jednoduché. V případě Zámku a klíče je v této snaze Hillovi více než zdatným pomocníkem výtvarník Gabriel Rodriguez. Svůj trademark, který jsem již popsal v předchozích recenzích, vytahují oba umělci hned na úvodních třech stranách. Celkem patnáct panelů zabírá z jediného úhlu scénu rozhovoru Niny s nejstarším Tylerem, přičemž v textu se mluví o jejích obavách a nočních můrách, zatímco obraz ukazuje (bez jediného slůvka komentáře), jak špatně na tom matka je ohledně alkoholu. Pozoruhodná sekvence přichází také ve finále, kdy Rodriguez na několika celostránkových kresbách rozbalí „gigantický“ souboj Tylera se stínem. Pozornému čtenáři pak jistě neunikne, že v epilogu rozbití podoby do té doby geometricky jednotných panelů přesně odpovídá obsahu (rozbíjení věcí, střepy). Je to psycho, když se Nina pokouší prostřednictvím Nápravného klíče dát do pořádku to, co její život uvrhlo do chaosu a zoufalství.

zamek_a_klic_3_12

Kdo se rád piplá v detailech, tomu doporučuji poslední (celostránkový) panel prvního sešitu této knihy. Nina stojí před knihovnou a není těžké na hřbetech knih přečíst, jakou literaturou jsou na Klíčově vybaveni. Opět nechybí ani úsměvné autoreferenční mrknutí. Nepřehlédnutelným literárním odkazem, který najde své „zhmotnění“ v samotném ději, je i Peter Pan, kterého čte Bóďa.

Nakladatelství Comics Centrum se rozhodlo zopakovat strategii, která se osvědčila v případě souhrnného vydání Sin City a prvních dílů Hellboye, tedy nepřikročit k edici dříve, než bude formou předobjednávek zajištěna její rentabilita. Pod názvem Edice na přání nejprve (před)prodá 500 výtisků a teprve pak comics skutečně spatří světlo světa. A je správné, že tuzemští čtenáři rozpoznali kvalitu a nenechali sérii Zámek a klíč padnout. Po literární i výtvarné stránce patří k tomu nejlepšímu, co lze u nás v současné době mezi comicsy pořídit.

Joe Hill, Gabriel Rodriguez

Zámek a klíč 3: Koruna stínů

Comics Centrum, Praha 2015
160 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru