Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Želvy ninja – zpátky ke kořenům

Želvy ninja – zpátky ke kořenům

Želvy ninja – zpátky ke kořenům

RECENZE – KOMIKS: Želvy ninja: Menu číslo 1 (Kevin Eastman & Peter Laird) – JAROSLAV STUCHLÝ –

V době, kdy čtveřice zmutovaných pubertálních želvích ninjů vtrhla v celovečerním formátu na plátna kin (trilogie Želví nindžové z let 1990–1993, první díl uveden v tuzemské distribuci 1992), jsem se se svým náctiletím právě loučil. Není tedy divu, že mě celá mánie kolem tohoto fenoménu úplně minula. Moje první setkání se želváky se odehrálo až na základě Liebesmanova snímku Želvy Ninja (2014), který producentsky zaštítil Michael Bay. Přestože hrdiny tentokrát nepředstavovali herci v kostýmech, ale kompletně je vykouzlila ILM, sklidil film u fanoušků jisté znechucení. V okamžiku, kdy vydělal celosvětově půl miliardy dolarů, mohl být ovšem Bayovi nějaký posměch zcela lhostejný. Mě osobně film neurazil a vedle Megan Foxové jsem ocenil i střídmou stopáž, která mi nedovolila se projekcí pronudit.

Kdoví, zda to byl právě tento komerční úspěch, co vnuklo lidem v ComicsCentru myšlenku zavést diváky/čtenáře ke kořenům želví franšízy. U jejího zrodu totiž stáli Kevin Eastman a Peter Laird a měla comicsovou podobu.

zelvy_ninja_1_01 Jedno je nutné říct rovnou: comicsová předloha je skutečně undergroundový úlet určený dospělému publiku, zatímco to, na čem vyrůstali s Liebesmanovou verzí nespokojení uživatelé ČSFD (tedy výše zmíněné filmy a především animované seriály), představuje její přežvýkaní televizními producenty do podoby podívané stravitelné pro celou rodinu. Když totiž Menu číslo 1 otevřete a začtete se do vnitřního monologu Leonarda, který po něm posléze přebere Rafael, dojde vám, že tady se někdo mocně inspiroval stylem samotného Franka Millera. Tento dojem ještě posílí vyprávění mistra Třísky (ano, to je ta kanálová krysa, která želvy vychovala, pojmenovala a naučila bojovému umění nindžutsu) o tom, jak se ta želví (a jeho) mutace vlastně přihodila. Vznikla jako vedlejší produkt nehody až podezřele podobné té, při níž přišel o zrak jistý Matt Murdock alias superhrdina Daredevil, díky kteréžto postavě Miller umělecky zazářil. V prvním sešitě jde o pomstu, je třeba zničit Trhače (ano, to je ten padouch a šéf zabijáckého klanu Noha, který zavraždil mistrova mistra a jeho manželku). Následující dobrodružství přivádí na scénu April, asistentku vědce a vynálezce Baxtera Stockmana, který se nejen jako šílenec směje, ale také se tak začne chovat. Poté, co je úkryt Třísky a jeho svěřenců odhalen a zničen, dostává story v epilogu navíc sci-fi rozměr. Přídavek s názvem Jen já sám představuje další výraznou postavu, Caseyho Jonese. Ten sice nosí přezdívku po legendárním americkém strojvůdci známém z písniček od táborových ohňů, ale v noci vyráží v hokejové masce a s golfovým pytlem plným „sportovních“ zbraní do ulic New Yorku trestat přestupníky v divoké parodii na podobné comicsové mstitele. Není divu, že si s Rafaelem, jenž se taky chová trochu jako sociopat (zdravíme Wolverina), po vzájemné šarvátce padne do noty.

Protože comics vznikl v polovině 80. let, nemohou jít popkulturní odkazy nad tento rámec (seriál A- Team, Poldové z Hill Street, citace z Drsného Harryho nebo song od skupiny Queen). V dětském dopoledním programu by nemohly zaznít ani mnohé vulgární výrazy a zatímco ve filmech je sice „masa (rozuměj akce) dost, ale bez krve“, autoři comicsu podobným typem autocenzury rozhodně netrpěli. Pokud jde o kresbu, žádný uhlazený mainstream se naštěstí nekoná, nelze zapřít inspirační vliv guru mnoha comicsových výtvarníků, Jacka Kirbyho.

zelvy_ninja_1_08

Ambiciózní plán ComicsCentra zahrnuje vydání čtyřiceti knih, po jejichž zkompletování se na hřbetech vyjeví obrázek Leonarda, Rafaela, Michelangela a Donatella. Další díl má vyjít 7. září a aby se čtenář dočkal prvního ze želvích hrdinů (Rafaela), bude muset vedle sebe postavit osm dílů. Tak doufejme, že to Želvy ninja čtenářsky utáhnou a neskončí předčasně. Což mi umožňuje poslat obvyklý (tentokrát cartmanovský) vzkaz nakladateli: ještě pořád nám dlužíte zbytek The Losers, vy „Parchanti“!

 

Kevin Eastman & Peter Laird

Želvy ninja: Menu číslo 1

Comics Centrum, Praha 2015
160 barevných stran
249 Kč (174,30 Kč v e-shopu vydavatele)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru