Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nikdy nevíš, kdo přistoupil

Nikdy nevíš, kdo přistoupil

Nikdy nevíš, kdo přistoupil

PREVIEW + SOUTĚŽ: Zoo (režie: Tereza Kovářová, 2015) –

Jeden vlak, jedna cesta z Ostravy do Prahy. Kupé jako voliéry, ze kterých se těžko utíká. Člověk si může vybrat, ke komu přistoupí, ale výběr má své hranice, je stanoven momentální směsí cestujících. Nikdy nevíš, kdo přistoupil. A prázdných kupé ubývá.

Zoo je povídkový film odehrávající se v kupé během jedné cesty vlakem. Rozjetý vlak jen tak nezastavíš, nevyskočíš, zůstáváš jeho součástí, dokud sám nezabrzdí. Známý svět zůstává tam venku, uzavřený ubíhá za okny, jen se zrcadlí v odrazech skel. Vevnitř zatím vzniká nový ekosystém, dočasně nezávislý. Dává dohromady náhodné kombinace lidí. Kdekoli jinde by nedostali možnost na sebe narazit. Není těžké protnout osudy, stačí vstoupit do kupé. Málokdy se poštěstí najít nějaké prázdné. Tak kdo sedí naproti? Možná je chytrák hlupákem, okradený zlodějem, svůdce sveden a oběť vrahem. A možná je chytrák obětí, zloděj sveden, hlupák vrahem a okradený svůdcem. A kdo z nich jsi ty? Nikdy nevíš, kdo přistoupil.

zoo

První díl studentského filmu Zoo vznikl již před rokem jako školní cvičení. Jak jeho režisérka, studentka Ateliéru audiovizuální tvorby UTB Tereza Kovářová uvedla, vznikal pro radost, zcela bez ambicí. Poté, co se dostal na internet, začali se jí spontánně ozývat cizí lidé s nadšením, že je film zaujal a oslovil je koncept vlaku, protože jeho prostředí sami důvěrně znají. Terezu Kovářovou nečekaný úspěch filmu překvapil a na popud jednoho z herců Martina Jaška se rozhodla v tomto konceptu pokračovat.

Film se vyznačuje surovostí, zachycuje realitu takovou, jaká je. Natáčení probíhá přímo v jedoucím vlaku za plného provozu bez kulis či líbivých úprav. Neuhlazenost filmu se promítá i ve výběru představitelů hlavních rolí, které režisérka hledala mezi neherci, amatérskými herci nebo studenty herectví. O tvůrčím záměru uvedla:

Cílem není technická čistota formy, ale její soudržnost, komplexnost a intenzita. Všechny povídky vizuálně pojí jejich syrovost, netočíme v naaranžovaném kupé v ateliéru, chceme kameru, která vypadává z kompozice a sem tam narazí do dveří, když strojvedoucí nezvládne zatáčku. Chceme hnusné pištění brzdícího vlaku a herce, kteří se nebojí zadrhnout v plynulé řeči nebo použít syntakticky nepřípustný slovosled.

Zoo vypráví příběhy, které jsou blízké každému divákovi, jenž občas cestuje vlakem. Každý jistě zná ten pocit, kdy prochází uličkou, nakukuje do kupé a hledá vhodné spolucestující pro následující desítky minut cesty. Totéž zažívají i filmoví hrdinové, jejichž volba kupé však není vždy ta nejšťastnější. Pár zlodějů, Patricie a Majkl, hledají vhodnou oběť, narazí na spícího studenta Petra. Jsou však vyrušeni, a proto jdou okrást dalšího spícího, nic netušícího cizince. Petr tedy zůstane jako oběť Jerrymu, jenž působí jako pouhý dotěrný otrapa vysmívající se vzornému „nalajnovanému“ způsobu života. Slečna F. hledá mezi cestujícími svého vyvoleného. Každý může být právě ON, na každého to musí zkusit. Že by to byl introvertní Čarlí nebo snad sebevědomý gangster Stain? Síť osudů se proplétá a komplikuje. Jediný, kdo by snad mohl vědět víc, je průvodčí, který je ale nedostižitelnější než Godot. “Při sledování osudů se nedá ubránit přirovnání celého vlaku k zoo plné klecí, voliér a podivuhodných exponátů,” vysvětluje Tereza Kovářová hlavní motiv.

Snímek je nyní ve fázi příprav, natáčet se bude na konci března. Vzniká pod záštitou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jako absolvenstký diplomový film. Premiéra je plánovaná na podzim tohoto roku. “Věříme v alternativní formy distribuce, stejně jako v případě mého předchozího filmu Skoro úplně vymyšlený film,” dodává režisérka.

Zapojte se do projektu i vy!

Zažili jste ve vlakovém kupé něco neobvyklého, zábavného nebo šíleného? Podělte se o to a zašlete tvůrcům filmu své zážitky! Tím nejlepším se nechají inspirovat pro natočení jedné z povídek, a ocení ho originálním filmovým dárkem, lístky na premiéru a DVD s hotovým filmem. Vaše zážitky posílejte do 28. 2. na e-mail info@zoo-film.cz.

Více informací o filmu, včetně ukázky v podobě první povídky naleznete na webu www.zoo-film.cz nebo na Facebooku.

Zoo

Scénář: Tereza Kovářová, Martin Jašek
Režie: Tereza Kovářová
Kamera: Matěj Piňos
Střih: Hanka Dvořáčková
Zvuk: Samuel Jurkovič
Hudba: Death of the Fairies
Hrají: Orlin Stanchev, Martin Jašek, Julie Goetzová, Tigram Hovakimyan
Marketing: Eva Césarová
Vedoucí produkce: Monika Suchanková
Producent: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta Multimediálních Komunikací
Česká republika, 2015, 60 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru