Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 2. ročník Scandi se blíží

2. ročník Scandi se blíží

2. ročník Scandi se blíží

POZVÁNKA na severskou filmovou lekci Scandi 

Přehlídka severských filmů Scandi se vrací. 13.–19. ledna proběhne v českých kinech, od 20. do 24. ledna na Slovensku. Podobně jako Be2Can budou filmy k dispozici také prostřednictvím VOD a na televizním kanálu Film Europe Channel. Detaily včetně kompletního programu v českých a slovenských kinech najdete zde.

Před rokem bylo Scandi koncipováno jako přehlídku pěti krajin severu, které dokáží vyhrát prestižní Benátky a zároveň potěšit publikum stylovým thrillerem, dobrou seriálovou a televizní produkcí i variabilitou a kvalitou herců. A tento rok platí to samé.

Erbovním titulem Scandi 2016 je film O kuřatech a lidech Anderse Thomase Jensena, který se svým typicky potměšilým a lehce fekálním humorem obsadil idoly dánského filmu do něčeho, co by slabší herce nejspíš nadobro kariérně odrovnalo. Očekávané thrillerové krimi o hraničním rozhodnutí bezúhonného policisty přinese oscarová Susanne Bier a její Druhá šance, natočená mimochodem podle Jensenova scénáře. Debuty a komedii zastupuje Harold, silnou tradici filmu pro děti a mládež zase snímky Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek, Operace Arktida a Dcera čarodějnice, který je spjatý i s českým prostředím, neboť vznikal na Barrandově. Stereotyp finské nevrlosti, který se, jen tak na okraj, nezakládá úplně na pravdě, představí věčný Mrzout. Nesmí chybět ani filmový úlet a zároveň „day and date“ release Norský nindža, který oživuje kulturu béčkových sci-fi pecek v norských reáliích. Norové se obecně výzev nebojí, což dokazuje i v domácích kinech nesmírně úspěšný katastrofický film Vlna (800 000 diváků). V neposlední řadě Scandi přinese i několik repríz výjimečných filmů z minulého roku. Scandi však zůstává především aktuální přehlídkou.

Podobně jako v případě Be2Can přehlídka nabídne i dvojici témat, která Scandi 2016 provázejí. Můžeme je označit třeba jako „výrazné osobnosti rozdílných generací“. Na jedné straně stojí výrazný a etablovaný švédský auteur Roy Andersson, kterého přehlídka představí nejen jako režiséra nezaměnitelných hraných filmů, ale i jako tvůrce nadčasových reklam. Na straně druhé máme elitního dánského scenáristu a režiséra Anderse Thomase Jensena, který reprezentuje jak žánrovou univerzalitu skandinávské kinematografie, tak zálibu v perverzním a těžko zařaditelném humoru. Přesvědčit se můžete nejen v novince O kuřatech a lidech, ale i v dvojici jeho klasických něžných „drsňáren“, rodinné gangsterce Blikající světla a kanibalské komedii Řezníci.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru