Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 7. Antropofest se blíží

7. Antropofest se blíží

7. Antropofest se blíží
POZVÁNKA na 7. ročník Antropofestu (29.30. 1., Bio Oko)

Mezinárodní filmový festival Antropofest přináší do Prahy již posedmé unikátní snímky s antropologickou tematikou. Během dvou festivalových dní (pátek 29.  sobota 30. ledna 2016) bude v kině Bio Oko promítnuto celkem 13 filmů natočených antropology v různých částech světa, například v Peru, Etiopii, Mexiku, Austrálii, USA, Bolívii, Bulharsku, zavítáme ale i do České republiky. Filmy, některé z nich ověnčené festivalovými cenami, jiné festival uvede ve světové premiéře, budou doprovázeny diskuzemi s českými i zahraničními autory a odborníky.

„Do programu jsme letos zařadili také velmi aktuální snímky reflektující problematiku uprchlíků. Ve světové premiéře uvedeme film českého etnologa Michala Pavláska s názvem Searching for the Exit, jeho výzkum na makedonské hranici doprovodí také fotografie pořízené v terénu,“ podotýká ředitelka Antropofestu Štěpánka Proučilová.

Festival v pátek 29. ledna zahájí vernisáž výstavy fotografií Michala Pavláska z balkánské uprchlické trasy s názvem „Nechceš to všechno opustit, ale musíš“. Jak sám tvůrce prozrazuje: „První den v červenci jsme se vydali na srbsko-makedonské a makedonsko-řecké hranice poskytnout pomoc běžencům, kteří již měsíce bez zájmu veřejnosti a médií o jejich osud mířili za snem do Evropy. Během dalších návratů na místa, která leží na balkánské migrační trase, byl pořizován filmový materiál a fotografie, které se události tohoto léta pokouší zpřítomnit.“

maries-dictionary- 25fps

Během pátečního večera mohou diváci zhlédnout celkem pět snímků, mezi nimi například film australské antropoložky Mandy Hughes, která natočila film o uprchlících z Myanmaru s názvem Last Refuge: Food Stories from the Myanmar to Coffs Harbour. Někteří z těchto přistěhovalců strávili více než 20 let v uprchlických táborech. Dále se diváci mohou těšit na již zmiňovanou světovou premiéru filmu Searching for the Exit. Film přináší osobně laděnou výpověď o nucené migraci uprchlíků do Evropy. Autor filmu Michal Pavlásek strávil mezi uprchlíky během léta 2015 několik týdnů, kdy měl možnost s lidmi odcházejícími zejména ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu navázat úzké osobní vztahy. Skrze obrazy a svědectví samotných uprchlíků dává divákovi prostor prožít cestu společně s nimi, nahlédnout migraci z bezprostřední blízkosti, stát se uprchlíkem.

V sobotu 30. ledna se diváci mohou těšit na české i zahraniční hosty. Svůj snímek Girl, are you married? přijedou ve světové premiéře osobně představit jeho autoři: mexický filmař Felipe Moran a slovenská antropoložka Kristýna Jamrichová. Jejich film pojednává o romské komunitě, která je skutečným novodobým urbánním kmenovým společenstvím uprostřed velké a různorodé mexické společnosti. Film nám dá odpověď, jestli se daří, či nedaří těmto Romům uchovat svůj tradiční romský pohled na svět.

SONY DSC

Až ze San Franciska přijede uvést svůj snímek s názvem Haight Love americký antropolog Grant Hayes. Známá čtvrt San Franciska Haight Ashbury je už od 60. let oblíbeným místem setkávání pro bezdomovce a toulavé mladé lidi z celých Spojených států. Komunita mladých, která se zde často shromažďuje, se střetává s dalšími skupinami trvale bydlících lidí a obchodníků v této čtvrti. Identita Haight Ashbury je předmětem neustálého sporu mezi těmito protikladnými skupinami…

Festival Antropofest pořádá stejnojmenný spolek, který se skládá z absolventů studijního oboru sociální antropologie a dalších příznivců. Jeho cílem je nabídnout divákům zhlédnutí filmů, které jsou vzhledem ke svému pojetí jedním z výzkumných nástrojů tohoto oboru. Prostřednictvím těchto specifických dokumentů můžeme společně poznávat život nejrůznějších lidských společenství, sociálních skupin či jedinců z celého světa.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru