Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Z pohledu penzionovaného nočního hlídače

Z pohledu penzionovaného nočního hlídače

Z pohledu penzionovaného nočního hlídače
STREAM ZDARMA: 6 filmů Andrease Horvatha (DAFilms.cz, 4.–17. 7) –

Rakouský audiovizuální umělec Andreas Horvath patří mezi nejvýznamnější představitele současné středoevropské kinematografie. Původně ve Vídni vystudovaný fotograf, jehož záhy okouzlila filmová řeč, s každým snímkem prozkoumává nejenom nové téma, ale také další možnost filmového vyjádření. Ve zdarma nabízené retrospektivě se proto můžete setkat se snímky středometrážními, celovečerními, natočenými na filmový formát super 8, laděnými politicky i poeticky. Nechte se nadchnout pro neúnavný průzkum filmového média a na dva týdny se staňte členem online dokumentární výpravy pod vedením vítěze filmových festivalů v Karlových Varech a Chicagu, autora několika fotoknih a fotografických cyklů, Andrease Horvatha. Šest snímků je zdarma ke zhlédnutí do 17. července. Přímo na webu 25fps si můžete pustit snímek Z pohledu penzionovaného nočního hlídače, který před 10 lety na karlovarském festivalu získal ocenění pro nejlepší dokument do 30 minut.

V roce 1977 natočil Krzysztof Kieślowski film Z pohledu nočního vrátného. Významné dílo pesimistické vlny polského dokumentu je esencí vztahu člověka a komunistického režimu. Dělnický strážník je představitelem těch, kteří mu věrně slouží. Předpisy jsou víc než lidi, říká muž dohlížející na životy druhých.

V roce 2005 navštívil rakouský režisér Andreas Horvath vysloužilého strážníka v jeho jednopokojovém bytě na varšavském předměstí a natočil druhou verzi filmového hrdiny. Jeho snímek nabízí nejen polaritu mezi dvojím obrazem člověka v dokumentu, ale zároveň postihuje proměnu polského života během uplynulých třiceti let. _ Kieślowski ve své době ukázal především mechanismus znevolnění a metody, jimiž moc dosahovala svých cílů. Morální neklid mohla probudit právě takto zobrazená ikona reálného socialismu. Naproti tomu chce Horvath bez předpojatosti poznat současnou existenci člověka, který se jí kdysi stal.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru