Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Art Film Fest 2016 představuje kompletní program

Art Film Fest 2016 představuje kompletní program

Art Film Fest 2016 představuje kompletní program

Od pátku za týden začne slovenský Art Film Fest, jenž se při svém 24. ročníku přestěhoval z Trenčína a sousedních Trenčianských Teplic na druhý konec Slovenska, do Košic (informovali jsme o tom zde). I když se tak nám Čechům na AFF markantně prodloužila cesta, absolvovat těch pár hodin ve vlaku navíc bude rozhodně stát za to.

i daniel blakeVěrný svému názvu totiž slovenský festival do svého programu kromě jiného každoročně zahrnuje divácky očekávané festivalové hity dané sezóny. Výkladní skříní toho nejlepšího ze třech nejvýznamnějších evropských festivalů, Benátky-Berlinale-Cannes, bude sekce Be2Can Starter, která je jakýmsi předvojem 3. ročníku významné podzimní přehlídky organizované společností Film Europe. V prvé řadě se tak můžeme těšit na letošního vítěze Zlaté palmy z Cannes, společensky angažované drama kritizující byrokracii britského sociálního systému Já, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016) v režii Kena Loache. Představitel postavy Daniela Dave Johns se v Košicích dokonce objeví jako festivalový host.

Ivanu Hroncovi a jeho týmu z Film Europe se pro Be2Can rovněž podařilo sehnat vítězný film z Benátek, venezuelské drama Zdaleka (Desde allá, 2016) od Lorenza Vigase o milostném vztahu mezi padesátníkem z Caracasu a teenagerem, kterému muž nabídne ochranné rámě. Velký divácký zájem bude beze sporu o německý film Toni Erdmann (2016) od Maren Ade, který byl jedním z favoritů letošní canneské hlavní soutěže a jenž si odtamtud odvezl cenu FIPRESCI. Snímek balancující na pomezí rodinného dramatu a komedie pojednává o muži se specifickým smyslem pro humor, který si ve snaze přiblížit se své dospělé dceři-kariéristce vymyslí vlastní alter ego. Dalšími tituly z Cannes budou 24 týdnů (24 Wochen, 2016) Němky Anne Zohra Berrached, jenž vyvolal kontroverze tématem morálního konfliktu nastávajících rodičů, a nejnovější počin rumunského autora Cristi Puia Sieranevada (2016). Tříhodinový snímek o čtyřicátníkovi (ztvárněném známou hereckou tváří rumunské nové vlny Mimim Branescem) a jeho rodině, která se setká, aby si připomněla osobu zemřelého dědečka, oplývá pro režiséra typickým stylovým minimalismem. Kromě toho budou v Be2Can Starter uvedeny i další evropské novinky od Thomase Vinterberga (Komuna, 2016), Alexandera Sokurova (Frankofonie, 2016) či Danise Tanoviće (Smrt v Sarajevu, 2016).

Další pozoruhodné tituly soudobé evropské produkce budou k vidění v sekci Evropská zákoutí, jako například nový počin italského dokumentaristy Gianfranca Rossiho Požár na moři (Fuocoammare, 2015) tematizující uprchlickou krizi očima dvanáctiletého chlapce z italského ostrova Lampedusa, který letos v Berlíně získal hlavní cenu Zlatého medvěda. Tematickým i stylovým protipólem mu bude projekt Rossiho kolegy, Itala Mattea Garroneho Pohádka pohádek (Il Racconto dei Racconti, 2015), na úrovni lokací a kostýmů opulentní snímek ze světa pohádek podle neapolského básníka počátku 17. století Giambattisty Basileho. Anglicky mluvený, koprodukční film Itálie, Francie a Velké Británie v hlavních rolích uvádí Salmu HayekVincenta CasselaJohna C. Reillyho a jako autor hudby u něj figuruje Alexandre Desplat.

Baccalaureat Fronty se jistojistě budou stát i na nový film dalšího uznávaného Rumuna Cristiana Mungia Zkouška dospělosti (Baccalaureat, 2016), jímž režisér navázal na své předchozí canneské úspěchy s filmy 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, 2007) a Na druhé straně kopců (După dealuri, 2012). Zatímco prvně jmenovaný vyhrál Zlatou palmu, druhý byl ověnčen cenou za scénář. A konečně aktuální Zkouška dospělosti Mungiovu kolekci obohatila o vítězství v režisérské kategorii. Komorní drama, jež podle režisérových vlastních slov pojednává „o zásadách a ústupcích, rozhodnutích a volbách, o vzdělávání, rodině a stárnutí“, se o cenu za režii na prestižním francouzském festivalu podělilo s Assayassovým snímkem Personal Shopper (2016).

Kromě dalších titulů Evropská zákoutí uvedou i dva belgicko-francouzské snímky, komedii Saint-Amour (2016) autorské dvojice dvojice Benoît Delépine a Gustave Kervern, v níž otec se synem se zastávkami po vinicích cestují taxíkem na farmářský festival, a Belgica (2016) z prostředí stejnojmenného hudebního klubu, k níž dělali hudbu Soulwax.

O hudbě bude pojednávat i biografický film o Milesi Davisovi, který pod názvem Miles Ahead jako svůj režijní debut natočil známý americký herec Don Cheadle. Ten bude zařazen ve Variety Select: Art Films s tituly o umění a umělcích, které pro festival vybrali kritici magazínu Variety. V této sekci je kupříkladu i dokument Mr. Gaga (2015) v režii Izraelce Tomera Heymanna o prominentním tanečním choreografovi Ohadovi Naharinovi, který si oblíbili diváci na festivalu SXSW v texaském Austinu. Antonia. (2015) debutujícího Ferdinanda Cita Filomarina mapuje posledních deset let ze života talentované italské básnířky Antonie Pozzi, která v šestadvaceti letech spáchala sebevraždu. Brazilský snímek Nise: Coração da loucura (Nise: The Heart of Madness, 2015) Roberta Berlinera pojednává o výstavě uměleckých děl duševně nemocných pacientů, kterou v 50. letech v Riu de Janeiru zorganizovala charismatická psychiatrička Nise da Silveira.

Queen-Earth-Poster-Elisabeth-MossNa loňský divácký úspěch navážou American Indies II, kam je např. zařazena Transdarinka (Tangerine, 2015) nahlížející do komunity transsexuálů z Los Angeles, kterou Sean Baker a jeho štáb natočil na iPhone 5S, dále hororový snímek Královna země (Queen of Earth, 2015) režisérky Alex Ross Perry o pobytu dvou kamarádek v odlehlém domě u jezera nebo drama ze života lehkomyslného dvacátníka z New Yorku s názvem James White (2015). Výběr zahrnuje i dva festivalové hity tematizující dospívání: Deník puberťačky (The Diary of a Teenage Girl, 2015) situovaný v San Franciscu 70. let, který uspěl v berlínské sekci Generation 14 a na Sundance (cena za kameru), a porotou a diváky tamtéž oceněný Já, Earl a holka na umření (Me and Earl and the Dying Girl, 2015).

Mezi objevy světové nezávislé scény, které prezentuje Láska a anarchie, bude mj. Velkou cenou poroty na loňském Berlinale oceněný Klub (El Club, 2015) chilského režiséra Pabla Larraína vyprávějící o komunitě duchovních žijících na odlehlém místě na pobřeží Chile, jíž naruší příchod nového kněze. Taklub (2015) filipínského režiséra Brillanteho Mendozy, jemuž byla loni v Cannes udělena Cana ekumenické poroty, pro změnu pojednává o osudech přeživších ničivého tajfunu Haiyan, který si v roce 2013 na Filipínách vyžádal přes pět tisíc lidských obětí. Rotterdamským Tygrem se pyšní peruánská Videofilia (2015) o mladistvé flákačce experimentující s drogami a virtuálním sexem. Českou republiku bude v sekci zastupovat kriticky ceněný debut Štěpána Altrichtera Schmitke (2014).

Festivalový program sestavený z šestnácti sekcí dále rozšiřuje výběr domácích filmů Slovenská sezóna, asijské Přísliby z východu či tradiční půlnoční žánrovky, mezi než byla zařazena i nedávno digitálně restaurovaná česká sci-fi Ikarie XB1 (1963) v režii Jindřicha Poláka, ale i novinka High-Rise (2015) britského provokatéra Bena Wheatleyho či režisérský sestřih hororové klasiky Williama Friedkina Vymítač ďábla (The Exorcist, 1973).

Jako ctění hosté byli letos na Art Film Fest pozváni britští režiséři Alan Parker a Stephen Daldry, srbský herec Lazar Ristovski, známý kupříkladu z Kusturicova Undergroundu (1995), již zmiňovaný Brit Dave Johns a také český herec Karel Roden.

Kompletní program festivalu najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru