Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Strhující příběh jednoho hudebního klubu

Strhující příběh jednoho hudebního klubu

Strhující příběh jednoho hudebního klubu

RECENZE: Belgica (režie: Felix Van Groeningen, 2016) – JANA BÉBAROVÁ –

Sex, lži a rock’n’roll. A drogy a alkohol. Tak by mohla znít klíčová slova či rovnou motto nového filmu belgického režiséra Felixe Van Groeningena Belgica. Snímek, který letos na Sundance získal cenu za režii v sekci světových hraných filmů, je sondou do osobitého prostředí hudebního klubu Belgica (inspirovaného skutečným podnikem v Gentu) a jeho pulzujícího života nezřízených bohémských večírků.

Van Groeningenovo jméno se za hranicemi jeho rodné země začalo výrazněji skloňovat před čtyřmi lety v souvislosti s jeho melodramatickým snímkem Přerušený kruh (The Broken Circle Breakdown, 2012) o osudové lásce, jíž život klade těžké překážky, který se dostal do nejužšího výběru titulů nominovaných na zahraničního Oscara. Avšak tam, kde bluegrassovou hudbou prodchnutý Přerušený kruh zaváněl sladkobolným kýčem, Belgica naopak strhuje nespoutanou až surovou živelností.

belgica_web_eventÚstřední příběhová linka, na jejímž pozadí Groeningen dekadentní klubový život portrétuje, je soustředěna kolem hlavních postav dvou bratrů-obchodních partnerů Joa a Franka, kteří Belgicu založili a ze zaplivaného baru ji proměnili ve vyhledávanou klubovou scénu hostící řadu progresivních hudebních uskupení. Ač jsou jsi blízcí, jejich charaktery stojí na vzájemném kontrapunktu. Jednooký Jo (Stef Aerts) je „křehký“ mladík, nad nímž starší Frank (Tom Vermeir) nejen kvůli jeho hendikepu vždy držel ochrannou ruku. V průběhu však ten slabší ukazuje svou průbojnost a sílu a naopak ten, co byl zprvu iniciativnější, se mění v slaboškou trosku.

Belgica je archetypálním příběhem o vzestupu a pádu jedince i jeho životního díla. Sdíleným entuziasmem sourozenci Belgicu vyprofilují jako úspěšný podnik, jehož správa se jim se stupňující slávou a s ní spojenou ztrátou soudnosti vymkne z rukou. Právě zasazením do specifického univerza hudebního klubu režisér takto „obyčejnou“ a nikterak originální zápletku ozvláštňuje a ve spojení s pulzujícím hudebním soundtrackem dodává filmu po formální stránce stylový „look“. Hudba, pod níž jsou autorsky podepsaní Soulwax, je jeho hnacím motorem, buduje jeho atmosféru a zintenzivňuje jeho emocionální účinek.

belgicaBelgická formace bratrů Davida a Stephena Dewaeleových působí na hudební scéně již dvacet let, během kterých si společně s dalšími členy vybudovala respekt jako alternativní rocková kapela. Kromě toho se Dewaeleovi proslavili projektem 2ManyDjs a v oblasti DJingu se věnují i remixování vlastních songů Soulwax (všechny tyto tváře bratrské dvojice představil dokument Part of the Weekend Never Dies z roku 2008). Svébytnost a hodnota původního filmového soundtracku od Soulwax, které s Felixem Van Groeningenem pojí dlouholeté přátelství, spočívá v precizním propojení klubového života a jeho „obyvatelů“ (jako rodákům Gentu bylo všem třem toto prostředí velmi blízké). Za účelem postihnutí osobitosti a žánrové různorodosti hudebníků, kteří v Belgice vystupovali, Soulwax vytvořili patnáct (!) fiktivních skupin různých stylů a žánrů – od rocku, hardcore punku přes indie elektroniku a Djs až po reggae, blues či turecký folk-pop. Jako přidanou hodnotu jim dokonce vymysleli i fiktivní biografie (k přečtení zde).

Tempo, které Belgica na začátku nastolí, nepolevuje do samotného konce a postupně graduje v intenzivní závěrečnou katarzi. Divák proniká do nezřízeného životního stylu hrdinů, prožívá s nimi jejich euforii a zároveň pociťuje i těžkou kocovinu, která přichází poté. Suma sumárum, Belgica je svébytný hudební film, který tu už dlouho nebyl. Nad jeho zhlédnutím v kině netřeba váhat, intenzivní zážitek je zaručen.

V předpremiéře a za osobní účastní režiséra bude film uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Do kinodistribuce snímek 7. července uvede společnost Artcam, která v rámci projektu Dělám kino přichází i s možností alternativní distribuce. Kromě klasických kin tak bude možné film promítat i v prostorách mimo klasické kinosály, například v klubech, barech, kavárnách a dalších kulturní prostorech, jež nesplňují parametry standardního kina.

Belgica

Režie: Felix van Groeningen
Scénář: Arne Sierens, Felix van Groeningen
Kamera: Ruben Impens
Střih: Nico Leunen
Hudba: Soulwax
Producent: Dirk Impens
Zvuk: Jan Deca
Hrají: Stef Aerts, Tom Vermier, Dominique Van Malder, Charlotte Vandermeersch, Jean-Michel Balthazar, Sam Louwyck
Belgie, 2015, 127 min
Česká premiéra: 7. července 2016 (Artcam)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru