Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Blíží se pátý ročník EAST DOC PLATFORM – největší dokumentární akce v regionu

Blíží se pátý ročník EAST DOC PLATFORM – největší dokumentární akce v regionu

Blíží se pátý ročník EAST DOC PLATFORM – největší dokumentární akce v regionu

Institut dokumentárního filmu (IDF) představí v Praze 7. – 13. března již popáté akci East Doc Platform. Motto letošního ročníku zní SIGHT SPECIFIC a vyjadřuje jak rozmanitost pohledů a přístupů k tématům, tak jedno ze zaměření letošního programu – site specific projekce a diskuze jako alternativní formu filmové distribuce a podporu dialogu mezi tvůrci a diváky.

V nabídce letošního KineDoku nechybí festivalové hity

East Doc Platform - vizuálBěhem minulého roku proběhl pilotní ročník jedinečného projektu organizovaného IDF s názvem KineDok, spočívajícího v projekcích autorských dokumentů na netradičních místech v pěti zemích. Letos představí KineDok dalších 15 autorských dokumentů včetně oceňovaných festivalových hitů a nabídne možnost site-specific promítání nově i divákům v Polsku a Norsku. KineDok se letos představí nejen v různých alternativních prostorách, ale také na East Doc Platform. V Institutu Cervantes proběhne dvoudenní KineDok konference zaměřená na inovativní formy distribuce. V rámci konference se 10. března od 20:30 ve Vinohradském pivovaru uskuteční slavnostní projekce polského dokumentu 6 degrees. Snímek je inspirován teorií sociálního psychologa Stanleyho Milgrama Šest stupňů odloučení, která předpokládá, že každý člověk je s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti sobě navzájem známých lidí. Teorii se tvůrci filmu snaží dokázat formou road movie sledující vztahovou síť varšavské punk-rockerky Martyny a mexického farmáře Antonia. Projekce pouze s anglickými titulky je otevřená veřejnosti. Podrobnější informace a především seznam kinedokových míst v celé České republice s daty projekcí najdete na www.kinedok.net a na FB stránkách projektu.

Nejnovější podoby dokumentárního žánru

I v letošním roce se budou moci návštěvníci East Doc Platform seznámit s těmi nejzajímavějšími transmediálními projekty vybranými do sekce Doc Tank. Jejich tvůrci se odvážně pustili např. do urbanismu nebo do dokumentování snahy zlepšit veřejný prostor. Chybět nebude ani kinematografické investigace se sociálním přesahem na téma alkoholismu hlavy státu. V rámci otevřeného programu bude možné navštívit řadu zajímavých přednášek. Jedna z nich se bude týkat co nejefektivnějších sociálních kampaní a vystoupí na ní hned dva zkušení odborníci. Švédský režisér Fredrik Gertten, autor filmů Banány! o boji s nadnárodní společností Dole, představí v souvislosti se svým novým dokumentem Kola versus auta hnutí We are many sdružující vyznavače jízdy na kole z celého světa a mobilní aplikaci Bike Data Project. Oceňovaná britská producentka Sarah Mosses, která např. v souvislosti s dokumentem Ping Pong velmi úspěšně motivovala seniory k účasti na amatérských turnajích ve stolním tenise, přítomné seznámí s kampaní k filmu Nejdřív nás budou muset zabít o pronásledovaných hudebnících z Mali, jež je možné podpořit zakoupením jejich hudby.

Bohaté menu pro dokumentární fajnšmekry

Russian viewfinders1Příznivci dokumentárního žánru by si na letošní East Doc Platform neměli nechat ujít vystoupení celé řady renomovaných světových odborníků. Britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner nechá diváky nahlédnout do zákulisí vzniku filmu Ruský datel, který vyhrál hlavní cenu poroty na festivalu Sundance a bude k vidění na festivalu Jeden svět. Na Jednom světě bude také promítán snímek Švédská teorie lásky, jehož režisér a uznávaný filmový tvůrce Erik Gandini, který se proslavil především oceňovaným snímkem Videocracy o morálním rozkladu v Itálii za vlády Silvia Berlusconiho, seznámí návštěvníky se základy své umělecké tvorby a režisérského řemesla. Velmi zajímavý zážitek slibuje masterclass původem novozélandské střihačky usazené v Los Angeles Mayi Hawke, která mimo jiné spolupracovala na osmi filmech Wernera Herzoga i na snímcích Errola Morrise. Součástí EDP bude také prezentace Připravované české dokumenty s potenciálem mezinárodní distribuce. Připravované snímky představí samotní tvůrci včetně např. režiséra Lukáše Kokeše, který se ve svém stylizovaném dokumentu Nic jako dřív snaží proniknout do světa současných teenagerů v prostoru geografické a sociální periferie uprostřed Evropy.

Otevřený program EDP probíhající v anglickém jazyce je přístupný všem zájemcům z řad veřejnosti. Většina akcí se uskuteční v Institutu Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2). Více na www.DOKweb.net

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru