Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Noir Film Festival – Ellroy. James Ellroy

Noir Film Festival – Ellroy. James Ellroy

Noir Film Festival – Ellroy. James Ellroy

POZVÁNKA na 4. ročník Noir Film Festivalu (18. – 21. 8. 2016, hrad Křivoklát) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Před několika dny na svém blogu Radomír D. Kokeš předpokládal, že se letos povede realizovat čtvrtý ročník Noir Film Festivalu (potřetí na středověkém hradě Křivoklát), a my už dnes víme, že přípravy na tuto akci jsou v plném proudu. Začneme tím nejdůležitějším, takže kalendáře či diáře do ruky a zaškrtnout 18. až 21. srpen (doufejme, že se ve finále neobjeví na hradním nádvoří nějaký „spřátelený“ tank).

Během těchto čtyř dnů organizátoři chystají 40 projekcí v 9 programových sekcích. Zatím prozraďme, že přesah do současného filmu zajistí filmy natočené podle románů či scénářů Jamese Ellroye (nar. 1948). Osobně jsem se s dílem tohoto autora poprvé seznámil ještě v socialistickém kině, kam dorazila drsná kriminálka Polda (Cop, 1988) s Jamesem Woodsem. Některé hlášky z českého dabingu jsme pak se spolužáky opakovali ještě několik měsíců. Patřím také k těm, kteří si dodnes myslí, že nejlepším filmem roku 1997 nebyl Cameronův Titanic, nýbrž Hansonovo L. A. – Přísně tajné. Mimochodem, literární předloha je jednou ze dvou knih, které Ellroyovi u nás vyšly, a po jejím přečtení pochopíte, jak chytře z ní Hanson a Helgeland vydestilovali svůj oscarový scénář. Tou druhou knihou je Bulvární Amerika a na rozdíl od L. A. – Přísně tajné (nebo Černé Dahlie zfilmované Brianem De Palmou) nepatří do čtveřice románů odehrávajících se v Los Angeles, nýbrž do tzv. Underworld USA Trilogy. Nechápu, proč se tuzemští nakladatelé Ellroye tak bojí.

Tři filmy bude spojovat místo činu San Francisco. Taky vás okamžitě napadl první záběr Maltézského sokola (1941)? Ten se ovšem hrál v sekci Hard-boiled noir v roce 2013 ještě na Kokoříně.

Kirk Douglas a Olivia de Havilland na filmovém festivalu v Cannes v roce 1953.

Kirk Douglas a Olivia de Havilland na filmovém festivalu v Cannes v roce 1953.

Pocty letos náležejí dvěma oslavencům, Olivia de Havilland se narodila 1. 7. 1916 a Kirk Douglas 9. 12. 1916. Neskutečná výdrž. Paní de Havilland jsem asi před patnácti lety psal o autogram a nějak to nevyšlo, takže jsem tenkrát usoudil, že už na tom zdravotně moc dobře nebude. A vida! Copak asi od nezapomenutelné Melanie z Jihu proti Severu (1939) uvidíme? Předpokládám, že žádný z báječných dobrodružných filmů, které natočila s Errolem Flynem, ale tahle dáma má ve své filmografii i výtečné noirové kousky.

A československé/ české televizní filmy noir je to poslední, co zatím můžu odtajnit.

Aha, dosud jsem se nezmínil o penězích. Vstupné bude stejné jako loni, tedy 90 Kč za projekci, ty na hradním nádvoří o třicet korun dražší a do věže si můžete jít sednout za padesát. O patrony (ty z řad filmových tvůrců) také nemějte strach, i když jedním z potvrzených je zrovna Jiří Strach. Infantilní slovní hříčky na závěr, tak to má být.

Loni měly největší divácký úspěch Plynové lampy, Dotek zla, Proces, Havran a Velké hodiny. Na tom, jaké filmy to budou letos, se můžete podílet i vy: 18.- 21. 8. 2016. Místo činu: Křivoklát.

NFF web
NFF Facebook
NFF Twitter

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru