Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Rakshan Bani Etemad bude předsedat porotě 6. Festivalu íránských filmů

Rakshan Bani Etemad bude předsedat porotě 6. Festivalu íránských filmů

Rakshan Bani Etemad bude předsedat porotě 6. Festivalu íránských filmů
Nejvýznamnější režisérka íránské kinematografie Rakshan Bani Etemad bude předsedat porotě 6. Festivalu íránských filmů

Festival íránských filmů se po roce opět vrací. Stejně jako v uplynulých letech zůstává i šestý ročník věrný své tradici v každoročním rozšiřování programu i míst konání. Hlavní část festivalu se uskuteční v Praze od 10. do 15. ledna 2017 – tradičně v kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Royal a nově také Kině Pilotů. Poté se festival od 17. do 18. ledna přesune do brněnského Kina Scala a od 19. do 21. ledna do bratislavského Kina Lumiére.

Mnoho filmů z nadcházejícího festivalu bude na začátku roku 2017 uvedeno v České a Slovenské republice premiérově. U některých filmů půjde navíc o premiéru středoevropskou.

Umělecký ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand, se kterým jsme loni publikovali rozhovor, řekl:

Nadcházející šestý ročník festivalu nabídne divákům nejen íránskou tvorbu, ale také snímky umělců tvořících mimo Írán. Tímto se snažíme podnikat další krůčky v mazání hranic mezi uměním vznikajícím v Íránu i mimo něj.“

Multinárodnostní bude rovněž zastoupení hostů festivalu. Zúčastní se ho významné osobnosti z různých zemí i rozličných profesí.

„Jednou z hlavních osobností bude nejvýznamnější režisérka v historii íránské kinematografie Rakshan Bani Etemad, která bude předsedkyní poroty
6. ročníku Festivalu íránských filmů. Vedle ní zasednou v porotě ještě další významné osobnosti.“ 

Oproti předchozím ročníkům zůstane neměnná hlavní programová sekce festivalu: celovečerní filmy, Dokumentární filmy, Krátké filmy. Pestrou multižánrovou nabídku, která doplní bohatý filmový program, přinese doprovodná sekce festivalu. V rámci ní vystoupí mimo jiné na jedinečném koncertu v Praze íránská hudební formace Golnar & Mahan, která představí výjimečnou fúzi tradiční íránské hudby, amerického jazzu a afrokubánských rytmů.

FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ

Festival íránských filmů byl založen v Praze v roce 2011 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal, a nyní je festival platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Tyto kulturní akce jsou nyní pořádány během celého roku. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti možnost seznámit se s íránským uměním a kulturou i mimo dobu konání filmového festivalu.

Během své existence přilákal festival na 18 000 diváků na filmy a doprovodné akce uváděné v některých z nejprestižnějších prostor v Praze, Brně a Bratislavě, jako jsou Kino Světozor, Kino Lucerna, Bio Oko, Divadlo Disk, Galerie Langhans, Royal, Kino Lumiere, Kino Scala, Kino Film Europe či Kino Lumière.

Oficiální stránky festivalu: http://iranianfilmfestival.cz

Facebook: https://www.facebook.com/IranianFilmFestival
Twitter: https://twitter.com/IranianFF

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru