Zde se nacházíte: 25fps » TV » Gabrielle: Warrior Princess

Gabrielle: Warrior Princess

Gabrielle: Warrior Princess
TV TÉMA: Silné ženské (hlavní) hrdinky KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ

Americký seriál Xena: Warior Princess každý zná a není ani novinkou, že se tento světoznámý a v mnoha směrech fenomenální seriál v blízké budoucnosti údajně dočká své obnovy. Tématem tohoto článku ovšem nebudou spekulace zabývající se novou podobou tohoto seriálu. V centru jeho zájmu stojí jedna z jeho klíčových postav. Zatímco téměř v každé souvislosti s tímto seriálem se mluví primárně o Xeně (Lucy Lawless) coby hlavní hrdince, tento článek je s ohledem na téma nesoucí název Silné ženské hrdiny věnován Gabrielle (Reneé O´Connor) – postavě, která je v porovnání s Xenou mnohdy upozaďována, přestože její význam v rámci seriálu je naprosto neopomenutelný.

Ta, co zdržuje Xenu

http://hercules-xena.wikia.com/wiki/Death_Mask>S postavou Gabrielle se v seriálu Xena: Warrior Princess setkáváme již od prvních minut pilotní epizody. A zatímco diváky na první pohled uchvátí všestranně výjimečná Xena, postava Gabrielle se od této epizody stává spíše „tou druhou“, která si musí své místo vedle Xeny coby jedinečné hrdinky budovat postupně napříč celým seriálem, který má celkem šest sezón.

O to víc si však právě tato postava zaslouží patřičnou pozornost. Zatímco postava Xeny je divákům představena od počátku kompletně se všemi charakterovými klady i zápory, Gabrielle se vyvíjí postupně a s každou další sezónou je její charakter obohacen o nové vlastnosti ať už kladné či záporné.

Jakmile se v první epizodě poprvé setkává s Xenou, která jí a dalším obyvatelům z její rodné vesnice zachrání život, je pevně rozhodnuta vydat se společně s ní na cesty. Jako mladá a světem nepoznamenaná dívka vidí v Xeně svůj vzor a naději na uskutečnění vlastních snů. Její zidealizovaná představa o světě i Xeně samotné se ale na jejich společných cestách velmi rychle mění. Zatímco Xena putuje světem a bojuje proti neutuchajícímu zlu ve snaze odčinit své vlastní hříchy z minulosti, zlem a zabíjením neposkvrněná Gabrielle se stává její jedinou přítelkyní. Pomáhá jí udržovat se na straně dobra a bránit bezmocné proti zlým silám či zákeřným zloduchům.

Na rozdíl od Xeny k boji nepoužívá násilí, ale své rozumové schopnosti. Přestože tyto schopnosti působí z počátku vedle akční Xeny poněkud neatraktivně, představují její největší přednost, díky kterým se Gabrielle i bez fyzického boje plně vyrovná Xeně.1

Z přítěže bojovnicí

http://www.fanpop.com/clubs/xena-warrior-princess/images/18729498/title/xwp-dreamworker-1x03-screencapPo boku Xeny obklopuje Gabrielle od počátku smrtelné nebezpečí. Zhruba od konce první sezóny začíná i ona nabírat mírné bojové zkušenosti. Ty se pak s dalšími sezónami neustále prohlubují. Mění se i její celkový pohled na svět. V tomto směru u ní proběhne hned několik výrazných proměn a to jak fyzických, tak psychických.

Na úplném počátku se setkáváme s mladou a nezkušenou venkovankou, která vedle Xeny působí i svým vzhledem a vystupováním poněkud komicky. Zatímco Xena je zobrazena jako po všech stránkách atraktivní nebezpečná žena, která přitahuje nejen svým vzhledem, ale také ne vždy vzornou povahou, Gabrielle je doslova nevinná. Svědčí o tom její vzhled i chování. V obyčejné dlouhé hnědé sukni, modré blůze a se svojí optimistickou povahou často představuje zdroj řady komických situací, jež se v průběhu první sezóny objeví.

K výrazným změnám dochází s každou další sezónou. Odhlédneme-li od Xeny a jednotlivých dějových zápletek v rámci epizod, je celá druhá a třetí sezóna pro Gabrielle plná klíčový okamžiků. Od vesnické holky se například stává královnou Amazonek. http://www.eonline.com/news/692893/xena-turns-20-how-a-warrior-princess-changed-my-life S tím přichází i změna kostýmu spjatá s první zbraní typickou pro tuto postavu.2 Za zcela zlomovou je nutné považovat především čtvrtou epizodu třetí sezóny, kdy Gabrielle poprvé zcela vědomě zabije jakousi fanatickou kněžku.3 Tato chvíle je pro tuto postavu zásadní. Podpoří ji také prohlubující se ztráta iluzí o světě a bojové umění, které se co do účinnosti začíná přibližovat umění samotné Xeny. Z neustále zachraňované postavy se tak stává hrdinka zachraňující ostatní – princeznu bojovnici nevyjímaje.

Čím větší odvaha, tím kratší sukně

Zmiňovaná proměna kostýmu a celkového vzhledu je pro Gabrielle typická. V rámci šesti sezón dojde k několika těmto změnám, které zároveň poukazují na vývojový posun této postavy z hlediska charakteru a schopností.

http://hercules-xena.wikia.com/wiki/The_ProdigalVedle Xeny, jejíž kostým se prakticky nemění stejně tak, jako se výrazně neposouvá její vývoj, u Gabrielle jdou charakterové a dovednostní proměny ruku v ruce s jejím vzhledem. Skutečně platí, že čím odvážnější a samostatnější tato postava je, tím víc se stává přitažlivější po vzhledové stránce. Opět se tak utvrzuje stereotypní představa o podobě ženské akční hrdinky. V první sezóně, kdy je Gabrielle zcela nepoznamenaná bojem, nosí nejprve již zmiňovanou dlouhou hnědou sukni s modrou blůzou. S rostoucími dovednostmi mizí tato nepraktická sukně do nenávratna a objevuje se několik variací krátkých sukní v kombinaci s vršky, které odhalují dokonalou postavu. Paradoxně je Gabrielle odhalenější, než samotná Xena, přestože kůže v kombinaci s žensky tvarovaným bojovým krunýřem je nezapomenutelná. .

Specifická je v tomto směru zejména čtvrtá sezóna, která je pro vývoj této postavy opět velmi důležitá. Xena i Gabrielle přehodnocují svůj způsob boje proti zlu. Právě zde se nejvýrazněji projevuje snaha odklonit se od možnosti odpovídat na násilí pouze násilím. Velkou roli zde hraje téma víry a náboženství, jež se v této sezóně projevuje velmi silně. Gabrielle se zcela vzdává násilného jednání. V souvislosti s jejím vzhledem dochází asi k nejvýraznější proměně. Mizí dlouhé vlasy a až do konce seriálu zůstává zachován krátký střih, objevuje se tetování a kostým odkazující k nenásilnému stylu života. Tento vzhled však nemá dlouhé trvání. V epizodě nazvané Březnové Idy Gabrielle definitivně ztrácí veškeré iluze. V krizovém okamžiku, kdy je v boji raněna Xena, se chopí meče a ve snaze chránit ji pobije hned několik vojáků. Od tohoto okamžiku už se k nenásilnému postoji nikdy nevrátí.4

http://legionofleia.com/2016/03/xena-warrior-princess-will-be-an-out-and-proud-lesbian-in-rebootHrdinka s Xenou i bez Xeny

Gabriellin přerod v hrdinku graduje v průběhu předposlední sezóny. Výrazně tomu napomáhá také skutečnost, že postava Xeny je v příběhu těhotná.5 Pozornost je tak směřována především na Gabrielle. Vrchol pak představuje závěrečná dvojepizoda poslední sezóny s názvem Přítel v nouzi.6 Xena zde heroickou smrtí završuje své putování za napravením vlastních krutých skutků. Gabrielle se s jejím odchodem stává podobně neporazitelnou bojovnicí. Jako důkaz lze považovat proslulý chakram, který se Gabrielle naučí ovládat ve chvíli, kdy Xena zemře. Zatímco velký příběh Xeny se uzavírá, Gabriellin pokračuje pomyslně dál ve chvíli, kdy na moři odplouvá do západu slunce.

http://legionofleia.com/2016/03/xena-warrior-princess-will-be-an-out-and-proud-lesbian-in-rebootZa celých šest sezón projde tato postava neuvěřitelným vývojem, díky kterému je možné ji zcela právem stavět na stejnou pozici jako všemi obdivovanou Xenu. Ačkoliv je někdy mylně stavěna do stínu Xeny, je nejenom její přítelkyně, ale co do schopností představuje její rovnocennou spolubojovnici. Vyrovná se jí nejen svým originálním bojovým stylem, zbraněmi a celkovým vzhledem, ale také důvtipem, inteligencí a samozřejmě také sexappealem, který je mnohdy přisuzován pouze Xeně. V jejím vývoji navíc dochází k velkému morálnímu boji, který je navíc spojen s vírou. Přestože nakonec náboženské otázky ustoupí do pozadí, dělají spolu se vším ostatním z Gabrielle mnohem prokreslenější postavu, než ze samotné Xeny, jejíž motivace je pevně stanovena na začátku první sezóny a kromě drobných odchylek se od nich tato postava nijak neodklání. Postava Gabrielle si své cíle hledá v průběhu celého seriálu a z pozice nezkušené mírně naivní vesničanky se stává nezávislou samostatně uvažující ženou a sebevědomou hrdinkou.

Jejich odvaha změnila a mění svět…

http://legionofleia.com/2016/03/xena-warrior-princess-will-be-an-out-and-proud-lesbian-in-rebootJak pro Gabrielle, tak pro Xenu však platí jedno. Představují jedinečnou, ve své době přelomovou a v té dnešní již legendární dvojici postav. Jsou fenomenální nejen v rámci samotného seriálu, ale také mimo něj. Kromě výše popsaných specifik je tato dvojice výjimečná v tom, že oslovila a stále oslovuje různorodé typy publik. S ohledem na nedávné zprávy o možné obnově seriálu a návratu obou hrdinek v novém hereckém obsazení, bude pro tvůrce překonání nebo alespoň dosažení podobné slávy původní verze představovat velkou výzvu. Nezbývá než doufat, že fenomén Xeny a Gabrielle zůstane zachován a kdo ví, možná i dále rozvíjen. 

Xena: Warrior Princess

Tvůrce: John Schulian, Robert G. Tapert
Režie: Garth Maxwell, Rick Jacobson, Mark Beesley, Josh Becker, Charles Siebert, T. J. Scott, Michael Hurst, atd.
Scénář: John Schulian, R. J. Steward, Robert G. Tapert, Steven L. Sears, Chris Manheim, atd.
Hudba: Joseph LoDuca
Hrají: Lucy Lawless (Xena), Reneé O´Connor (Gabriella), Ted Raimi (Joxer), Kevin Smith (Áres), Hudson Leick (Callisto), Carl Urban (Caesar), Adrienne Wilkinson (Eva), Alexandra Tydings (Afrodita), Marton Csokas (Borias), Bruce Campbell (Autolicus), atd.
USA, Renaissance Pictures, Universal Television Enterprises, (1995-2001), 22 epizod/6 sezón, 45 min

Print Friendly, PDF & Email
  1.  Jedná se především o celou první sezónu. []
  2.  Od druhé sezóny již začíná Gabrielle postupně používat různé zbraně. Oblíbenou se stává zejména bojová hůl, která se pro ni stává typickou i ve třetí a čtvrté sezóně. Později místo hole využívá dvě dýky. Případně oba typy zbraní kombinuje. []
  3.  Xena: Warrior Princess: Spasitel (The Deliverer, 3.4). V této epizodě se Gabrielle společně s Xenou dostává na území Británie, kde Xena bojuje po boku své staré přítelkyně. Gabrielle se zde setkává se skupinou uctívající jakéhosi dávného boha Dahaka. Gabrielle se k těmto lidem přidá, protože je okouzlena vírou v jednoho údajně mírumilovného boha. V závěru ale zjišťuje, že tento bůh je zrůda stejně jako jeho uctívači. V rámci jednoho obřadu při pokusu o záchranu člena sekty zabije jednu kněžku. Následně padne do rukou samotného Dahaka. Následky z tohoto střetu se později projevují v dalších epizodách a to: Naděje (Gabrielle´s Hope, 3.5), Mateřské instinkty (Maternal Instincts, 3.11), Hořká suita (The Bitter Suite, 3.12), Oběť, část I. (Sacrifice, Part 1, 3.21) a Oběť, část II. (The Sacrifice, Part 2, 3.22). Jedná se o velmi důležité epizody, ve kterých dojde k základnímu posunu nejen ve vývoji Gabrielle, ale i v jejím vztahu s Xenou. []
  4.  Na události, jež se stanou v epizodě Březnové Idy (The Ides of March, 4.21) se ve čtvrté sezóně odkazuje průběžně prostřednictvím vidiny, kterou má Xena. Jakmile je v Březnových Idách Xena zraněna a Gabrielle pobije vojáky, obě padnou pod přesilou do římského zajetí a následně jsou společně ukřižovány a umírají. V rámci budování jejich vzájemného vztahu se opět jedná o zcela zásadní epizodu. Kromě toho pro znalce historie je tato epizoda jednou z ukázek toho, jakým způsobem se v celém seriálu nakládá s historií. Na historicky doložitelné události upozorňuje již samotný název této epizody. []
  5.  Do fikčního světa je velmi efektivně zapracován fakt, že v danou dobu byla těhotná představitelka Xeny – Lucy Lawless. V rámci queer čtení stojí rozhodně za pozornost sledovat okolnosti, za kterých Xena zjišťuje, že je těhotná. Stejně tak je zajímavě zobrazen způsob výchovy následně narozené dcery Evy, kdy jak Xena, tak Gabrielle zastávají roli matek. []
  6.  Xena: Warrior Princess: Přítel v nouzi (A Friend in Need, Part 1-2, 6.21-6.22). []

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru