Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » iShorts uvedou První ligu festivalově úspěšných kraťasů

iShorts uvedou První ligu festivalově úspěšných kraťasů

iShorts uvedou První ligu festivalově úspěšných kraťasů

Poslední pásmo iShorts této sezóny představí „prvoligový“ výběr krátkých filmů premiérovaných v loňském roce a pyšnících se národními filmovými cenami či vítězstvími na prestižních světových festivalech jako Sundance nebo Toronto.

Winter_HymnsV prvoligovém výběru festivalových hitů jsou hned dva kanadské snímky. Winter Hymns režiséra Dustyho Mancinelliho, jenž získal Velkou cenu poroty na Slamdance, sugestivním způsobem vypráví o nebezpečných klukovských hrách, při nichž snaha mladšího bratra dokázat staršímu svou odvahu a získat si respekt vede k fatálním důsledkům. Silný emocionální závěr s nečekanou pointou má i snímek o jednom dni ze života sedmnáctiletého adolescenta s názvem Overpass, za nějž montrealský scenárista a režisér Patrice Laliberté obdržel cenu pro nejlepší kanadský krátký film na festivale v Torontu.

MamansV sekci světových krátkometrážních snímků na témže festivale uspěl a Cenu pro nejlepší film si loni odvezl francouzský film Maman(s) režisérky Maïmouna Doucouré, která svůj úspěch začátkem letošního roku korunovala Cenou poroty na Sundance. Komorní drama vyprávěné z perspektivy malé holčičky zprostředkovává napětí, které do čtyřčlenné rodiny z pařížského předměstí vnese příchod otcovy druhé ženy ze Senegalu a jejich novorozeněte.

OperatorMezi prvoligovou elitu byly vybrány i dva britské snímky oceněné Britskou filmovou a televizní akademií. Edmond od Niny Gantz, studentky z The National Film & Televison School, pojednávající o asociálním kanibalovi se sebevražednými tendencemi, získal cenu BAFTA v kategorii krátkých animovaných filmů a rovněž se může pyšnit Cenou poroty ze Sundance. Kategorii hraných kraťasů na udílení BAFTA pak letos vévodila šestiminutová etuda Operator o telefonní operátorce na záchranářské lince, která je režijním debutem vystudované herečky Caroline Bartleet.

Výběr uzavírá šestadvacetiminutový snímek o mladých prostitutech z Afghánistánu Au bruit des clochettes francouzsko-afghánské filmařky Chabname Zariab, který byl vyhlášen jako nejlepší hraný film na festivalu v Tampere.

When_You_Hear_the_Bells

Oficiální výkop První ligy proběhne ve středu 8. 6. 2016 v pražském Bio Oko. O týden později budou moci pásmo zhlédnout diváci v dalších kinech v České republice a na Slovensku. V úterý 14. 6. 2016 se projekce uskuteční ve Veselí nad Lužnicí (Veselský filmový klub) a v Trnavě (Berliner DKP). Ve středu 15. 6. 2016 pásmo dorazí k divákům do Zlína (Golden Apple Cinema), Jablonce nad Nisou (Kino Junior), Brna (Kino Art), Bratislavy (Kino Film Europe) a poprvé v historii iShorts i do Košic (Kino Úsmev). Poslední projekce proběhne v úterý 21. 6. 2016 v Ostravě (Studio Karel).

Délka projekce je 98 minut. Filmy budou promítnuty v originálním znění s českými a anglickými titulky.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru