Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Myšičko, myš, pojď ke mně blíž…

Myšičko, myš, pojď ke mně blíž…

Myšičko, myš, pojď ke mně blíž…

RECENZE – KOMIKS: Myší hlídka: Podzim 1152 (David Petersen) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Comics Centrum zkouší stále něco nového a rozhodně neplatí, že jde o komiksové vydavatelství zaměřené jen na dospělého čtenáře. Pro nejmenší je tady Doba ledová (věkové doporučení 3+), pro odrostlejší třeba řada Hellboy nebo Ú.P.V.O. (14+). Někam mezi tyto kategorie spadá právě vydaná Myší hlídka (9+), krásně vypravená publikace čtvercového formátu, která může v dětských očích rehabilitovat odporné hlodavce.

Její autor, scenárista a výtvarník David Petersen (nar. 1977), pojal svůj komiksový příběh jako středověkou fantasy s docela zajímavě vymyšleným světem. Na začátku se čtenář dozví, že v zimě 1149 myši zvítězily v Zimní válce proti lasičkám a hlavními strůjci tohoto úspěchu byli členové Myší hlídky. Od té doby je klid, myši žijí ve svých skrytých městech a vesnicích relativně bezpečně a Hlídka zajišťuje průzkumy, případně ozbrojenou eskortu obchodníkům, kteří cestují mezi teritorii (tj. otevřenou krajinou). Tři její nejlepší členové, Justýn, Straš a Boris (rozeznáte je podle barvy pláštíků), se při rutinním hledání ztraceného kupce dostanou na stopu spiknutí. Kupec byl totiž zrádce, který kromě zrní převážel také plány Opevněné Hůrky, střediska Myší hlídky.

Mysi_hlidka_03

Pokus srovnat Petersenův komiks s legendárním Pánem prstenů vychází patrně z úžasu nad jednoduchým, ale působivým nápadem postavit do protikladu život malých a zdánlivě bezbranných myší s přerostlými dravci, kteří je obklopují. Příběh samotný však daleko spíše než na hobity a skřety (nebo rytíře Jedi a temné pány ze Sithu, chcete-li) okamžitě upomene na dobrodružství tří mušketýrů. Justýn a Straš jsou nejlepší přátelé, kteří se ovšem rádi vzájemně hecují. Mladší Boris je sice méně zkušený, ale ukrývá se v něm velký potenciál. A jestli si z příběhu o spiknutí, jež jeho vůdce odívá do vznešených slov, ale v podstatě mu jde o převrat a nastolení diktatury, malý čtenář něco odnese, bude to nejspíš myšlenka přátelství zakaleného v nebezpečných situacích.

Mysi_hlidka_08Co však musí ocenit každý, je výtvarný aspekt komiksu. Petersen nedrobí děj do spousty malých políček, rozděluje stránku (formátu 215 x 215 mm) maximálně na pět obrázků, přičemž si hraje jak s jejich tvarem (širokoúhle i nastojato), tak s úhlem každého jednotlivého „záběru“. Ve shodě s názvem jsou barvy podzimní a nejpůsobivější sekvence se odehrávají v prudkém lijáku. Je patrné, že nejde o žádný na zakázku nasekaný mainstream (i když nemám nic proti kvalitně odvedenému řemeslu). Do Myší hlídky vložil její tvůrce lásku i vášeň a výsledkem je plno zasloužených ocenění, včetně prestižního Eisnera nebo ceny za nejlepší nezávislou dobrodružnou knihu roku 2006 (časopis Wizard, server IGN.com).

K příběhu patří jako příloha také mapy, průvodce fikčním světem (myší řemesla) a coby bonus galerie ilustrací – ať už samotného Petersena, nebo jeho přátel, z nichž tuzemskému čtenáři bude nejznámější Guy Davis (Ú.P.V.O.).

Na Podzim 1152 navazuje Zima 1152, což může evokovat populární slogan z televizního seriálového hitu Hra o trůny. Doufejme, že díky Comics Centru se i tato kniha dostane do rukou zdejšímu čtenáři, protože nezastírám, že zimní atmosféru mám v heroických eposech ze všeho nejraději.

 

David Petersen

Myší hlídka: Podzim 1152

Comics Centrum, Praha 2016
204 barevných stran
699 Kč (vázaná, v e-shopu vydavatele 489, 30 Kč)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru